Tvaroh: Nejen chutná, ale pomáhá zdraví a kráse

Tvaroh v bíločervené misce Canva

Tvaroh. Tradiční mléčný výrobek s mnohaletou tradicí. Jeho chuť zná asi každý, něco mezi mlékem a smetanou. Konzistence dokonale hladká, nebo naopak hrudkovitá. Zdroj bílkovin, vápníku, mikroorganismů. Jaké jsou výhody pravidelné konzumace tvarohu a jaké druhy vlastně máme na trhu?

Přečtěte si také

Varování před nebezpečnými výrobky: Obchody stahují olivový olej Kaiser Franz Josef, maďarský guláš i červenou řepu

Co je vlastně tvaroh?

Oblíbená pochoutka, která má velké množství bílkovin a probiotik. Je to úplně přírodní potravina. Známe dva základní druhy. Tvaroh měkký a tvaroh tvrdý, který má vyšší obsah sušiny.

Tvaroh měkký se vyrábí z mléka, které může být různě tučné. V mlékárně ho zahřejí na 18 až 22 °C. Poté je sraženo smetanovým zákysem, syřidlem a chloridem vápenatým. Sýření je pouze působení enzymů, typicky chymosinu nebo pepsinu. Tyto enzymy podporují trávení. Srážení zabere asi 18 až 20 hodin. Sraženina se pokrájí, odčerpá se syrovátka. Výsledný produkt se nechá odkapat a hurá! Tvaroh je na světě. Jen zabalit a poslat.

Dopřejte si tvaroh v akci

Proč zařadit tvaroh do jídelníčku?

Tvaroh okyseluje obsah střev a ničí hnilobné mikroby. Tím pozitivně ovlivňuje střevní mikrobiom. Vaše střeva vám poděkují.

Také obsahuje minerální látky a vitamíny. Za zmínění stojí hlavně vápník, draslík a B2. Laktóza a mléčný cukr potom zajišťuje, že se tyto minerály a vitamíny dokáží dobře vstřebat do vašeho organismu.

Tvaroh se hodí do teplé i studené kuchyně. Můžete vyzkoušet pomazánku, sladké dezerty nebo ho zapéct s těstovinami.

Citronový tvaroh a kolem tulipány a citrony Canva

Tvaroh jako kosmetika?

Ano, proč ne?! Vaše namáhaná pleť ocení právě tvaroh. Ať už je suchá, nebo mastná. Vápník, zinek, kyselina mléčná a vitamín B napomáhají k regeneraci a rozjasnění pleti.

Vyzkoušejte třeba pleťovou masku. Tvaroh smícháte s kurkumou. Obzvlášť pokud vás trápí akné, tato maska vám udělá radost. S tvarohem můžete smíchat i rozmixovanou okurku, mrkev anebo i obojí. Maska pleť zchladí a zklidní. Není nic lepšího, co udělat pro svoji pleť, po divoké noci plné alkoholu.

Smícháte-li tvaroh s kvalitním panenským olivovým olejem, namícháte si elixír proti stárnutí. Když tvaroh smícháte s rýžovou moukou, nevznikne pouze maska, ale i domácí peeling. Na projasnění pleti pak zkuste tvaroh smíchat z čerstvě vymačkanou šťávou z pomeranče.

Kolik takový tvaroh stojí a jaký si vybrat?

Kromě tvrdého a měkkého si můžete vybrat, kolik tuku by měl tvaroh obsahovat. Existuje tučný, polotučný, nízkotučný, nebo dokonce odtučněný. Odtučnění je chemický proces, který naruší strukturu tvarohu. Vybírejte raději tvaroh nízkotučný, polotučný nebo tučný. A nezapomínejte, tvaroh obsahuje zdravé tuky, které vaše tělo také ocení. Ale všeho s mírou.

Tvaroh stojí okolo 25 korun za 250 g. Ceny potravin rostou a mléčné výrobky jakbysmet. Sledujte tvaroh zde na Kupi.cz, můžete si ho uložit mezi oblíbené, a když bude ve slevě, přijde vám e-mail. Buďte v obraze a sledujte nás.