Pomozte životnímu prostředí! 3 tipy, jak zredukovat množství obalů při nákupech

Nákup v síťovce a sklenicích Canva

Co si představíte pod pojmem „pomoc přírodě“? Někteří vyrazí sázet stromy, jiní jdou čistit okolí od odpadků. Životnímu prostředí lze ovšem pomáhat i mnohem snadněji, třeba tak, že omezíte množství produkce plastového odpadu v domácnosti. Nejvíce ho zpravidla pochází z igelitových sáčků a tašek z nákupů – a proto vám poradíme, jak je můžete snadno zredukovat.

Přečtěte si také

Recepty na rychlé dezerty z maximálně 4 ingrediencí, které báječně chutnají

Stále chodíte bez tašky?

Ne každý u sebe neustále nosí nákupní tašku – mnohdy jdeme nakoupit zcela spontánně, kvůli hladu či nečekaně prázdné lednici. A jelikož nákup leckdy nechceme táhnout v náruči, sáhneme po igelitce z obchodu.

Pomocí jednoduchých vychytávek nicméně můžete jejich nákupu předejít – vyberte si, která z těchto tašek se k vám bude hodit nejlépe, a nečekaný nákup vás už jen tak nezaskočí.

  • Nákupní taška v klíčence – tato rozkládací taška na klíčích je praktickým doplňkem připraveným k okamžitému použití.
  • Síťovka – populární lehká taška lze hravě složit do kapsy, ale také třeba do peněženky. O její oblíbenosti navíc svědčí i to, že už existuje více než 100 let.
  • Nákupní taška do auta – vozte s sebou ve voze skládací nákupní košík, díky kterému už nebudete potřebovat ten z obchodu a také si nebudete muset kupovat igelitky. Díky stabilnímu tvaru se vám navíc v autě jen tak nepřevrhne.
Žena s nákupem v papírové tašce Canva

Kde nakoupíte bez tašky?

Když mohou být vratné přepravky na pivo, proč to samé neudělat s taškami? S něčím takovým přišel online supermarket Rohlík, který začal používat tašky vyrobené z recyklovaných lahví. Je u nich vratná záloha 250 Kč a při každém dalším nákupu je můžete vrátit kurýrovi.

Ekologický přístup zvolilo také Tesco, které zjistilo, že Češi použijí za rok přes 300 igelitových tašek a 89 % se použije jen jednou. Dalo si proto za cíl, že to změní a u online nákupu si můžete zvolit nákup bez tašky. U nákupu s ní se počítá poplatek 15 Kč, zatímco u nákupu bez ní neplatíte nic.

Chodíte často na větší nákup?

Nakupujte v bezobalových obchodech

Bezobalové obchody fungují na jednoduchém principu – přinesete si vlastní nádoby, do kterých zboží nakoupíte, zvážíte je a nalepíte na ně štítek s jejich hmotností. Když následně přijdete k pokladně, prodavač může zboží zvážit a odečíst hmotnost obalu. Některé bezobalové prodejny zvolily i řešení v podobě papírových sáčků nebo jiných možností. Jaké bezobalové prodejny můžete využít?

  • Albert – ve vybraných prodejnách testuje bezobalový prodej suchých potravin. Do papírových sáčků si zde můžete navážit luštěniny, ořechy a různé suché plody.
  • DM – tyto drogerie se nachází v mnoha větších městech a řada z nich disponuje plnícími stanicemi, ve kterých si můžete „natočit“ ekodrogerii značky Yellow & Blue.
  • Bezobalu – tato nezisková organizace provozuje bezobalové prodejny, konkrétně má tři pobočky v Praze.
  • Nebaleno – tyto prodejny nabízí bezobalový prodej potravin, kosmetiky a eko drogerie. Nachází se v Praze a zajišťují i rozvoz.
  • Zvaž to – jde o brněnský bezobalový obchod s drogerií, přírodní kosmetikou a potravinami.

Bezobalové obchody se neustále rozrůstají a nabývají na popularitě, proto se vyplatí čas od času zkontrolovat, jestli se nějaké nenachází i ve vašem městě či okolí.

Různé potraviny ve skleněných či látkových obalech Canva

Opakovaně použitelné obaly

Než sáhnete po mikrotenovém sáčku, zvažte použití opakovatelně použitelných obalů. Nabízí je stále více obchodů, jejich cena se pohybuje v řádech nižších desítek korun a představují možnost, jak snadno uchovávat nejen ovoce a zeleninu, ale také pečivo.

V Albertu najdete balení 2 kusů znovupoužitelných sáčků, které mají nosnost 5 kg. Podobné sáčky nabízí také Penny, v němž si můžete vybrat jak praktický „ovosáček“, tak i bavlněné a polyesterové tašky. Dále je najdete i v Lidlu, Tescu a nabízí je i mnoho dalších prodejen.