Mléčné výrobky a jejich rostlinné alternativy: Proč není možné je srovnávat?

Trojice sklenic rostlinných mlék a suroviny, ze kterých se vyrábí Canva

Potravinářská komora ČR nedávno ve spolupráci s Českou technologickou komorou vydala publikaci Mléko a mléčné výrobky – rozdíly a souvislosti s výrobky rostlinnými, ve které popisují složitou problematiku rostlinných alternativ mléka. Cílem je ukázat, že oba druhy mléka mají svoje výhody i nevýhody a ani jedno nemůže to druhé nahradit.

Přečtěte si také

Instantní polévky způsobují metabolický syndrom. Ukázalo se, že se ani po 2 hodinách v žaludku nerozloží

Jak se v nabídce vyznat?

I když jde o velmi rychle se rozvíjející sektor, potřebné zákony zatím chybí. Výrobci tedy běžně píší o tom, jak rostlinné náhražky prospívají našemu zdraví a nikdo se nad tím nepozastavuje. Málokdo si už ale hledá přesné složení a obsah výživných látek v daných nápojích. I proto má běžným spotřebitelům v orientaci pomoct nová Platforma pro alternativní potraviny a nápoje.

„Když porovnáme obsah nasycených mastných kyselin, sacharidů i bílkovin, jasně vidíme, že výživově tyto výrobky rovnocenné nejsou. Vstřebatelnost vápníku z mléka navíc nelze přirovnat ke vstřebatelnosti fortifikovaného vápníku z rostlinných alternativ,“ vysvětluje Šárka Horáková z VŠCHT.

Alternativní výrobky se vyplatí kupovat v akci

Problém přídatných látek a průmyslového zpracování

Producenti často zdůrazňují jen zdraví prospěšné složky rostlinných mlék, ale už se nezmiňují o náročném průmyslovém zpracování většiny z nich. Některé samozřejmě obsahují výhradně přírodní ingredience, to se pak ovšem promítá ve výsledné ceně, která je i čtyřikrát vyšší než u kravského mléka. Nižší příjmové skupiny si je tedy nemohou dovolit.

Nalévání mléka do sklenice Canva

Vegani a flexitariáni

Jiný problém řeší vegani, pro které nejsou vyšší nutriční hodnoty kravského mléka rozhodující. Zaměřují se hlavně na etické hledisko jeho výroby, a pokud chtějí alternativu ve vysoké kvalitě, raději si za ni připlatí nebo si sami vyrábějí různá oříšková mléka. Vegansky se u nás ale zatím stravuje jen asi 5 % lidí.

Zato flexitariáni jsou zastoupeni podstatně více. V naší populaci se jedná zhruba o 21 % lidí a předpokládá se, že jich bude rychle přibývat. Rostlinná mléka si kupují většinou proto, že se zajímají o udržitelnost a původ potravin, které konzumují. Mnohdy jen chtějí ochutnat něco nového a zpestřit si jídelníček, přesto mohou svým nákupním chováním trh výrazně ovlivnit.

V čem je kravské mléko nenahraditelné?

Nejen, že v kravském mléce najdete mnohem více bílkovin a dalších živin, které umí lidské tělo zpracovat lépe než rostlinné proteiny. Mlékárenský průmysl navíc dává práci milionům lidí na naší planetě a přispívá k biodiverzitě, rozvoji venkova i zachování tradičního rázu krajiny.