Podpořte pitný režim vaší kočky díky speciálním fontánkám

Kočka a před ní miska s vodou Canva

Kočky, stejně jako jakákoli jiná zvířata, potřebují ke svému životu stálý přísun čerstvé vody. Spousta z nich má však tendenci pitný režim zanedbávat, což může vést k mnoha zdravotním komplikacím. Některé kočky dávají přednost vodě tekoucí, a proto je dobré pořídit jim místo misky fontánku, která je bude k častějšímu pití motivovat.

Přečtěte si také

Slavnostní polévka našich prababiček: Je jako vývar, patří do ní droby a zahušťuje se jíškou

Vsaďte na kočičí přirozenost

Možná jste si toho všimli – vaše kočka okázale ignoruje misku s vodou, ale jakmile pustíte kohoutek v koupelně, vyskočí na umyvadlo a snaží se z něj napít. Příčina tohoto jevu tkví patrně v přirozeném kočičím chování. V přírodě se kočky stojaté vodě instinktivně vyhýbají. Hrozí totiž, že je kontaminovaná a mohly by z ní onemocnět.

Nemoci ovšem kočkám hrozí i z nedostatečného přísunu tekutin. V takovém případě dostávají zabrat hlavně ledviny a vyučovací ústrojí. Pokud krmíte kočku pouze suchým krmivem ve formě granulí, je nutnost správného pitného režimu ještě vyšší. Jestliže vaše kočka pití z misky moc nedá, zvažte pořízení speciální fontánky nebo pítka. V těch voda neustále cirkuluje, je okysličená a díky filtru také zbavená většiny nečistot. A právě takovou vodu kočky od přírody vyhledávají.

Vyberte si pochoutku pro své čtyřnohé miláčky

Vybírejte z čistě funkčních i vzhledově propracovaných modelů

Na trhu je k dispozici celá řada kočičích fontán. Většinou se skládají z jedné nebo více nádržek, kterými proudí voda. Součástí je také čerpadlo a nezbytný filtr.

Hlavním kritériem výběru by měla být velikost. Objem pítek se pohybuje zhruba od jednoho do pěti litrů. Myslete nejen na počet koček, které jej budou využívat, ale i na to, aby se fontánka dobře vešla na vámi vybrané místo. Musí to být v blízkosti elektrické zásuvky a ideálně samozřejmě někde, kde budou mít zvířata klid a pocit bezpečí.

Kočka pije z fontány Canva

Dále je potřeba brát v úvahu hladinu hluku. Fontánu budete mít patrně zapnutou pořád, takže je lepší vybírat z tišších modelů, které po chvilce přestanete vnímat.

Co se týče designu, i tady je z čeho vybírat. Většina fontánek je plastových a poměrně jednoduše řešených – voda proudí z vyšší úrovně do misky umístěné na nižším stupni. Existují ale i pítka připomínající vzhledem malou kašnu, kde voda prýští do všech směrů. Zakoupit můžete i modely z keramiky nebo nerezové oceli – obvykle se vyznačují promyšleným moderním designem a stanou se tak plnohodnotným elegantním doplňkem vašeho bytu.

Cena kočičích pítek se pohybuje od několika stovek zhruba do 2000 korun. Zajímat by vás měla také dostupnost a cena náhradních filtrů. Ty obvykle pořídíte do stokoruny za kus.

Aby fontána dlouho vydržela

Údržba fontánky je poměrně jednoduchá. Díky filtraci není nutné měnit vodu každý den. Stačí ji obměňovat jednou za pět až sedm dní – záleží na počtu koček. Musíte ovšem hlídat, aby byla miska dostatečně plná a čerpadlo nejelo naprázdno. V takovém případě nejenže začne nepříjemně hrčet, zároveň hrozí jeho poškození. Filtr je potřeba pravidelně vyměňovat – ideálně jednou do měsíce. Čas od času je taky dobré fontánu rozdělat na jednotlivé části, všechny poctivě umýt a zbavit vodního kamene. Nejjednodušší je to pomocí octa. Většina fontán se dá umýt také v myčce.

Správným ošetřováním každopádně zvyšujete životnost přístroje. Ke spokojenosti vašich kočičích mazlíčků vám pak bude sloužit celá léta.