Prymula začíná úřadovat: Hrozí zavřením škol, chce omezit akce a zavřít restaurace už po 22. hodině

Distanční výuka? Většina žáků se jí nejspíš již brzy dočká Canva

Dnes oficiálně jmenoval premiér Andrej Babiš nového ministra zdravotnictví Romana Prymulu. Nově úřadující ministr oznámil novinářům, jaká bezpečnostní opatření můžeme s největší pravděpodobností očekávat v příštích dnech. Uzavření škol a také zkrácení otevírací doby barů, restaurací a hospod na 22. hodinu zmínil Prymula jako logický krok k zabránění šíření koronavirové nákazy v Česku. Opatření by se měla dotknout i omezení počtu lidí při venkovních i vnitřních akcích.

Přečtěte si také

Recept na vejce Benedikt s holandskou omáčkou, který zvládne úplně každý

Školáci se pomalu připravují na distanční výuku 

Na tiskové konferenci komentoval situaci kolem zavírání škol nový ministr zdravotnictví Roman Prymula následovně: „Některá opatření dělat musíme. To asi nejcitlivější je případné zavírání škol, což nikdo nechce a nepřejeme si to. Pokud to bude jen trochu možné, tak se vůbec nebudou zavírat první stupně základních škol.“

Dále doplnil, že: „V regionech, kde to bude nezbytné, budeme diskutovat nad distanční formou výuky na druhém stupni, případně na středních školách.“ Prymula také vyzval ředitele škol, aby s nadcházejícím prodlouženým víkendem dali studentům v pátek ředitelské volno, které může zpomalit šíření nákazy. 

Nový notebook Apple MacBook Air se slevou se bude pro domácí výuku hodit
Minimálně v nadcházejících pár týdnech nás nejspíš nečeká zavírání obchodních center a prodejen Canva

Omezení by se mělo dotknout restaurací a barů i hromadných akcí

Nyní musí mít zavřeno od půlnoci do šesté hodiny ranní všechna restaurační zařízení, bary i hospody. To by se podle nového ministra zdravotnictví však mělo změnit. „Myslím, že se bavíme v řádu dnů nebo hodin, kdy by se měla omezit otevírací doba v různých barech a podobně od 22. hodiny," prohlásil dnes na tiskovce Prymula.

„Stejně tak se zřejmě brzy omezí i počet osob, které se mohou účastnit hromadných akcí. Mohly by být venkovní akce omezené do 100 osob, vnitřní do 50. Plošné opatření bude mít výjimky, a to například pro kulturní akce, kde je riziko menší. Obecně by ale ten princip měl být takový,“ vysvětluje své vize pro nadcházející dny nově úřadující ministr zdravotnictví. 

Omezování hromadných akcí v Česku znepokojuje i český sport. Podle našich informací už některé fotbalové kluby kvůli slovům Prymuly pozastavily prodej vstupenek na nejbližší ligové zápasy. Dle slov Národní sportovní agentury vyjednávají Sportovní organizace podmínky, které by udržely české sportovní soutěže v chodu.

O omezování otevíracích dob v obchodech se zatím nikdo z ministrů nezmiňuje, dá se tedy předpokládat, že nás minimálně v nadcházejících pár dnech až týdnech nečeká zavírání obchodních center a prodejen. 

Nepodceňte hygienu – pořiďte si dezinfekci

Nouzový stav Prymula zatím nezvažuje

„V dohledné době se nebude nouzový stav zavádět,“ řekl Prymula již včera novinářům. Na druhé straně ale nevyloučil, že během týdne nebo dvou se může situace změnit. A není tomu tak dávno, kdy nový ministr dokonce veřejně mluvil i o dlouhodobém uzavření hranic a omezení cest do zahraničí v horizontu dvou let.

Situaci kolem nových bezpečnostních nařízení proti šíření koronaviru pro vás sledujeme i nadále.