Konopí a přípravky z něj. Lék na mnoho neduhů, nebo jen módní trend?

Konopný list a sklenička s olejem Canva

Konopí a jeho legalizace je velmi atraktivní téma poslední doby, které je zajímavé pro všechny věkové kategorie. Mnoho pacientů na něj nedá dopustit a o jeho blahodárných účincích slyšel snad každý, i proto jeho obliba stále roste a postupně přestává být tabu. Nejedná se však o žádnou novinku, už ve starém Řecku ho dokázali efektivně využít. Jaké produkty z něj můžete využít a na co se hodí?

Přečtěte si také

Jak vybrat nejlepší kolečkové brusle? Záleží na typu, parametrech i vašich zkušenostech

Co všechno konopí dokáže ovlivnit?

Konopí je unikátní v tom, že ovlivňuje jak fyzickou, tak i psychickou stránku. Dovede působit na náš endokanabinoidní systém, který pomáhá regulovat produkci hormonů, tělesnou teplotu, spánek, náladu a mnoho dalších.

Právě tento systém má velký terapeutický potenciál. Pomáhá navozovat pocit otevřenosti novým zkušenostem, propojit tělo s myslí, upevnit zdraví a dostat nás do celkové pohody. Jaké produkty vám k tomu mohou napomoci?

Konopné oleje a semínka Canva

CBD neboli konopný olej

Konopný olej například podporuje srdeční činnost, regeneruje a pomáhá tlumit bolest kloubů, páteře a svalů. Pomůže vám i se správnou funkcí střev a příznivě tak působí proti zácpě nebo průjmu. Dále posiluje imunitu, chrání před všemožnými záněty a pomáhá řešit i kožní potíže, jako jsou opary, plísně, kvasinky, akné, záděry či spáleniny

Díky listování za studena si ponechává všechny blahodárné účinky konopí, ale neobsahuje žádné psychoaktivní látky, takže se nemusíte bát jakýchkoli nežádoucích reakcí. Použít se dá vnitřně (doporučuje se jedna kávová lžička denně při nebo po jídle; dětem stačí 2 až 3 kapky) nebo zevně.

Konopná semínka

Konopná semínka jako taková mají dlouhou historii. Už ve starověké Číně tvořila důležitou součást každodenní stravy, v Evropě je lidé konzumovali během hladomoru a dnes jsou znovu objeveny. A není divu, jejich prospěch pro naše zdraví je nepopiratelný.

V konopném semínku se skrývá mnoho bílkovin, prospěšných tuků, vitamínů, vlákniny a minerálů. V jedné lžíci, kterou si můžete vsypat třeba do ranní kaše nebo sníst jen tak, najdete 3 gramy bílkovin, 5 gramů tuků bohatých na omega mastné kyseliny a jeden gram sacharidů. Kromě toho v něm jsou i látky jako hořčík, železo, vápník, vláknina, fosfor, zinek a vitamín B.

Vyzkoušíte je?

Například hořčík působí obzvlášť uklidňujícím dojmem, jelikož působí na hormony, které vyvolávají spánek. Železo je zase součást červených krvinek a jeho nedostatek způsobuje ospalost, bolest hlavy a málo energie. Pokud si ho tedy chcete doplnit, vsaďte na semínka – doporučujeme třeba ty od značek Country Life nebo Wolfberry.

Skleničky s konopnými oleji Canva

Hygiena z konopí

V dnešní době se konopí nepoužívá jen při vaření či v lékařství, ale je i součástí mnoha kosmetických a hygienických přípravků, jelikož má skvělé účinky na naše tělo. Vyzkoušejte třeba značku Konopka’s a její olej na vlasy, balzám na tělo nebo krém na tělo. A pokud vás trápí suché a popraskané rty, oceníte jistě i balzám na rty od značky Delibutus nebo Herbavery.

Zahřeje a pomůže – pohlídejte si ho v akci

Je libo konopné pivo?

Ani v gastronomii a potravinářství se konopí neztratí a pivo je toho skvělým příkladem. Vyzkoušejte třeba značku Schremser a posuďte sami, jak jde chmel a konopí dohromady. Od věci není ani konopná mouka bio Rapunzel, která nejenže obsahuje všechny výše zmíněné vitamíny a minerály, ale zároveň v sobě nemá žádný lepek. Zkuste péct zdravěji a připravte se na výraznou oříškovou chuť.