Apple, IKEA, H&M, BMW nebo Netflix: Další světové značky oznamují konec prodeje v Rusku

Pohled na budovu IKEA Canva

Americká společnost Apple se přidala k firmám, které pozastavují prodej svých produktů na ruském území. Zavřely se tedy veškeré kamenné prodejny a není možné ani doručení iPhonů, MacBooků a další elektroniky skrze internetový obchod. Podobnou strategii zvolily i další technologické firmy – například Dell nebo Intel. A stejné rozhodnutí učinily i další světové značky jako H&M, Nike, IKEA, Netflix a další.

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Solidarita s Ukrajinou v reálném i digitálním světě

Americký technologický gigant Apple oficiálně vyjádřil podporu Ukrajině a uvedl, že se připojí k humanitární pomoci.

„Jsme hluboce znepokojeni ruskou invazí na Ukrajinu a stojíme na straně všech lidí, kteří v důsledku násilí trpí. Podporujeme humanitární úsilí, poskytujeme pomoc pro postupující uprchlickou krizi a děláme vše pro to, abychom podpořili naše týmy v regionu,“ napsali představitelé společnosti Apple v prohlášení citovaném zpravodajskou službou Reuters.

Jste také příznivci jablíček?

Tlak na Kreml ale můžou vytvořit i kroky, které Apple podniká v digitálním světě. Mimo území Ruska například zamezil stahování aplikace některých ruských zpravodajství. Zároveň se po vzoru firmy Googlu rozhodl omezit některé funkce v Apple Maps, zejména informace o dopravní situaci na Ukrajině.

Dvě ženy debatují  nad Macbookem Canva

Které firmy přestaly v Rusku prodávat své výrobky?

Zákaz dovozu do Ruska a uzavření e-shopu postupně oznamují i další značky a pravděpodobně jich bude přibývat. Nejen, že se staví na stranu Ukrajiny, ale také se obávají logistických problémů.

  • Ze světa fashion je to například švédský řetězec H&M, který prohlásil, že daruje oblečení i finanční pomoc přes svou nadaci UNHCR a Save the Children. Konkrétní čísla ale zatím nezveřejnilo.
  • V Rusku končí prodej také jeden z lídrů sportovní módy Nike.
  • Adidas zase ukončil dlouhodobou spolupráci s ruským fotbalovým svazem.
  • Oznámení o ukončení obchodních činností v Rusku a Bělorusku oznámil také řetězec s nábytkem IKEA, která v daných zemích zaměstnává přes 15 tisíc zaměstnanců. Na ruských webových stránkách IKEA je od dnešního dne nově informace pro zákazníky, že v současné situaci je IKEA nucena od 4. března 2022 pozastavit prodej v obchodech a internetovém obchodě v Rusku. Jak to bude s objednávkami a službami u již provedených nákupů se na webu IKEA.ru zatím nepíše.
  • V Rusku skončí také firma Netflix, která zastavuje produkci ruských seriálů a ruší předplatné.
  • Pozadu ale nezůstávají ani automobilky nebo výrobci motocyklů. Škoda Auto kvůli ruské invazi na Ukrajině zastaví veškeré aktivity v Rusku. Rusové si nyní nekoupí také Volvo, Ford ani Harley-Davidson, Chevrolet, Cadilac. Přidává se také BMW a zavírá fabriky v Rusku a blokuje dodávky aut a náhradních dílů.
  • Coca Cola - opouští ruský trh stejně jako firma Danone. Firma Nestlé zavírá všech šest svých poboček v Rusku.
  • V Rusku přestanou fungovat také další aplikace a služby jako Dropbox, Adobe, Cinema 4D, Snapchat a Spotify.
  • A přidávají se také dopravci FedEX, který vydal úplný zákaz dodávek do Ruska, nebo DHL, který opouští ruský trh.