V čem se liší klasický bílý jogurt, skyr a jogurt řeckého typu?

Servírování bílého jogurtu ve sklenici s müsli a jahodami Canva

Určitě jste si všimli, že na pultech s mraženými výrobky přibývají různé druhy bílých jogurtů, jejichž výrobci se předbíhají v kvalitě jejich složení. Kupujete klasický bílý jogurt, jogurt řeckého typu, nebo skyr? A víte, v čem se tyto druhy jogurtů liší? Přečtěte si celý náš článek, kde tyto rozdíly podrobně rozebíráme.

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

Tradiční bílý jogurt

Klasický bílý jogurt má množství využití, které pravděpodobně není nutné představovat. Každý jeho chuť velmi dobře zná. Nejčastěji se vyrábí z kravského mléka prostřednictvím procesu fermentace, která množí mléčné bakterie a proměňuje mléčný cukr na kyselinu mléčnou.

V obchodem najdete klasické bílé jogurty (s více než 3 % tuku), nízkotučné bílé jogurty (do 0,5 % tuku), jogurty se sníženým obsahem tuku (0,5–3 % tuku) a smetanové jogurty (nad 10 % tuku). Rozdíly mezi jednotlivými jogurty spočívají také v konzistenci a v chuti, které jednotlivé značky jogurtů mají. Při výběru bílého jogurtu se snažte vyhnout těm, která v sobě mají přidaná zahušťovadla a aditiva, která kvalitní bílý jogurt nepotřebuje.

Nezmeškejte bílý jogurt se slevou

Řecký jogurt a jogurt řeckého typu

Jak už samotný název prozrazuje, za vznik tohoto druhu jogurt vděčíme právě Řecku, kde se vyráběl z ovčího mléka. U nás se k jeho výrobě často používá kravské mléko. Oproti klasickému bílému jogurtu má tento druh hustější konzistenci, která je důsledkem speciálního výrobního procesu.

Řecký jogurt se vyrábí podobně jako klasický bílý jogurt, avšak po fermentaci dochází k odstranění syrovátky. Tento proces zajistí větší množství bílkovin a také stoupne podíl sušiny v jogurtu. K výrobě je ale potřeba 3x více mléka než při výrobě klasického bílého jogurtu.

Žena jí bílý jogurt v posteli Canva

Kvůli větší spotřebě mléka je také vyšší cena za kelímek tohoto jogurtu. Při výběru řeckého jogurtu si dávejte pozor na jogurty s označením řeckého typu, ve kterých bylo zvýšeného podílu bílkovin docíleno přidáním koncentrované mléčné složky. Při výrobě jogurtu řeckého typu není spotřeba mléka 3x větší než u klasického bílého jogurtu.

Při porovnání řeckého jogurtu a klasického bílého jogurtu má řecký jogurt méně sacharidů, cukrů, laktózy a větší podíl bílkovin. Tento druh jogurtu je oblíbený především u sportovců a lidí, kteří se snaží zdravě stravovat.

Islandský skyr

Hodně lidem připomíná tvaroh. Jeho výroba je však velmi podobná řeckému jogurtu. Po fermentaci se však používají jiné bakteriální kultury. Islandský skyr má minimum tuku a kalorií. Naopak se může pochlubit velkým množství bílkovin, a proto je oblíbený především u sportovců a osob, které si hlídají svoji váhu.

Nedá se s lehkostí říct, zda je kvalitnější řecký jogurt nebo islandský skyr, protože oba mají množství výhod a kvalitou jsou velmi srovnatelné. Doporučujeme vám proto vyzkoušet oba druhy, abyste zjistili, který typ je ten pravý pro vás.