Na nekalé praktiky si došlápne nový zákon o významné tržní síle

Muž se před oddělením ovoce a zelenina dívá do notesu a telefonu Canva

Povinnost vyhnout se nekalým praktikám a zneužívání postavení se rozšířila i na firmy s obratem nad 51 milionů korun. Dosud se Zákon o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů vztahoval pouze na větší firmy s obratem nad 5 miliard. Návrh zákona schválila vláda 10. března.

Přečtěte si také

5 výborných receptů za pár korun: Tahle jídla uvaříte do 100 Kč

Zákon bude platit pro více firem

10. března vláda schválila návrh nového znění Zákona o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů, který chrání zemědělce a potravináře před nekalými praktikami ekonomicky silnějších firem. Tato úprava nyní uděluje povinnost férového přístupu i firmám s obratem nad 51 milionů korun. Přísná pravidla proti zneužívání postavení na trhu totiž doposud platila pouze pro subjekty s obratem nad 5 miliard.

Novela zákona tak zapracovává evropskou směrnici o nekalých obchodních praktikách. Stejné podmínky přijímají i další evropské země, budou proto platné v celé Evropské unii.

Cínoví lidé na různě vysokých kupičkách mincí Canva

Novela doplňuje seznam zakázaných praktik

Nové znění zákona také doplňuje seznam praktik, které jsou považované za nekalé. Nově se na něm objevuje třeba vysoká pokuta za zrušení objednávky potravinářských nebo zemědělských produktů podléhajících rychlé zkáze ve lhůtě kratší než 30 dnů před dodáním.

Pokuta hrozí odběrateli, který bude po dodavateli zemědělského nebo potravinářského zboží vyžadovat peníze za předem neschválenou reklamu. Mimo zákon bude postaveno též vymáhání nákladů spojených s prošetřením stížnosti spotřebitele po zemědělci či potravináři, který na pochybení neměl žádný podíl.

Při porušení pravidel hrozí tučná pokuta

Novela zákona má zabránit zneužívání ekonomicky slabších subjektů většími firmami. Porušení zákona by firmy mohly hořce litovat. Dodržování pravidel bude kontrolovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

„Zákon se dosud vztahoval jen na velké firmy s ročním obratem přes 5 miliard korun, zatímco současný návrh se týká i společností s obratem nad 51 milionů. Stanoví chování, které je při obchodování nepřípustné. Pokud odběratel vůči svým dodavatelům použije některou z nezákonných praktik, hrozí mu pokuta do 10 milionů korun, nebo do výše 10 procent z jeho čistého obratu. Novela má zabránit tomu, aby silnější odběratel zneužíval svého postavení na úkor ekonomicky slabších dodavatelů potravin a zemědělských komodit,“ uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).