Alza chce odesílat objednávky do půl hodiny, do modernizace proto investovala miliardu korun

Žena kontrolující zboží ve skladu Canva

Česká e-commerce jednička Alza letos investovala nejvíce ve své historii. Po 24 letech fungování vkládá do robotizace skladu v Chrášťanech přibližně miliardu korun. Chce tím zefektivnit práci a dodávat zboží zákazníkům mnohem rychleji. Zatímco dnes trvá vyřízení jedné objednávky zhruba 2 hodiny, nově má být hotovo do 30 minut. Podobným procesem procházejí i ostatní internetová tržiště, například Datart už má svůj automatický balicí stroj.

Přečtěte si také

IKEA představila obří výdejní automaty Collectomat, které nemají obdoby

Nový sklad si žádá moderní technologii

V Chrášťanech přibylo 15 tisíc metrů čtverečních skladových prostor. A zhruba na polovině této plochy bude zaveden systém AutoStore, který přípravu objednávek údajně zrychlí až o 75 %. Je norského původu a funguje už ve spoustě e-shopů po celém světě.

Testovací provoz nové technologie začne už letos na podzim a plné spuštění se plánuje na příští rok. Jak to bude v praxi vypadat? Větší část skladu má obsluhovat celkem 400 robotů a součástí je i 30 pickovacích a 40 příjmových stanic. Klienty ale určitě zajímá hlavně to, že se počítá s většími objemy zásilek, konkrétní odhady mluví o 40 milionech balíků za rok.

„Cílem bylo najít řešení, které nabídne nejlepší možné využití skladovacích prostor a vyšší produktivitu práce, abychom opět o něco zrychlili odeslání objednávek zákazníkům,“ říká místopředseda představenstva Alzy Tomáš Havryluk.

Roboti v automatizovaném skladu Canva

Největší český e-shop myslí i na ekologii

Robotické stroje poslouží Alze především pro balení zásilek a následně i jejich redukci na co nejmenší velikost. Přeprava bude tedy rychlejší, levnější a zároveň šetrnější k životnímu prostředí. Expedice na výdejní místa bude i nadále probíhat ve vratných obalech.

V robotech je budoucnost – pomohou i u vás doma

Robotizace v Datartu a Rohlíku

Už koncem roku 2021 přišel s automatizací skladu také prodejce elektroniky Datart, který ve svém skladu v Jirnech u Prahy začal využívat italského robota jménem Opera. Ten zvládne připravit až 20 tisíc balíků denně, zastoupí tedy asi 20 lidských operátorů. Navíc znovu využívá veškerý odpad, ze kterého vyrábí výplňový materiál. A letos má vysoký rozpočet na robotizaci připravený i internetový supermarket Rohlik.cz, konkrétní plány ale zatím neprozradil.