ČOI objevila nebezpečný tlakový hrnec. Okamžitě jej zakázala a varuje všechny, kteří ho mají doma

ČOI objevila nebezpečný tlakový hrnec. Okamžitě jej zakázala a varuje všechny, kteří ho mají doma Canva

Tlakové hrnce jsou součástí většiny českých domácností. Již dávno jsou pryč doby, kdy se v nich hospodyně bály připravovat jídlo pro rodinu. Oproti těm starým hliníkovým, které si ještě možná někdo pamatuje u babiček, jsou ty moderní vybaveny bezpečnostními pojistkami, a tudíž nehrozí, že by vám nedělní guláš vymaloval kuchyň. Česká obchodní inspekce však objevila na trhu tlakový hrnec, který by mohl pro spotřebitele představovat riziko.

Přečtěte si také

Jak správně upéct kuře: 10 kroků k tomu, aby bylo na povrchu křupavé a uvnitř šťavnaté

Máte doma papiňák?

Výhod vaření v tlakovém hrnci je celá řada, ale tou největší je bezesporu to, že je jídlo vařené pod tlakem rychleji připravené. Užitečného pomocníka do kuchyně sestrojil v roce 1679 francouzský fyzik a matematik Denis Papin, jehož jméno Papinovy hrnce, hovorově zvané papiňáky, dodnes nesou.

Silnostěnné hrnce slouží k vaření za vyššího tlaku. Ten činí zhruba 280–300 kPa, což je hodnota vyšší než běžný atmosférický tlak. Díky vyššímu tlaku se pak v hrnci dosahuje vyšších teplot vaření, konkrétně v rozmezí 120–130 °C. Při normálním tlaku je přitom teplota varu vody pouhých zhruba 100 °C.

ČOI objevila nebezpečný tlakový hrnec. Okamžitě jej zakázala a varuje všechny, kteří ho mají doma ČOI

ČOI zakázala na trhu tlakový hrnec BRAVO DE LUXE B-4569

3 kusy tlakového hrnce pro domácí použití BRAVO typ De Luxe B-4569 zkontrolovali inspektoři ČOI. A u dvou ze tří testovaných vzorků následně zjistili:

  • střední riziko úrazu uživatele formou zasažení horkou párou při aktivaci bezpečnostního ventilu, kdy pára začne unikat šikmo vzhůru
  • střední riziko úrazu uživatele formou zasažení horkou párou při snižování tlaku (regulátorem tlaku), kdy pára začne unikat šikmo vzhůru
  • vysoké riziko úrazu opařením horkou kapalinou tím, že uživatel nepředpokládá při otevírání hrnce, že je v něm tlak, který způsobí vytrysknutí horké vody z tělesa hrnce (v případě zkoušených vzorků se tak stalo při tlaku 13 kPa, přičemž dle předpisů je přípustný tlak nepřesahující 4 kPa).

U jednoho ze tří vzorků se při zkoušce ověření regulátoru tlaku červená pojistka nevysunula do koncové polohy, netěsnila a nebylo možné dosáhnout pracovních tlaků.

Česká obchodní inspekce proto uložila dovozci ochranné opatření (ust. § 50 odst. 3 zákona č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh), kterým je zákaz dodávání na trh a stažení daného výrobku, který již byl uveden na trh.