16 osvědčených tipů, jak využít koření v domácnosti

Různé druhy koření Canva

Ve většině domácnostech najdeme kořenky, se kterými se ochucují různé pokrmy. Existuje mnoho druhů koření, o některých je známo, že mají přínosy pro zdraví, a některé druhy můžete využít i k řešení různých problémů. Ačkoliv je koření spojené zejména s jídlem, můžete ho v domácnosti použít i k mnoha dalším účelům, které vám představíme.

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Jak vám pomůže koření v domácnosti?

  • Kajenský pepř zastaví škůdce – V jídlech chutná skvěle, ale brouci ho nesnáší. Pokud máte na zahradě mšice a ničí například vaše růže, můžete je díky kajenskému pepři vyhnat. Stačí smíchat 1 lžičku kajenského pepře s kapkou prostředku na nádobí. Tuto směs umístěte do rozprašovače a zalijte vodou. Následně protřepte a postříkejte touto směsí listy rostlin a půdu kolem nich. Mšice i další škůdci by měli zmizet.
  • Bobkovým listem proti švábům – Bobkový list chutná skvěle v polévkách a v masových pokrmech. Dokáže však také bojovat se šváby. Nedokáže je zabít, ale umí je odradit. Umístěte lístky bobkového listu všude, kde se švábi schovávají, od skříněk až po praskliny ve zdech. Pach lístků by měl šváby účinně odehnat.
Nenechte si ujít bylinky v akci
  • Kurkuma na barvení vajíček – Pokud nemáte koupené barvy na vajíčka, můžete k jejich barvení použít kurkumu. Vejcím dodá zářivě žlutou barvu. Smíchejte dvě polévkové lžíce prášku z kurkumy s 1 šálkem vroucí vody a 2 lžičkami bílého octa. Důkladně rozmíchejte a do směsi ponořte natvrdo uvařené vejce, jedno po druhém. Nechte je ponořená 5–20 minut a následně je nechte vyschnout na vzduchu.
  • Česnek jako lepidlo – Česneková šťáva je velmi lepivá. Vymačkejte šťávu ze syrového česneku a využijte ji například k lepení drobných kousků rozbitého skla nebo křišťálu. Na těžší předměty už je však lepší vteřinové lepidlo.
  • Zažeňte myši s mátou – Umístěte sušenou mátu nebo mátový olej na místa, kterými se mohou myši dostat do vašeho domova. Myši by to mělo spolehlivě odradit.
Člověk stříká na ruku dítěti Canva
  • Na komáry s rozmarýnem – Komáři vůni rozmarýnu nenávidí a pokud si je chcete držet dál od domu, vytvořte si z rozmarýnu repelent. Přidejte 1 šálek sušeného rozmarýnu do 1 litru vroucí vody. Směs nechte vychladnout, následně ji umístěte do rozprašovače a postříkejte touto směsí sebe i domácí mazlíčky.
  • Skořice pomáhá na zahradě – Smíchejte 1 čajovou lžičku skořice se 2 šálky vody a umístěte vše do rozprašovače. Když s ním postříkáte rostliny, zabráníte tím, aby plesnivěly. Skořice pomůže také se zakořeněním. Stačí čerstvě odříznutý stonek namočit do skořice a poté ho zasadit.
  • Tymián k dezinfekci Tymián dokáže nahradit chemické dezinfekční prostředky. Smíchejte 1 polévkovou lžící sušených listů se šálkem vařící vody. Směs nechte přes noc louhovat a poté přidejte 2 lžíce lihu. Směs nalijte do rozprašovače a aplikujte všude, kde chcete mít čistý povrch bez bakterií, od kuchyňské linky až po stoly aj.
  • Oregano na plísňové infekce – Pokud se obáváte plísně nohou nebo ji už máte, pomůže vám oregano. Smíchejte 2 šálky vařící vody s 1/4 šálku oregana. Roztok nechte vychladnout, poté ho nalijte do lavoru a přidejte k němu 4 litry vody. Nechte zde nohy namočené alespoň 20 minut. Opakujte denně, dokud problémy nezmizí.
  • Sáčky proti molům – Vyrobte si nebo si kupte látkové sáčky a umístěte do nich stejný poměr celého hřebíčku a černého pepře. Tyto sáčky zavěste nebo je položte mezi oblečení a moli se mu budou vyhýbat.
  • Levandule pro svěží prádlo – Naplňte látkový sáček sušenou levandulí a vložte ho k oblečení do sušičky, vaše prádlo bude provoněné a svěží.
  • Hořčice odstraní zápach – Páchnou vám ruce po práci s některými potravinami? Smíchejte vodu s hořčičným práškem a vzniklou pastou si potřete ruce. Následně pastu umyjte a zápach z rukou bude pryč.
  • Na drobné rány kamenec – Pokud máte doma kamenec, můžete ho aplikovat na drobné řezné rány, postará se o zastavení krvácení.
  • Šalvěj na zápach z bot – Je nepříjemné, pokud boty páchnou. Abyste se zápachu vyhnuli, rozdrobte si do bot šalvěj a před použitím bot ji z nich vyklepejte.
Doma by neměl chybět všestranný pomocník – sůl
  • Sůl nebo hřebíček na zatuchlou termosku – Pokud jsou vaše lahve na pití nebo termosky cítit zatuchlinou, před zavíčkováním do nich vložte celý hřebíček nebo lžičku soli. Obojí zápach odstraní, před použitím nádobu vypláchněte.
  • Pálivá směs na hlodavce – Ničí vám králíci nebo jiní hlodavci úrodu? Smíchejte 2 litry vody s 1 lžící kajenského pepře a nakrájenou chilli papričkou. Směs vařte 15 minut. Nechte ji vychladnout a poté umístěte do rozprašovače, postříkejte rostliny a stromky, následně se jim budou hlodavci vyhýbat.