Plánujete letos zasít rajčata? Přehled odrůd, které se dají pěstovat, podle toho, na co je zužitkujete

Různé druhy rajčat: červená a žlutá cherry rajčata, keříková rajčata, zelená rajčata Canva

Rajčata tradičně patří k nejoblíbenějším plodinám, které najdou v našich kuchyních široké využití. Pokud se je rozhodnete pěstovat sami, je potřeba zvolit především správnou odrůdu – k dispozici je jich celá řada a každá se hodí pro trochu jiný účel.

Přečtěte si také

Velký přehled stravenek a stravenkových karet: Kde můžete za den uplatnit nejvíce stravenek?

Rozhodujte se i podle místa

Než se do pěstování rajských jablíček pustíte, rozmyslete si, kam je vlastně chcete vysadit. Podle toho si potom vyberte patřičný druh.

Keříčková rajčata nerostou tolik do výšky a není s nimi mnoho práce, protože se nemusí vylamovat postranní výhonky. Většinou nepotřebují ani žádnou oporu, ale menší tyčkou určitě nic nezkazíte. Dají se pěstovat na záhoncích i v květináčích třeba na balkoně.

Pořiďte si šikovného pomocníka na pěstování rajčat

Tyčková rajčata se dokážou vytáhnout do pořádné výšky, proto rozhodně musí mít náležitou oporu. Boční výhonky je potřeba vylamovat. Jsou vhodné do skleníků a fóliovníků, případně i na venkovní záhony.

Převislá rajčata se hodí především na balkon. Jsou to drobnější rostlinky, které se pěstují v květináčích nebo truhlících, takže šetří místo.

Muž drží v rukou utržená rajčata Canva

Vyberte odrůdu, na které si nejlépe pochutnáte

Existují desítky různých odrůd. Obvykle se liší tvarem i velikostí plodů, chutí a případně i barvou. Na některých si pochutnáte přímo bez další úpravy, jiné jsou vhodnější pro přípravu teplých pokrmů. Můžete ale volit i z univerzálních variant.

Odrůdy pro všestranné využití

Tornádo F1

Patrně nejoblíbenější odrůda českých zahrádek. Syrové plody chutnají skvěle, ale můžete je i tepelně upravovat. Jsou klasicky kulaté a dorůstají do střední velikosti. Rostliny jsou bujnější, proto jim vyhovuje více prostoru. Je nutné je pravidelně zalévat, v opačném případě mají plody tendenci praskat.

Start F1

Tyčková odrůda tmavší barvy se středně velkými, šťavnatými plody, které jsou velmi odolné vůči popraskání. Jsou chutné syrové, ale hodí se třeba i pro přípravu kečupu nebo rajské omáčky.

Ateron F1

Tato rajčata jsou vhodnější spíše do skleníků a fóliovníků, v teplejších oblastech se dají pěstovat ale i venku na záhoncích. Pro svoji menší velikost budou prospívat i v květináčích. Středně velké plody jsou odolné proti popraskání a dají se skladovat i několik týdnů.

Kulatá cherry rajčata v míse, vedle je vařečka a česnek Canva

Rajčata jen tak na zobání

Do této kategorie patří především oblíbená cherry rajčata, která si můžete utrhnout přímo z keříčků – ať už na zahrádce, nebo na balkoně. Dají se přidat také do salátů, ale pro tepelnou úpravu se příliš nehodí.

Cherolla F1

Tato odrůda nepotřebuje skleník, a přesto plodí velké množství sladkých rajčátek. Je středně vysoká, a prospívá tak i v květináčích na balkonech. Netrpí na plísně, což je tradičně největší strašák pěstitelů rajčat.

Pollicino

Odrůda má specifický oválný tvar plodů, které mají klasickou červenou barvu a jsou velmi šťavnaté.

Perun

Pokud chcete oživit jídelníček méně tradičními rajčaty, zkuste odrůdu Perun. Její plody mají žlutou barvu a připomínají malé hruštičky. Jsou velmi sladké a milované hlavně dětmi.

Žena krájí fialová rajčata, vedle jsou další druhy zeleniny, jako mrkev a cibule Canva

Rajčata vhodná na tepelné zpracování

Pokud si chcete uvařit vynikající domácí kečup, rajskou polévku nebo omáčku, budou pro tento účel nejlepší masitá rajčata, která mají výraznější dužinu, ale méně semínek. Rostliny jsou obvykle větší, a potřebují proto více místa. Velké jsou i jejich plody – ty největší mohou mít až k jednomu kilogramu.

Beefsteak

Tato odrůda patří k největším. Má svůj původ ve Spojených státech amerických, kde se využívá především do hamburgerů. Plody jsou velmi lahodné a mohou dozrát i po utrhnutí.

Býčí srdce

Tato česká odrůda se může pyšnit plody o hmotnosti kolem dvou set až tří set gramů. Název dostala podle svého specifického tvaru.

Cherokee Purple

Jedná se o americkou odrůdu, jejíž plody mají zvláštní temně fialovou barvu. Jsou velmi sladké a tradičně se využívají do sendvičů nebo k přípravě rajčatových omáček.