Stoleté vejce: Delikatesa nebo podivný pokrm pro odvážné?

Asijský pokrm jménem černé vejce Canva

Pokud hledáte inspiraci na vaječné pokrmy, možná narazíte i na stoleté vejce. V Číně se tato gastronomická rarita podává v pouličních stáncích i luxusních restauracích, pro Evropana ale může být její konzumace zkouškou odvahy. Nevábná tmavá barva a rosolovitá konzistence vás možné neodradí, zápach síry a čpavku už ale nejspíš ano. Ochutnáte ho, nebo raději vyzkoušíte měně děsivé úpravy vajec?

Přečtěte si také

BILLA zavádí ve svých prodejnách novinku: Tříkilové tašky plné ovoce a zeleniny za 49 korun

Jak netradiční čínský pokrm vznikl?

Lahůdka známá jako stoleté vejce pochází z Číny, kde ji někdy označují také jako vejce černé či tisícileté. Podle legendy vzniklo asi před 600 lety v provincii Chu-nan, kde se jistému rolníkovi zakutálelo kachní vejce do mělké tůně s hašeným vápnem. Nezalekl se však šíleného zápachu, vejce ochutnal a byl nadšený.

Začal tedy s cílenou výrobou těchto vajec, čímž vznikl tradiční pokrm, který je ve východní a jihovýchodní Asii oblíbený dodnes. Za nejlepší považují Číňané tzv. borovicová vejce, která mají na skořápce vzory podobné větvičkám borovice.

Stoleté vejce můžete ochutnat i u nás

V řadě čínských restaurací mají stoleté vejce v nabídce nebo vám ho na požádání připraví. Stejně tak se dá sehnat v některých asijských obchodech nebo v pražské Sapě. Nakoupit si je můžete dokonce i do zásoby, protože v lednici vydrží až 6 měsíců. Před podáváním stačí jen opláchnout zbytky hlíny a oloupat skořápku.

Někdo si ho rád vychutnává samotné, se sójovou omáčkou, zázvorem a jarní cibulkou, můžete ho ale také přidat do smažených asijských jídel se zeleninou a rýží.

Miska ramenu s vejci, nudlemi a masem Canva

Znáte japonské nebo skotské vejce?

Pokud si netroufáte na zmíněnou exotickou delikatesu, ale přesto byste rádi okusili nějaký ten experiment, máme pro vás hned dvě další možnosti. Pro fanoušky asijské kuchyně se nabízí výrazné japonské vejce, ti usedlejší zase mohou zkusit vejce skotské, které vydá i za hlavní chod.

Japonské vejce

  • 2 vejce natvrdo
  • 2 stroužky česneku
  • malý kousek čerstvého zázvoru (2 cm)
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rybí či ústřicové omáčky
  • 2 lžíce rýžového vína
K asijské kuchyni skvěle sedne

Vejce oloupejte, vložte do uzavíratelného sáčku a přidejte k němu nasekaný česnek a na plátky nakrájený zázvor. Potom vše zalijte vodou, rýžovým vínem i oběma omáčkami. Sáček pečlivě uzavřete a obsah ještě promíchejte. Nechte pokrm 12 hodin odležet v lednici a průběžně sáček otáčejte, aby se suroviny dokonale smíchaly. Podávejte s pečivem, jarní cibulkou a chilli papričkami.

Skotská vejce na prkénku Canva

Skotské vejce

  • 4 vejce
  • 0,5 kg mletého masa (mix hovězího a vepřového)
  • česnek
  • majoránka
  • sůl a pepř
  • hladká mouka, strouhanka a vejce na trojobal
  • olej na smažení
Hodí se i na klasickou sekanou

Maso s kořením důkladně promíchejte, ideálně tak, aby směs držela pohromadě. Potom vložte vejce do vody a přiveďte k varu. Neměla by se vařit déle než 6 minut, aby žloutek zůstal řidší. Následně je zchlaďte, oloupejte a obalte v masové směsi. Nakonec vše obalte v trojobalu, usmažte na pánvi a můžete podávat. K tomuto pokrmu se skvěle hodí pečivo a hořčice nebo majonézový dip, ale také bramborové pyré.