Ovoce a zelenina, které se dají snadno pěstovat na balkóně

Matka se synem zalévají zeleninový záhonek na balkóně Canva

Domácí potraviny jsou vždycky lepší než ty kupované. Ne každý si ale může dovolit vlastní zahradu, kde by si mohl vypěstovat zásoby ovoce či zeleniny. Pokud ovšem máte alespoň balkón, zkuste se pustit do zahradničení právě tam. I na malém prostoru můžete vykouzlit miniaturní „zahrádku“ a radovat se z bohaté úrody.

Přečtěte si také

IKEA představila obří výdejní automaty Collectomat, které nemají obdoby

Vytvořte vhodné podmínky

Jestliže se chcete vrhnout do zahradničení na balkóně, musíte se v prvé řadě popasovat s menším prostorem. Naštěstí existuje celá řada vychytávek, které vám pomohou využít dostupnou plochu na maximum.

Mezi ně patří nejrůznější vertikální nebo závěsné květináče. Některé se hodí spíše na okrasné květiny, ale lze v nich pěstovat také třeba bylinky či drobnější ovoce.

Kam pro vhodný květináč v akci?

Kupte se slevou Květináč.

Porovnat slevy

Větší plodiny budou potřebovat spíše klasické květináče, bedýnky nebo truhlíky. Ty vám sice zaberou více místa, odměnou vám však budou plody, na nichž si určitě pochutnáte. Můžete zvážit také pořízení samozavlažovacích květináčů, které vám usnadní spoustu práce, zvláště pokud na váš balkón svítí přímé slunce nebo často odjíždíte i na několik dní pryč.

Nezapomeňte vybrat vhodnou zeminu, aby rostliny měly všechny potřebné živiny. Jsou omezené prostorem, takže je potřeba podpořit je alespoň takto. Výhodou je, že se nemusíte tolik obávat škůdců a chorob. Nepříjemní slimáci se na balkón nemají jak dostat, a pokud vám rostliny přece jen napadne nějaká choroba, můžete se jí snadno zbavit – třeba tak, že postiženou plodinu ihned ostříháte.

Jahody v květináči na balkóně Canva

Berte v potaz světové strany

Pozornost byste měli věnovat i orientaci balkónu. Na první pohled se zdá, že nejlepší je ten jižní. Uvědomte si však, že příliš silné slunce může rostlinám i ubližovat. Budete je tedy muset důkladně zalévat, protože půda se rychle vysuší. Na jižně orientovaném balkóně se každopádně daří zejména teplomilným rostlinám. Rajčata nebo papriky jsou ideální. Zkusit ale můžete také lilek nebo středomořské bylinky.

Pokud je váš balkón orientovaný na východ, můžete se pustit do výsadby prakticky čehokoli. Zejména se tu bude dařit zelenině – již zmíněným rajčatům a paprikám, ale i petrželi, salátu, hrášku nebo popínavým fazolím.

Západní balkón je nejlepší pro pěstování drobného ovoce, ať už se jedná o jahody, rybíz, maliny, ostružiny, nebo třeba borůvky.

Severní balkón je pro nedostatek slunce nejméně vhodný, nicméně i tady si můžete vypěstovat mnohé. Zaměřte se především na bylinky. Prospívat tu bude pažitka, petržel, máta nebo třeba libeček. Vyzkoušejte ale i špenát, listový salát nebo jahody.

Pamatujte, že rozdělení plodin podle orientace balkónu určitě není striktní. Zkusit můžete cokoli a sami brzy zjistíte, kterému ovoci nebo zelenině se na vašem balkóně daří a kterému nikoli.

Chilli papričky v květináči na balkóně Canva

Volte speciální odrůdy

Na kvalitu úrody má samozřejmě vliv i zvolená odrůda. Naštěstí existují takové, které jsou určené právě na balkón. Co se týče rajčat, budete patrně volit oblíbená cherry rajčata, která se svojí malou velikostí přímo nabízejí. Existují ale i speciální miniokurky nebo nízké keříky paprik. Milovníci pálivých jídel se mohou pustit i do pěstování chilli papriček.

U ovocných stromků jsou balkónové odrůdy nutností. Rostou totiž spíše do výšky než do šířky, a nenárokují si tak mnoho prostoru. Můžete si pořídit speciální jabloně, meruňky, citroníky, ostružiníky a mnohé další. Jahody zkuste zvolit ty převislé nebo drobné lesní. Existují také odrůdy stáleplodící, díky kterým si budete moci na lahodných plodech pochutnávat po celý rok.