Vyměňte běžné mouky v kuchyni za jejich zdravější alternativy: Špaldovou, kokosovou nebo celozrnnou

Vyměňte běžné mouky v kuchyni za jejich zdravější alternativy: špaldovou, kokosovou nebo celozrnnou Canva

Existuje tolik druhů mouky, že v tom má člověk občas zmatek. Navíc v dnešním světě všemožných fit potravin se v tom dá lehce zamotat. V tomto článku si to ale jednou pro vždy vyjasníme. K čemu je kokosová mouka? A co špaldová a celozrnná? Dá se ze všech tří péct? A z čeho jsou složené? Nevěšte hlavu, dnes na všechny tyto otázky dostanete odpověď a získáte i pár tipů na nové recepty.

Přečtěte si také

Řetězce prozradily své plány na tento rok. Co nového letos plánuje Kaufland, Penny, Billa nebo Lidl?
Řetězce prozradily své plány na tento rok. Co nového letos plánuje Kaufland, Penny, Billa nebo Lidl?

Špaldová mouka: vysoký obsah minerálů, vitamínů a vlákniny

První si rozebereme mouku špaldovou, která teď zažívá asi ten největší „boom“. V minulosti ji přitom používaly i naše babičky, ale jakmile přišly na trh mouky z levnějších obilovin, začalo se na špaldovou mouku a její výhody zapomínat.

Z čeho je tato mouka vytvořená? Z pšenice špaldy, která není nijak šlechtěná, a tím pádem si zachovává všechny své minerály, vitamíny a vlákninu. Kvalitní špaldovou mouku zakoupíte například od značky Pernerka, Probio nebo Aktin.

Výhody:

  • je skvěle stravitelná
  • zdravější, vhodná do zdravého jídelníčku a pro redukci váhy
  • můžete ji využit na slané i sladké pokrmy

Tip na recept: Zdravější cookies

  1. První krok je předehřát si troubu na 175 °C.
  2. Máslo vyšleháme do husté pěnové konzistence, a poté k němu přidáme vejce.
  3. V 5 ml horké vody si rozpustíme jedlou sodu a sůl a vše následně přilijeme ke směsi.
  4. Celé těsto zahustíme špaldovou moukou, pro chuť přidáme skořici a nalámanou čokoládu.
  5. Celou směs odložíme na 15 minut do lednice a až vychladne, tvarujeme z ní kuličky a naskládáme je na plech.
  6. Cookies pečeme zhruba 10 minut – a je hotovo!

Kokosová mouka: bezlepková s nasládlou chutí

Jak už název napovídá, kokosová mouka je vytvořena z kokosové dužiny, která je po vysušení a vylisování najemno rozemletá. Je ideální alternativou pro ty, kteří musí držet bezlepkovou nebo klasickou dietu. Bojuje totiž proti nadýmání a vyplavuje z těla toxické látky a odpady. Kokosovou mouku můžete zakoupit například v drogeriích dm nebo z webů Aktin či Gymbeam.

Kokosová mouka je vhodná spíše na pečení, protože má nasládlou pachuť, což by ve slaných jídlech mohlo vadit. Dají se z ní připravit vláčné muffiny, palačinky nebo třeba i dort. Celkově je těsto z ní vláčnější a zkrátka lepší. Pokud skutečně momentálně dodržujete dietu, doporučujeme ji kombinovat i s kokosovým olejem nebo sprejem. Na něm můžete například smažit palačinky.

Výhody:

  • nízkokalorická
  • poskytuje dostatek energie k soustředění
  • pomáhá snižovat hladinu cholesterolu
  • příjemná sladká chuť

Tip na recept: Vafle z kokosové mouky s borůvkovým tvarohem

  1. V míse smícháme vejce a mléko.
  2. Poté ke směsí přidáme stévii, kokosovou mouku, jedlou sodu, rozpuštěné máslo a špetku soli.
  3. Necháme si rozpálit vaflovač a až bude dostatečně rozehřátý, vlijeme na něj těsto a budeme péct.
  4. V mezičase si můžeme smíchat tvaroh s borůvkami.
  5. Vafle necháme jen krátce vychladnout, přidáme k nim borůvkový tvaroh a můžeme podávat.
Vafle s borůvkami Canva

Celozrnná mouka: dá vám toho nejvíc

Celozrnná mouka je vytvořena z celých obilných zrn a také z obalové vrstvy a obilného klíčku, které se následně rozemlely. Díky tomu se pyšní nejvyšším podílem vlákniny a obsahuje spoustu minerálů, enzymů a tuků. Má však hrubší strukturu, a proto se nedá použít úplně do všech receptů. Je potřeba s ní zacházet správně.

Jak správně celozrnnou mouku využít? Stejně jako mouka kokosová je vhodnější spíše na pečení nebo na zahušťování omáček a polévek. Připravíte si z ní ale také chutné těsto na pizzu nebo na knedlíky. Zasytí vás navíc na mnohem delší dobu díky veškerým svým minerálům, vitamínům a tuků. Zároveň je však potřeba ji skladovat na tmavém místě, jelikož má nižší trvanlivost.

Výhody:

  • nejvyšší podíl prospěšných látek
  • zasytí na delší dobu (nižší pocit hladu)

Tip na recept: Quiche s červenou řepou a sýrem

  1. Do mísy od robota si připravíme celozrnnou mouku, kus změklého másla a sůl. Z těchto surovin umícháme drobenku. Poté směs vysypeme na pracovní plochu a vypracujeme z ní těsto. Zabalené jej odložíme na půl hodiny do lednice.
  2. Nakrájíme si červenou řepu na menší kostičky a přidáme k ní nastrouhaný sýr eidam. Do mísy dále rozklepneme vejce, přidáme sůl, pepř, smetanu a listy tymiánu a šleháme.
  3. Z lednice si vyndáme těsto a rozválíme si ho na tenkou placku, která musí být o trochu větší než průměr naší formy. Formu důkladně vymažeme máslem a těsto do ní vložíme.
  4. Nyní je důležité ho párkrát propíchnout vidličkou, pokrýt pečicím papírem a zasypat ideálně luštěninami. Pečeme zhruba na 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C
  5. Po 15 minutách těsto vyndáme a sundáme z něj pečicí papír. Položíme na něj řepu, kterou zalijeme směsí z vajec. Navrch můžeme rozdrobit sýr feta a přidat například i vlašské oříšky pro chuť. Pak celý pokrm vrátíme do trouby a necháme péct nanejvýš 50 minut. Dobrou chuť!