Jak poznat že máte originální kabelku? Dámy pozor: padělky jsou rozpoznatelné už na první pohled

Značková kabelka je snem mnoha žen. Jak se ale nenechat zlákat ke koupi padělku? Canva

Toužíte po luxusní kabelce nebo jiném módním doplňku? Pokud chcete ušetřit a plánujete nákup ve vintage prodejnách, secondhandech či v zahraničí, mějte se na pozoru před padělky. Abychom vám výběr zjednodušili, poradíme, jak poznat originální kousky od padělaných a kde je sehnat.

Přečtěte si také

Lidl ve Velké Británii stahuje kvůli riziku alergických reakcí oblíbenou sladkost. Stejná se prodává i v Česku

Originál nebo padělek?

Precizní šití a celkové zpracování

Pokud už máte nějaké zkušenosti, špatný padělek nejspíš poznáte na první pohled. Takové výrobky mají často křivé zipy, rozjeté švy a lacině vyhlížející, kovové detaily. Padělatelé se ale neustále zdokonalují, a tak je dobré se kromě celkové kvality zpracování zaměřit i na další prvky.

Loga

Vaší pozornosti by neměla uniknout ani loga značky. Jakékoli abnormality, špatně vyryté nebo vyšité detaily ukazují na „fake“. Pozor také na umístění a vycentrování loga či na použitý typ písma.

Sériové číslo

Novější značkové kabelky většinou disponují kartičkou se sériovým číslem a dalšími podrobnostmi o modelu. Starší vintage kousek už ho mít asi nebude, sériové číslo byste však měli najít uvnitř podšívky. Naopak padělkům tento údaj zcela chybí nebo je jen nedbale nalepený.

Vnitřek kabelky

V některých případech si padělatelé dají velkou práci s vnějškem, ale zapomenou na vnitřní část kabelky. Přitom luxusní značky i zde dbají na exkluzivní materiály a perfektní vzhled.

Cena

Velké slevy a akce jsou lákavé, ale v případě luxusního zboží také podezřelé. Na rozdíl od běžně dostupné sezónní módy jde o nadčasové kousky, které svoji hodnotu tak rychle neztrácejí. Samozřejmě záleží i na míře opotřebení. Pokud se vám ale zdá vybraný kus příliš levný, jeho původ si pečlivě ověřte.

Prodejce

Doporučujeme si předem prověřit prodávajícího, a to zejména pokud kupujete kabelku nebo jiné značkové zboží z druhé ruky. Existuje mnoho důvěryhodných kamenných prodejen i e-shopů. Naopak na tržišti u nás ani v zahraničí pravděpodobně originální kousek nekoupíte.Když už jste o nákupu přesvědčeni, raději si ještě přečtěte recenze a hodnocení obchodu. Pokud je to jen trochu možné, vyzvedněte si kabelku osobně, abyste si mohli zkontrolovat, jestli má všechny známky pravosti.

Jak poznat fake kabelku Louis Vuitton?

Slavné „Vuittonky“ jsou snad jedny z nejpadělanějších kabelek na světě. My se podíváme na konkrétní typ – velmi oblíbenou Louis Vuitton Speedy 35.

Speedy od Louis Vuitton byla má první značková kabelka. Před pár lety jsem ji prodala právě z důvodu, že její padělky se začaly objevovat na ulicích ve velkém. I přesto, že se dá na první pohled poznat, že se nejedná o originál, spousta žen se s fejky prochází po městě hrdě dál. Říkám tomu navoněná bída,“ prozradila naše šéfredaktorka Linda její zkušenosti s padělanými kabelkami. Sepsali jsme pro vás rady, jak se dá napodobenina těchto kabelek snadno odhalit.

Módní doplněk? Jde-li vám o praktičnost, pomohou i supermarkety

7 tipů, jak poznat padělek značkové kabelky Louis Vuitton na první pohled

  1. Originalní kabelky LV jsou udělané z jednoho kusu kůže, proto je jasné, že z druhé strany kabelky budou písmena „vzhůru nohama“.
  2. Iniciály LV se na originální kabelce nikdy neobjeví na švech a nebudou rozstříhané.
  3. Cvočky a kování připomínající zlato mají u originálu vždy vyražený znak LV.
  4. Model Speedy 35 má pod kapsičkou na držadle uvnitř kabelky vyraženo sériové (nebo-li výrobní) číslo.
  5. Pokud kupujete ve značkové prodejně LV, vždy dostanete kromě běžné účtenky i doklad o koupi a do tašky vám profesionální prodavač přihodí i vizitku a poděkování za váš nákup.
  6. U originálu jsou vždy držadla, boky a výšivky z pravé kůže. Ta má ze začátku světlou barvu, která časem ztmavne. U fejků jsou kožené části nahrazeny eko-kůží.
  7. Kabelky Louis Vuitton ukládá do protiprachového pytlíku a zde je třeba zmínit, že na originálu bude vždy celý nápis Louis Vuitton, nikdy tam nenajdete pouze iniciály LV.

Tip: Pokud se budete chtít originální kabelky zbavit, doporučujeme prodej přes jeden z mnoha butiků, které se prodejem a nákupem značkových kabelek z druhé ruky zabývají. To stejné platí i v případě, že toužíte po luxusní kabelce, ale nechcete za ni utratit plnou cenu.