Připravte svou zahradu na sezonu. Co vše byste měli o víkendu udělat?

Parta lidí se baví na zahradě na grilování Hornbach

Zima je definitivně v nenávratnu a jaro už vystrkuje růžky. S prvním jarním dnem, který letos vychází na neděli 20. března, přichází čas na přípravu zahrad, teras a balkónů na následující sezónu. Je načase vyčistit podlahu a zahradní nábytek, vysázet první sazenice užitkových a okrasných rostlin, zkontrolovat gril a pomalu připravit také bazén.

Přečtěte si také

Zásnubní prsten: Cena se má rovnat trojnásobku platu? Japonská tradice vzbuzuje debaty

První jarní den – 20. nebo 21. březen?

Ačkoli tomu počasí mnohdy neodpovídá, rok stále ještě dělíme na čtyři roční období. Jaro, léto, podzim a zima se střídají s železnou pravidelností a jejich trvání je ohraničeno přesnými termíny.

Astronomické jaro začíná tehdy, kdy se střed slunečního kotouče ocitne přesně nad rovníkem. K tomu dochází každoročně o necelých 6 hodin později, v přestupném roce pak o 18 hodin dříve. Proto je jako první jarní den někdy označován 20. březen, někdy zase 21. březen. Noc a den jsou v tomto okamžiku přibližně stejně dlouhé, proto je první jarní den nazýván též jarní rovnodennost. Od tohoto dne se noc zkracuje a den prodlužuje, a to až do letního slunovratu.

Terasa se zahradním nábytkem Canva

Připravte terasu na sezonu

Březen je také každoročně měsícem, kdy se pěstitelé, zahrádkáři a majitelé domů se zahradou chystají na novou sezonu. Pokud máte na zahradě terasu, vaše první kroky by měly vést ke kontrole a čištění zahradního nábytku. Důkladně jej omeťte smetáčkem, umyjte mýdlovou vodou a pokud to materiál dovoluje, osprchujte zahradní hadicí.

Vezměte úklid z gruntu

Máte na terase dřevěný nábytek? Ošetřete jej olejem na dřevo, který jej během sezony ochrání před vlivy počasí, případně přidejte novou vrstvu laku. Vaši péči zasluhuje i podlaha na terase. Dlážděnou vyčistíte od nafoukaného listí vysokotlakým čističem, na dřevěnou buďte jemnější a ošetřete ji podobně jako nábytek.

Na stránkách největšího nákupního rádce Kupi.cz najdete všechny aktuální akční letáky z kategorie bydlení a zahrada přehledně na jednom místě.

Čištění zahradního grilu Canva

Zkontrolujte a vyčistěte gril

Slunečný den, čerstvý vzduch, dobré jídlo, pití a plno přátel. Grilování k jaru a létu zkrátka patří. Než ale nažhavíte rošt, věnujte svému grilu patřičnou péči. Pokud se nepoužíval dlouhé měsíce, je třeba jej nejprve zkontrolovat.

Připravte se na grilovací sezonu

U grilu na dřevěné uhlí odstraňte veškerý popel a nečistoty a omyjte jej mýdlovou vodou. Budete-li jej takto čistit po každém použití, prodloužíte jeho životnost. Při čištění plynového grilu začněte jeho rozmontováním. Všechny součásti omyjte mýdlovou vodou a vyhněte se agresivním přípravkům.

Pokud vlastníte elektrický gril, máte částečně vyhráno. Díky vysokým teplotám mají tepelné spirály samočistící funkci. Místa, která se přesto nevyčistí, umývejte pouze teplou vodou se saponátem. Ať už jde o jakýkoli druh grilu, nezapomínejte ani na rošt, z nějž vždy opalte zbytky jídla a po zchladnutí vydrbejte režným kartáčem a omyjte.

Žena s květinami Canva

Osázejte truhlíky i skleník

První jarní paprsky slunce znamenají také výsev okrasných a užitkových rostlin. Nezáleží přitom na tom, zda sázíte do řádku nebo do truhlíků na terase či balkoně. Hned začátkem března můžete zasadit papriky, do poloviny měsíce pak rajčata.

Máte-li na zahradě skleník, přichází také čas na jeho vyčištění a obnovení zeminy. Ideální je středně těžká, hlinitá půda. Do skleníku patří karotka, ředkvičky či první saláty, koncem března je pak čas na výsev mrkve, petržele, špenátu, hrášku, kopru, cibule a česneku na venkovní záhony.

Muškáty za okny bez práce

Plno práce na zahradě

Co se týče okrasných rostlin, z letniček začněte chystat semena afrikánů, aster, cínií, slaměnek či lichořeřišnice. Koncem března už můžete vysázet i trvalky a bylinky. Jelikož se u většiny z nich květu hned tak nedočkáte, jarní truhlíky krásně oživí jarní cibuloviny, jako jsou primule, macešky či hyacinty.

Máte-li větší zahradu, plno práce vás čeká také na ní. Začátkem jara bude třeba shrabat zbytky listí, které přes zimu nezetlely, a odstranit další nečistoty. Pro obnovení trávníku je dobré provzdušnit jej vertikutátorem. V první polovině měsíce je třeba také ořezat živé ploty a keře, jako jsou rybíz nebo angrešt, ale i stromy, například jabloně a hrušně.

Zahradní koláž společnosti Sazka k tématu jarní prémie Sazka

Toužíte proměnit zahradu, chatu nebo chalupu ve svůj malý ráj?

S jarní prémií milion korun od Sazky to bude hračka. Vsaďte si na nedělní losování Sportky 20. března plný tiket a automaticky se zařadíte do slosování, ve kterém bude losován jeden výherce navíc a ten dostane 1 milion korun.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.

Schůdky domácího zahradního bazénu Canva

Příprava na letní koupání

S příchodem teplejších dnů souvisí i příprava zazimovaného bazénu. V tuto chvíli by od něj měla být odpojena všechna čerpadla a další technologie, voda by měla být upuštěná a na hladině by měly být umístěné dilatační plováky. S jarním zprovozněním se pojí jednoduché pravidlo – s pracemi je vhodné začít až ve chvíli, kdy se teplota pohybuje okolo 10 °C.

Pro vodu jako křišťál

Nejprve z vody vyjměte plováky a síťkou odstraňte větší nečistoty. Pokud je to třeba, vypusťte vodu, vlezte do bazénu, omyjte povrchy a poté teprve namontujte veškeré technologie. Napusťte novou vodu a spusťte čerpadlo. Pokud necháváte v bazénu vodu z loňska a zdá se vám kalná, nejprve ji nechte projít několika filtračními cykly, a teprve poté přidávejte chemické přípravky. Při provozu bazénu nezapomeňte pravidelně sbírat nečistoty, luxovat dno a udržovat pH vody mezi 7,2 a 7,6.