Vláda zavádí zpátky povinnost nosit roušky. Aktuální přehled opatření od soboty 25. července

Od soboty bude povinné nosit roušky na vnitřních hromadných akcích nad 100 osob Canva

A je to potvrzeno! Přestože to není tak dávno, kdy se koronavirová opatření uvolňovala a v Česku jsme se mohli nadechnout bez roušky, ani jsme se nenadáli a už ji budeme potřebovat zase. Přehled všech míst, kde se bez ní neobejdete od soboty 25. července 2020, najdete v našem článku.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Podle Hamáčka jsou čísla alarmující, Vojtěch to tak černě nevidí

„Čísla nakažených nemocí covid jsou alarmující. Ukazuje se, že situace se postupně zhoršuje, a je potřeba, aby naši občané jasně věděli, jaký je plán do budoucna. Chci požádat občany, aby používali roušky, když se pohybují v MHD a uzavřených prostorách. Masivním nošením roušek jsme zabránili šíření nákazy. Je to to nejjednodušší, co můžeme udělat. Můžeme zabránit škodám, které přišly na jaře,“ prohlásil vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček. 

Jak již včera avizoval premiér Andrej Babiš, kvůli zhoršující se situaci by některá opatření proti šíření Covidu-19 měla platit už od pátku. Jeho slova se naplnila, když dnes krátce před 18. hodinou ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil nová opatření proti koronaviru. 

I přesto, že Vojtěch hned úvodem tiskové konference vyvrátil slova svého kolegy Hamáčka o alarmujících číslech: „Není nutné děsit občany. Slovo alarmující není namístě,“ přišel s informacemi o preventivních opatřeních, která vejdou v platnost již od soboty.

„Existuje riziko komunitního šíření,“ začal svůj proslov ministr zdravotnictví vysvětlením, proč se vláda rozhodla opatření znovu zavést. „Nebudeme zavádět žádná opatření, která by omezovala ekonomiku nebo volný pohyb osob. Přijatá opatření vycházejí z informací krajských hygienických stanic podle jejich zkušeností s novými ohnisky,“ dodal Vojtěch.

Od soboty 25. července 2020 jsou platná tato opatření v rámci celého Česka:

  • Od sobotní půlnoci bude povinné nosit roušky na vnitřních hromadných akcích nad 100 osob. Toto opatření se týká také svateb a pohřbů.

Od pondělí 27. července 2020 pak bude platit:

  • Od pondělí bude omezena kapacita na vnitřních hromadných akcích na 500 osob.

Povinnost nosit roušku se netýká obchodů! 

Stále však platí speciální lokální opatření v místech s vyšším rozšířením nemoci pro oblasti:

  • Praha
  • Kutnohorsko
  • Jihlavsko
  • Vlčnov na Uherskohradišťsku
  • Moravskoslezský kraj
Od soboty 25. července vláda zavádí roušky na hromadných akcích nad 100 osob konaných uvnitř Canva

Již dříve ministr uvedl, že opatření by se případně znovu zaváděla v takovém pořadí, ve kterém zůstávala v platnosti, což znamená, že jako poslední bylo zrušeno nošení roušek ve vnitřních prostorech a v MHD od začátku července, návrat k rouškám je tedy podle odborníků zcela očekávaným krokem.