Česká obchodní inspekce během kontrol odhalila padělky za 62 milionů korun

Policie stojící kolem hromady padělaných kabelek Česká obchodní inspekce

Během minulého roku proběhlo více než 600 kontrol, při kterých se ČOI zaměřila na dodržování některých zákazů týkajících se nabídky, prodeje a skladování neoriginálního zboží. Ve 40 % případů došlo k porušení. Zajištěno bylo neuvěřitelných 29 443 kusů zboží, které dosahují hodnoty originálů 61 764 645 Kč. Které značky padělatelé a prodejci nabízeli nejčastěji?

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Nike, Adidas a Louis Vuitton. Co mají tyto známé značky společného? Možná oblibu mezi padělateli. Právě tyto luxusní brandy odhalila obchodní inspekce nejčastěji a mezi padělaným zbožím převažovaly.

Padělky v obchodech i na internetu

Kontroly v roce 2021 cílily nejen na nabídku a prodej, ale i na skladování výrobků porušujících právo duševního vlastnictví. Celkem proběhlo 699 kontrol, z nichž u 275 došlo k porušení zákona. Přestože byl zákon porušen ve 40 % případů, právní předpisy porušili prodejci až v 70 % ze všech kontrolovaných.

Inspektoři se zaměřili na problematické oblasti. Nejčastěji se jednalo o příhraniční oblasti a tamní stánkový prodej, kontrolám se však nevyhnuly ani některé kamenné prodejny a e-shopy. Na které padělky můžete nejčastěji narazit? V minulém roce to byly nejen textilní výrobky, ale také například hračky, doplňky, audio a elektronika.

Oblast padělků je dlouhodobě v hledáčku ČOI, kontroly tak budou pokračovat také v roce 2022. Jen během loňského roku inspekce zajistila 29 443 kusů falešných značkových kousků, které mohou být v rámci pravomocného rozhodnutí zničeny nebo využity k humanitárním účelům. Během kontrolních akcí bylo uloženo 466 pokut v celkové hodnotě 7 916 500 Kč.

Tenisky Nike Canva

Jak poznat, že kupujete originál?

Chystáte se pořídit si nějakou z oblíbených značek, ať už se jedná o tričko, kabelku či parfém? Jak nakoupit, abyste nenaletěli a nepořídili si padělek? V první řadě je dobré spoléhat na ověřené prodejce. Všímejte si příliš nízké ceny – malé částky jsou podezřelé, značkové zboží a jeho ceny ověřujte třeba na oficiálním webu značky. Na internetu si můžete najít srovnání padělaného zboží s originálem. Dobré je rovněž předem zkontrolovat hodnocení internetových obchodů – a to ještě před samotným nákupem. Zároveň samozřejmě nikdy neplaťte předem.

Originály najdete i v obchodních řetězcích

Značkové zboží v akci?

Existují i obchodní řetězce, kde lze čas od času zakoupit originální zboží v akci. Pro tyto případy můžete vyhledávat akční nabídky přímo na webu nákupního rádce Kupi.cz. I za nákup oblíbené značky můžete ušetřit – sledujte poctivé prodejce a vyhněte se zklamání.