Existuje tolik druhů mouky, že v tom má člověk občas zmatek. Navíc v dnešním světě všemožných fit potravin se v tom dá lehce zamotat. V tomto článku si to ale jednou pro vždy vyjasníme. K čemu je kokosová mouka? A co špaldová a celozrnná? Dá se ze všech tří péct? A z čeho jsou složené? Nevěšte hlavu, dnes na všechny tyto otázky dostanete odpověď a získáte i pár tipů na nové recepty.
První si rozebereme mouku špaldovou, která teď zažívá asi ten největší „boom“. V minulosti ji přitom používaly i naše babičky, ale jakmile přišly na trh mouky z levnějších obilovin, začalo se na špaldovou mouku a její výhody zapomínat.
Z čeho je tato mouka vytvořená? Z pšenice špaldy, která není nijak šlechtěná, a tím pádem si zachovává všechny své minerály, vitamíny a vlákninu. Kvalitní špaldovou mouku zakoupíte například od značky Pernerka, Probio nebo Aktin.
Výhody:
Jak už název napovídá, kokosová mouka je vytvořena z kokosové dužiny, která je po vysušení a vylisování najemno rozemletá. Je ideální alternativou pro ty, kteří musí držet bezlepkovou nebo klasickou dietu. Bojuje totiž proti nadýmání a vyplavuje z těla toxické látky a odpady. Kokosovou mouku můžete zakoupit například v drogeriích dm nebo z webů Aktin či Gymbeam.
Kokosová mouka je vhodná spíše na pečení, protože má nasládlou pachuť, což by ve slaných jídlech mohlo vadit. Dají se z ní připravit vláčné muffiny, palačinky nebo třeba i dort. Celkově je těsto z ní vláčnější a zkrátka lepší. Pokud skutečně momentálně dodržujete dietu, doporučujeme ji kombinovat i s kokosovým olejem nebo sprejem. Na něm můžete například smažit palačinky.
Výhody:
Canva
Celozrnná mouka je vytvořena z celých obilných zrn a také z obalové vrstvy a obilného klíčku, které se následně rozemlely. Díky tomu se pyšní nejvyšším podílem vlákniny a obsahuje spoustu minerálů, enzymů a tuků. Má však hrubší strukturu, a proto se nedá použít úplně do všech receptů. Je potřeba s ní zacházet správně.
Jak správně celozrnnou mouku využít? Stejně jako mouka kokosová je vhodnější spíše na pečení nebo na zahušťování omáček a polévek. Připravíte si z ní ale také chutné těsto na pizzu nebo na knedlíky. Zasytí vás navíc na mnohem delší dobu díky veškerým svým minerálům, vitamínům a tuků. Zároveň je však potřeba ji skladovat na tmavém místě, jelikož má nižší trvanlivost.
Výhody: