Osvědčené tipy, jak udržet v čistotě domácnost se zvířaty

Pes a kočka leží na gauči Canva

Mít doma zvířecího kamaráda je na jednu stranu radost, na stranu druhou to však vyžaduje zvýšenou nutnost úklidu. Především majitelé psů nebo koček musí dennodenně bojovat s chlupy a občas se vyskytne i nějaká ta loužička. Naštěstí existuje spousta možností, jak si úklid usnadnit a udržet dům či byt v čistotě. Jak na to?

Přečtěte si také

Recept na vláčný mazanec a výborného velikonočního beránka

Chlupy jako problém číslo jedna

Jestliže vlastníte psa nebo kočku, máte nejspíš pocit, že jsou jejich chlupy úplně všude. Nejhorší období nastává samozřejmě na jaře a na podzim, tedy v době línání, ale ani ve zbytku roku to není o mnoho lepší.

Nejefektivnější možností, jak se chlupů zbavit, je kvalitní vysavač. Mezi ty aktuálně nejoblíbenější patří vysavače robotické, které uklízejí samy, zatímco vy se můžete věnovat jiné činnosti. Počítejte však s tím, že úklid s nimi nebude stoprocentní – přestože většinu chlupů sesbírat dokážou, do rohů v místnosti se často nedostanou.

Usnadněte si každodenní úklid

Zvolit můžete také některý z moderních tyčových vysavačů. Jsou lehké, snadno se s nimi manipuluje a existují i speciální modely určené přímo pro majitele domácích zvířat. Většinou jsou dodávané se speciálními rotačními kartáči, které by si měly s chlupy hravě poradit.

Dobrou volbou je také vysavač ruční – je malý, lehký a hodí se zejména na krátký, intenzivní úklid. Dobře se s ním udržuje v čistotě třeba pohovka nebo kočičí škrabadla.

Kočka leží na robotickém vysavači Canva

Chlupy ovšem není potřeba dostat jen z podlahy, ale často také z oblečení. Tady jsou nezbytnou pomůckou lepicí válečky, s nimiž zvládnete odstranit většinu nečistot. Podobně vám mohou posloužit i speciální kartáče, které jsou běžně k dostání na trhu.

Proč dávat kuchyňskou houbičku do pračky?

Oblečení byste měli každopádně očistit vždy předtím, než ho dáte do pračky. I tak se ale může stát, že na něm nějaké chlupy zůstanou. Pomoct by vám v tomto případě mohla obyčejná kuchyňská houbička. Dejte ji do pračky spolu s prádlem a uvidíte, že se na ni nežádoucí chlupy nachytají. Zakoupit můžete také molitanové prací kuličky, které fungují podobným způsobem.

Pokud máte sušičku, jste ve výhodě, protože i ta odvede dobrou práci. Zvířecí srst z oblečení, stejně jako další nečistoty, sesbírá do speciální sběrné nádoby.

Člověk umývá a šamponuje psa Canva

Co s nežádoucími skvrnami a pachy?

Nejen chlupy jsou v domácnosti se zvířecími mazlíčky problém. Občas se můžete potýkat i s loužičkami – štěněti nebo kotěti zkrátka chvilku trvá, než se naučí čistotnosti. Důvodem však může být také značkování území nebo zdravotní problém, někdy doprovázený i zvracením. Ve všech těchto případech se samozřejmě potřebujete co nejlépe zbavit skvrn i zápachu. Dobře vám k tomu poslouží obyčejný ocet, který stačí smíchat s vodou v poměru 1 : 1 a postižené místo omýt. Využít můžete také jedlou sodu nebo umletou kávu, kterými skvrnu zasypete. Všechny tyto ingredience skvěle pohlcují pachy.

Na trhu jsou ovšem k dostání i profesionální čisticí prostředky, které vám pomohou nejen v odstraňování nečekaných nečistot, ale můžete je použít i při běžném úklidu – třeba při čistění kočičího záchodu. Tyto přípravky koupíte nejčastěji v chovatelských potřebách, případně v drogerii.

Provoňte svoji domácnost

Vaši mazlíčci potřebují péči

Znečišťování bytu můžete do jisté míry eliminovat i tím, že se budete o své čtyřnohé kamarády náležitě starat. Psy i kočky je potřeba pravidelně vyčesávat, čímž se zbavíte velké části chlupů, které by jinak skončily na podlaze.

Psy byste měli alespoň čas od času vykoupat. Použijte na to speciální psí šampon, rozhodně ne ten lidský. Samozřejmostí by mělo být otírání špinavých tlapek poté, co se vrátíte z vycházky, obzvlášť je-li venku deštivo.

V neposlední řadě nezapomeňte na pravidelnou údržbu zvířecího vybavení – pelechů, škrabadel, hraček či misek. Zabráníte tím nejen znečištění domácnosti, ale i případným nemocem.