Konec levných a velkých nákupů v Německu! Němci oznámili razantní zdražení potravin a omezují prodej zboží

Regály v supermarketu Canva

Pokud jezdíte na nákupy do Německa, možná jste si všimli, že prodej některých potravin byl v posledních dnech početně omezen. Lidé se totiž obávají zdražování nebo dokonce nedostatku jídla, a tak nakupují do zásoby. V důsledku toho pak trvanlivé potraviny skutečně chybí. V menší míře se podobná opatření objevují i v České republice, týkají se hlavně mouky, těstovin nebo olejů.

Přečtěte si také

V pražském obchodním centru prohrabali koše a nestačili se divit! 3 tuny odpadu byly plné překvapení

Omezení nákupů trvanlivých potravin

Lidé začali po vypuknutí války na Ukrajině panikařit a tvoří si doma velké zásoby jídla nebo toaletního papíru. Vedení německých maloobchodních společností ale upozorňuje, že důvod k obavám není na místě.

Kdyby zákazníci takto nehromadili zboží, bylo by ho dost," upozornil Christof Lonsdorfer, vedoucí pobočky supermarketu Edeka v Saarbrückenu. Dočasné výpadky údajně mohou nastat pouze u slunečnicového oleje, jehož výroba do značné míry závisí na surovinách z Ukrajiny.

Najděte si mouku v akci

Průzkumy trhu „křečkování” potvrzují

Jen v týdnu od 7. do 13. 3. Němci nakoupili o 170 % více mouky než za stejné období v minulém roce. U olejů se nárůst pohyboval okolo 99 % a u rýže to bylo 74 %.

Edeka patří společně s řetězci Rewe, Lidl nebo Aldi k těm, které prodej vybraných produktů omezily. Zákazníci si tak mohou odnést například jen dvě lahve oleje nebo pět masových konzerv. Většina z nich s takovým opatřením nesouhlasí, zdá se jim přehnané.

Tabulka cen v německých supermarketech Kupi

V Německu na nákupech už neušetříte

Válka na Ukrajině ve velké míře ovlivňuje ceny pohonných hmot, ale také ceny základních potravin. Maloobchodní svaz potravin v Německu v tomto týdnu oznámil, že se ceny u zvýší o 20 až 50 %.

„Musíme se potýkat s velkým růstem cen materiálů, energií a dopravy. A stoupají také ceny výrobců potravin a dodavatelů,“ sdělil mluvčí společnosti Rewe, která v Německu provozuje síť supermarketů a také obchody Billa a Penny Market. Tato slova potvrdil také prezident maloobchodního svazu Josef Sanktjohanser, který varoval před dalším zdražováním, které podle něj bude v řádech desítek procent.

Zdražování má přijít už před Velikonocemi, a to hlavně u másla a oleje

Pro srovnání: Nejlevnější máslo v řetězcích Lidl a Aldi se v roce 2017 o Velikonocích pohybovalo kolem 1,99 eura, zatímco letos před svátky jara bude nejlevnější máslo pravděpodobně stát až k 2,19 eura (cena u 250g balení).

  • Tip: Víte, že nákupní rádce Kupi.cz má na svých stránkách a mobilní aplikaci také akční zahraniční letáky?

Kritika na sociálních sítích

Vlna kritiky se strhává nejen při samotných nákupech, ale i na sociálních sítích. Informace o „přídělech" lidé zveřejňují hlavně na Facebooku nebo na Twitteru, negativní komentáře pak na sebe nenechají dlouho čekat. Jeden z příspěvků se týkal třeba problematického omezení na domácnost. Stanovené běžné množství na osobu a den totiž lidé údajně nedodržovali a chodili do prodejny ve větších skupinách.

Chystají se restrikce i u nás?

V některých obchodech už se cedule s upozorněním na omezení nákupu objevily. V obchodech COOP vám například prodají jen dva balíčky mouky na osobu a den. Ostatní české supermarkety údajně zatím taková opatření nechystají.