Kdy se vysazují borůvky? Kdykoli od jara až do podzimu

Výsadba a péče o borůvky: Jak na to, abychom měli na zahradě bohatou úrodu lesních plodů? Canva

Po jahodách a třešních jsou borůvky dalším ovocem, bez kterého si dokážeme léto představit jen stěží. Hýčkat si lesní borůvky doma na zahrádce nebo v truhlíku ale není vůbec snadné. O poznání snazší je pěstování borůvek kanadských neboli zahradních. Už jste to vyzkoušeli? Měli byste, plody mají stejně osvěžující a neodolatelné jako ty z lesa.

Přečtěte si také

Obchodní centra v Praze prochází rekonstrukcí. Kdy znovu otevře Máj a Kotva?

Borůvky na dosah ruky

Chuť mají podobnou těm lesním, avšak na rozdíl od nich se dají borůvky chocholičnaté neboli kanadské vypěstovat v domácích podmínkách o poznání lépe.

Do jejich výsadby se navíc můžete pustit kdykoli od jara až do podzimu.

Naprostým základem je mít přitom na paměti, že se jedná o kyselomilnou dřevinu, která k tomu, aby prospívala a plodila, potřebuje speciální kyselou půdu, substrát i hnojení.

Kanadské borůvky mají plody tvarem, barvou i chutí podobné těm lesním. Canva

Péče o borůvky při výsadbě

1. Vyberte vhodné místo

Nejlépe se kanadským borůvkám bude dařit na slunném místě či v polostínu, ideálně tam, kde je vyšší vlhkost půdy i vzduchu. Najdete-li tedy na své zahradě takový kout, máte vyhráno. Přežijí i ve stínu, pravděpodobně ale budou o něco méně plodit.

2. Zajistěte správnou půdu

Prospívají v půdě kyselé, lehké a dobře propustné a takovou kombinaci nabízí jen málokterá zahrada. Proto je potřeba záhon pro borůvky nejprve předem připravit. Spolu s kanadskými borůvkami je tedy rovnou dobré koupit i pár pytlů substrátu namíchaného speciálně pro borůvky nebo rašelinu. Pro každou z nich pak na vybraném místě vyhloubíme jámu zhruba 50 cm hlubokou, o průměru alespoň 70 cm, ideálně metr.

Substrát je důležitý

Pokud plánujeme vysadit víc než jednu rostlinu, měli bychom mezi nimi dodržovat alespoň 1 až 1,5metrové mezery, aby měly kořeny dostatek prostoru a živin. Koření totiž mělce, ovšem o to více se rozbíhají do šířky.

Tip: Chcete-li zabránit vzlínání vody z půdy, vykopejte jámu ještě o něco hlubší a její dno vysypte hrubým štěrkem.

Na dno připravené jámy nasypeme přibližně 10 cm silnou vrstvu koupeného substrátu a zalijeme konví vody. V případě, že je zrovna k dispozici jen obyčejný zahradnický substrát, je potřeba smíchat ho alespoň s hnojivem na borůvky.

Spodní vrstvu substrátu je také možné posypat mykorhizním přípravkem, který, zjednodušeně řečeno, obsahuje houby posilující kořenový systém rostliny. Nabízí je například značka Symbivit nebo WeikiBio.

Tip: Po vyndání rostliny z květináče je dobré mírně narušit její kořenový bal. Zní to možná trochu nedůvěryhodně, ale rostlině to pomůže lépe zakořenit v novém prostoru.

3. Zasadit, zasypat a zalít

Další postup už je stejný jako u každého přesazování rostliny z květináče do země. Kořenový bal rostlině ponecháme a volné místo okolo něj v jámě vyplníme připraveným substrátem. Zlehka upěchujeme, a ještě jednou zalijeme.

Není nad to natrhat si čerstvé plody přímo na zahrádce nebo na balkoně! Canva

Jak se o borůvky starat dál?

Vysazením kanadských borůvek na zahradě to nicméně nekončí, je potřeba se o ně i dál starat. V prvních dnech po vysazení dáváme hlavně pozor na to, aby měly tak akorát vody – půdu pod nimi udržujeme pořád vlhkou, ale zároveň ji zbytečně nepřemokřujeme.

Pokud správně zakoření a budou dostávat potřebné živiny, dožijí se bez problémů i 20 let. Že se rostlinám u vás líbí poznáte nejlépe na nových přírůstcích – nejprve výhonech a později i plodech.

Borůvky potřebují hnojit

Substráty namíchané speciálně pod borůvky často obsahují rovnou i vhodné živiny do začátku. Informace o tom, jaké živiny a na jak dlouho rostlině vydrží, bývají přímo na obalu zeminy. Podle toho pak plánujeme začátek dalšího přihnojování. I frekvenci přizpůsobujeme informacím uváděným na obalech konkrétních hnojiv.

Obecně ale platí, že by se přihnojovat mělo jednou za 8 až 12 dní. Do poloviny června je pro správný růst klíčový dusík, v dalším období ho nahradí draslík, který rostlině zajistí bezpečné přezimování. Celoročně pak prospívá pravidelně dodávané železo.

Hnojiva aplikujeme buď posypáním granulek na zem okolo rostliny (nezapravujeme do země, protože borůvky mají kořeny mělko a mohli bychom je narušit), nebo rozpuštěním ve vodě a zálivkou zeminy u rostlin tak, aby se živiny dostaly v co největší míře rovnou ke kořenům. Existují však i taková hnojiva, která aplikujeme pomocí rozprašovače přímo na listy. Celoročně prospívá kanadským borůvkám železo.

Ať už vybíráte hnojivo na borůvky od jakékoli značky, dejte si pozor na to, aby nikdy neobsahovalo chlór (Cl) a vápník (Ca)!

Kdy je vhodné borůvky zastřihnout?

Třetí až čtvrtý rok po výsadbě rostlinám prospěje, když z nich odstraníme staré a odplozené výhony. Pomůžeme jim tím udělat prostor pro nové výhony, které budou dobře plodit v následujících letech. Odstříhat je také potřeba veškeré větvičky, které rostou směrem dovnitř do koruny, protože ty rostlinu jen zbytečně zahušťují a vysilují.

Pěstování borůvek v nádobách

Kanadské borůvky je možné pěstovat i v nádobě na balkoně. Pořídíme jim větší květináč s podmiskou a při výsadbě postupujeme stejně jako při sázení do jam na záhonech. Jen je o něco víc potřeba dodávat borůvkám pravidelně živiny a hlídat zálivku, některé květináče mohou totiž rychleji vysychat.

Na balkoně zvládnou borůvky i přezimovat. Pokud tedy nepřijdou opravdu silné mrazy, není nutné stěhovat je na zimu do interiéru.