Jak proměnit chia semínka ve zdravou pochoutku?

Chia semínka ve sklenici s banány a ořechy Canva

Chia semínka neboli šalvěj hispánská jsou superpotravinou, která má na lidský organismus mnoho pozitivních účinků. V dnešní době jsou zcela jistě nepostradatelnou součástí zdravého životního stylu, a proto je nenajdeme jen v obchodech zdravé výživy, ale také v běžných supermarketech. Jak z nich vykouzlit pochoutku, která nejen skvěle chutná, ale také prospěje našemu tělu? A jaké benefity chia semínka vlastně přinášejí?

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

Superpotravina, která se stala hitem

Před deseti lety chia semínka sotva někdo znal, natož používal. Vlna zdravého životního stylu o nich dala vědět kolem roku 2013. Oblibu u mnoha lidí si našly především díky vysokému obsahu vlákniny, bílkovin, antioxidantů a omega-3 mastných kyselin. Ovšem hlavním kouzlem těchto zázračných semínek je schopnost absorbovat až desetkrát větší množství tekutiny, než je jejich váha.

Nezmeškejte chia semínka v akci

Zdravá snídaně nebo svačina?

Na první místo mezi recepty patří rozhodně chia pudink. Nejenže je jeho příprava rychlá, ale rozmanitosti chutí se meze nekladou. Pár lžiček semínek se zalije mlékem, nejlépe rostlinným, a nechá se minimálně hodinu odstát, dokud semínka nenabobtnají a vytvoří tak správnou konzistenci.

Přípravu můžete nechat na večer a pudink nechat v lednici přes noc. Ráno tak máte hotovou snídani a stačí ji jen ozdobit oblíbenou granolou nebo ovocem. Jelikož jsou chia semínka zcela bez chuti, můžete je použít také jako zdroj vlákniny a bílkovin do vaší oblíbené ovesné kaše, jogurtu nebo smoothie. Pro jakou dobrotu jste se rozhodli vy?

Rozsypaná semínka na lžíci a v misce Canva

Chia semínka a jejich pozitivní účinky na zdraví

Díky velkému množství vlákniny jsou chia semínka ideální do redukční diety. Snižují chuť na sladké, navozují pocit sytosti a jsou lehce stravitelné. Dalším bonusem je jejich energický účinek, hydratace a vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Věděli jste, že mají 8x větší množství mastných kyselin než losos?

Kde tento „zázrak“ koupit?

Chia semínka seženete ve všech supermarketech v oddělení zdravé výživy nebo v regálech mezi oříšky a semínky. Prodávají se většinou ve 100gramových sáčcích, ale narazíte i na větší výhodnější balení. Cena za 100 g se pohybuje od 12 Kč.