Už jste zkusili Ruby alias růžovou čokoládu? Není ani sladká, ani hořká a poutá svou barvu

Růžová čokoláda alias Ruby Alžběta Šírková

Mléčná, bílá či hořká čokoláda je léty osvědčená klasika. A proto se její výrobci vytasili s dalším druhem – Ruby neboli rubínovou čokoládou. Pojmenování nezískala jen tak náhodou, má totiž sytě růžovou barvu. Chutí připomíná svoji slavnější sestru, čokoládu bílou. Na rozdíl od ní ale není tak sladká, spíše příjemně nakyslá a někteří v ní rozpoznají i ovocné tóny maliny či lesních plodů. Ovoce byste v ní ale hledali marně.

Přečtěte si také

Mléčný postřik na růže: Chrání před chorobami a vytváří na listech ochranný film proti mšicím

Odkud se vlastně vzala?

Ačkoli se na zahraničním trhu růžová čokoláda objevila už v roce 2017, u nás o sobě dává pořádně vědět teprve poslední dobou, kdy se prodává nejen jako samotná, ale i coby přísada některých sladkých produktů, o kterých ještě bude řeč. Růžovou čokoládu vyvinula švýcarská společnost Barry Callebaut, která má dlouholetou historii a patřičné renomé v čokoládovém světě.

Výrobce se dušuje, že za starorůžovým odstínem nestojí žádné barvivo. Tajemství spočívá ve zpracování kakaových bobů původem z Pobřeží Slonoviny, Ekvádoru a Brazílie. Kakaové plody jsou přirozeně růžové, při přípravě čokolády se ale fermentují a suší. Tyto procesy způsobí, že se jejich růžová barva přemění na hnědou až tmavě hnědou (podle délky působení).

Švýcaři ale hledali cestu, jak růžovou barvu zachovat. A nakonec byli úspěšní – stačilo na vlhké, čerstvě nasbírané kakaové boby aplikovat kyselinu citrónovou, která funguje jako konzervant, tudíž růžovou barvu zachová a zároveň přenese lehké ovocné aroma a nádech kyselosti.

I když to na první pohled zní jako pohádka, ve skutečnosti tento nový proces výrobci vyvíjeli třináct let. A že se nejedná o žádnou náhražku, dokládá i kvalita růžové čokolády, která obsahuje až 47 % kakaové hmoty. Téměř se tak vyrovná čokoládě hořké – ta totiž obsahuje minimálně 50 % kakaového základu.

Na prodej samotné růžové čokolády se specializují zejména čokoládové obchody, jako je například Pražská čokoláda, Čokoládovna Janek či Čokoláda Lyra. Ty nabízejí tabulkovou Ruby čokoládu v cenovém rozmezí od 69 Kč do 120 Kč. Na trhu je i bonboniéra z čokoládových pralinek Ruby.

Ruby čokoláda je i skvělým dárkem

Na své si ale přijdou i milovníci zmrzliny. Například Magnum nabízí prémiovou zmrzlinu z bílé čokolády s malinovým krémem a čokoládovou polevou z Ruby kakaových bobů.

Mixit zase nabízí müsli Upgrade mix od vítězky kulinářské soutěže MasterChef Česko 2019, Kristíny Nemčkové. Jí navržená směs vloček, lupínků a lyofilizovaného ovoce obsahuje i čokoládové pecičky Ruby.

Zmrzlina Magnum zdobená Ruby čokoládou Alžběta Šírková

Cukrářský poklad aneb připravte si ganáž

Objevitel čokolády Ruby, výrobce Barry Callebaut, zase nabízí 2,5kg balení čokoládových peciček. Cukráři z nich připravují ganáž neboli čokoládový krém. Ruby čokoládou také dekorují dorty, zákusky či zmrzlinové poháry.

Ganáž z Ruby čokolády

  • 300 ml smetany ke šlehání 33%
  • 120 g čokoládových peciček Ruby Callebaut

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Do druhého rendlíku nalijeme smetanu a přivedeme k varu. Až se začnou tvořit bublinky, stáhneme plamen a teplou smetanu nalijeme na pozvolna se rozpouštějící čokoládu. Metličkou mícháme, dokud se všechna nerozpustí a nevytvoří se krémová, hladká směs.

V ganáži můžeme namáčet ovoce nebo s ní dekorovat třeba muffiny či donuty. Pokud ji chceme použít jako polevu na bábovku nebo dort, dáme ji alespoň na deset minut do ledničky.