Do první samoobslužné prodejny COOP můžete vstoupit jen přes mobil. Jak funguje nákup bez prodavačů?

Automatická prodejna COOP ve Strakonicích, lidé před prodejnou COOP

Znáte to? V noci dostanete hlad a potřebujete si uvařit něco dobrého. V půlce procesu zjistíte, že vám chybí vajíčka. Nebo mouka, salám, olivy, to je jedno. Zkrátka musíte do obchodu. Pár řetězců už má otevírací dobu do desíti večer. Nonstop prodejny s automatizovaným vstupem jsou zatím spíše raritou.

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky nepatří, ale stejně je tam dáváme: Marmelády, vajíčka i dresinky

Družstevní COOP jako průkopník?

To by si ještě nedávno nikdo ani neřekl. COOP je typickým obchodem, který najdete ve vesnicích a malých městech. Zbožím se zaměřuje na základní potraviny za lidové ceny. Kokosové mléko tam sice nenajdete, zato poctivou českou šunku určitě.

Před pár dny COOP ve Strakonicích otevřel první automatickou prodejnu. Cílem je podle ředitele marketingu a rozvoje Lukáše Němčíka rozšířit otevírací dobu, ale zachovat stávající náklady na platy zaměstnanců.

Žena s nákupním košíkem vybírá potraviny v prodejně COOP COOP

Jak to funguje?

Strakonický COOP najdete nedaleko centra v Podskalské ulici. Ještě před pár týdny byla otevírací doba od 6 do 17 hodin ve všední dny, v sobotu od 7 do 11 hodin a v neděli byl obchod úplně zavřený. Dnes je ale vše jinak. Když z prodejny odchází poslední zaměstnanci, zapnou noční prodej. Do obchodu se pak dostane každý, kdo splní podmínky.

V první řadě musí mít potenciální zákazník nainstalovanou aplikaci Contio. Do té se přihlásí pomocí bankovní identity, kterou od roku 2021 nabízí téměř všechny tuzemské banky. Konkrétně banky Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Equa bank, Fio banka, Komerční banka, Moneta Money Bank, Raiffeisenbank a UniCreditBank.

Jakmile se zákazník takto registruje do aplikace, je mu automaticky vygenerován QR kód, ten má ale omezenou platnost. Tento kód zákazník načte při vstupu do prodejny, a díky tomu se mu otevřou automatické dveře. Vstoupí do malé předsíně, kde opět naskenuje kód, a je vpuštěn přímo do obchodu. V předsíni je série kamer, které člověka snímají. Díky tomu v případě jakýchkoli problémů mohou zaměstnanci zavolat policii nebo jinou pomoc.

Co je uvnitř k dispozici?

Uvnitř vypadá vše tak, jak to znáte z klasické prodejny s obsluhou. Najdete tam asi 2 500 různých položek kromě krájených uzenin. Uzeninový pult je zavřený a zakrytý, zákaznici k němu nesmí být vpuštěni kvůli hygienickým pravidlům. Nicméně stále si smí zakoupit uzeniny vakuované. Bankovní identita poskytne informaci i o zákazníkově věku, ti starší 18 let si tedy mohou koupit i alkohol nebo cigarety.

Celý nákup si zákazník sám naskenuje na samoobslužné pokladně, která je v dnešní době už téměř všem dobře známá. Po zaplacení nákupu zákazník opět přiloží QR kód ke čtečce a dveře ho automaticky vypustí ven.

Člověk kupuje láhev alkoholu na samoobslužné pokladně Canva

Náklady na rekonstrukci prodejny se vešly do 2 milionů Kč

Většina z této částky padla na stavební úpravy. Jelikož COOP chytře použil to, co už v prodejně měl, samotná automatizace přišla řádově pouze na několik set tisíc.

Jak to dělá konkurence?

Za zmínku stojí například Amazon Go, který je hojně rozšířený ve městě Seattle. Tam jdou ještě dále. Například když opouštíte obchod, projdete turniketem, kde je celý váš nákup naskenován. Pak dostanete rozpis položek do vašeho mobilu a účet. Platba se sama strhne z vaší karty. Vy nemusíte tedy dělat téměř nic.

V Čechách zatím nic podobného nemáme. Uvidíme, které řetězce budou následovat COOP.