Češi skupují jódové tablety! Jsou zbytečné a mohou poškodit zdraví, varují odborníci

Žena s dítětem kupuje léky v lékárně Canva

V Česku i na Slovensku roste v posledních dnech v souvislosti se sílícím napětím na Ukrajině poptávka po jódových tabletách. Lidé je ve velkém nakupují jako preventivní pomoc proti případnému vystavení radioaktivnímu záření. Podle mnohých odborníků tím ovšem pouze škodí svému zdraví. V případně jaderné katastrofy a úniku radiace totiž jód funguje úplně jinak, než si mnozí lidé myslí. Má tedy cenu jódové tablety v lékárnách kupovat?

Přečtěte si také

Podvodníci cílí na zákazníky obchodů i pošty. Nyní se k tomu přidaly i falešné SMS z úřadů

Kdy jódové preparáty skutečně pomáhají?

Ochrana proti radiaci je aktuálně velmi skloňovaným tématem. V tomto ohledu se také často hovoří o jódových tabletách. Ty bývají v případě jaderného výbuchu lidem v zasažených oblastech podávány. Jód je totiž jedním z radioaktivních fragmentů, který vzniká při štěpení uranu (nejčastější formy jaderné reakce) a do našeho organismu se dostává prostřednictvím štítné žlázy.

Po užití jódových tablet (jodidu draselného) se štítná žláza stabilním jódem nasytí a vdechovaný radioaktivní jód se už dále nevstřebává, čímž dochází k výrazné redukci obdržené dávky. Nicméně z hlediska dlouhodobého preventivního užívání před případným nebezpečím účinné nejsou.

Najděte si prospěšný doplněk stravy v akci

Preventivní užívání jódových tablet je zbytečné

Jak vysvětluje na svých stránkách Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB): „je nutno zdůraznit, že požití jódových tablet je odůvodněno opravdu jen v situacích, kdy se v ovzduší vyskytuje právě radioaktivní jód, a to ve významném množství. Vzhledem k uvedenému je patrné, že užití stabilního jódu nefunguje univerzálně jako ochrana před ionizujícím zářením. Rozhodně tedy není na místě užívat tablety bez doporučení nebo dokonce preventivně“.

To potvrzuje i předsedkyně SÚJB Dana Drábová, která na četné dotazy veřejnosti odpovídá mj. na svém Twitteru a preventivní užívání nebo pořizování si jodových tablet taktéž nedoporučuje. „Jako ochrana před radiací při použití (nedej bože) jaderné zbraně jsou v podstatě na nic,“ zveřejnila Drábová a dále uvedla, že koncentrace jódu by byly tak nízké, že by bylo zbytečné stabilní formu používat.

Lékárny hlásí vyprodáno

I přes to se řada lidí snaží jódovými preparáty zásobit, a jak potvrzují mnohé české lékárny, zájem o tyto výrobky značně stoupá. „Poptávka je v posledních dnech o řád jinde, než byla například na začátku měsíce. A je téměř jisté, že to souvisí se zprávami o uvedení ruských jaderných zbraní do vyššího stupně pohotovosti,“ sdělil mluvčí lékáren Dr.Max Michal Petrov.

Obdobně ve svém sdělení reagovala i mluvčí online obchodu Lékárna.cz Romana Žatecká. „Po zprávě v médiích o údajném účinku tohoto doplňku stravy okamžitě na Lékárna.cz stoupla vlna zájmu a vyprodali jsme zásobu i další závoz,“ řekla.

Nadbytek jódu škodí zdraví

Jedním z dalších důvodů, proč odborníci před dlouhodobým pravidelným užíváním jódových tablet varují, je rizikové překračování doporučované denní dávky, což může mít za následky vážné zdravotní obtíže.

„Užívání jodové profylaxe jako prevence se důrazně nedoporučuje. Dlouhodobé užívání může způsobit ohrožení srdečně-cévního systému a poškození štítné žlázy," upozornilo ve své tiskové zprávě slovenské Ministerstvo zdravotnictví.

SÚJB zase varuje, že „u některých osob se může vyskytnout alergická reakce nebo jiné vedlejší účinky".

Detail na jednotlivé tablety Canva

Jaká je doporučená denní dávka jódu?

Podle Státního zdravotnického úřadu (SZÚ) by dospělé osoby od 18 let měly denně přijmout 150 mikrogramu, děti od 4 do 17 let asi 90130 mikrogramů. Za maximální a už rizikovou dávku považuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin 600 mikrogramů za den u dospělých, 250–500 mikrogramů u dětí.

Zvolte raději přírodní zdroj jódu

Pravidelně je nejlepší jód přijímat z potravy

Souhrnně řečeno z hlediska prevence je podle výše uvedených zdrojů zbytečné jódové tablety kupovat a dlouhodobě užívat – jsou určeny především pro osoby s diagnostikovanou poruchou štítné žlázy.

Hlavním přísunem jódu by pro dospělé i děti měly být především přirozené zdroje, tedy potraviny bohaté na tento prvek. Jedná se o maso a masné výrobky, mléko, tvaroh a další mléčné výrobky, kuchyňskou sůl obohacenou o jód, mořské ryby a plody. Pro malé děti je významným zdrojem kojenecká výživa. V neposlední řadě jsou jódu plné také mořské řasy (chlorela, kelp apod.), které lze v obchodech zakoupit i ve formě nejrůznějších doplňků stravy.