Jahody, kam se podíváš! Upečte si z nich zdravý crumble

Zdravá chutná snídaně – to je jahodový crumble Martina Lancingerová

Jahodové knedlíky, jahody se smetanou, jahody s jogurtem, jahody v palačinkách, jahody do džemu, jahody do bublaniny, jahody všude. Už nevíte, kam s nimi? Přestože se nemůžeme celý rok dočkat, až nastane ta pravá sezóna tohoto ovoce, ve chvíli, kdy přijde, máme plné ruce práce, abychom všechny jahody zužitkovali a ani jeden kus nepřišel nazmar. Vyzkoušejte tedy i naprosto jednoduchý dezert ve zdravější verzi, který vás potěší zejména po ránu. Takovou snídani by totiž chtěl jíst každý.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Pepek námořník se sice nemýlil, ale některé výjimečné vlastnosti špenátu jsou mýtus

Crumble, původem anglický dezert, se nám sice do podvědomí i vědomí vrývá stále intenzivněji, přesto je stále málo těch, kdo jej zkusili na vlastní kůži. Pokud si zadáte crumble do vyhledávače, narazíte na spoustu různých obměn. Liší se jak ovocem, případně jeho dochucením, tak víceméně i drobenkou navrchu. Variant najdete spoustu, ale pakliže hledáte zdravou verzi dezertu, která vám zpříjemní ráno, zkuste si crumble připravit podle tohoto jednoduchého návodu. Kromě skvělé snídaně si pochutnáte na úrodě ovoce zase trošku jinak, než jste byli zvyklí, a určitě si recept rádi příště zopakujete s ovocem, které vám na zahrádce dozraje po jahodové sezóně.

Nejlepší jahody jsou ty ze zahrádky – vybarvené sluníčkem, plné chuti a krásně voňavé Martina Lancingerová

Základem drobenky zdravé verze crumble jsou ovesné vločky. Díky obsahu vlákniny mají schopnost nás nasytit na delší dobu než například bílé pečivo anebo cornflakes. Energie z nich se v těle uvolňuje pozvolna, proto nenastává prudký výkyv hladiny glykémie v krvi. V případě potravin s vysokým glykemickým indexem nastává opačný efekt – rychlý nárůst cukru a poté pád křivky dolů – nasleduje velký pocit hladu a potřeby energie pro tělo.

Proto se nedoporučuje příliš vysoká konzumace jednoduchých cukrů, které snadno rozkolísají hladinu glykémie v krvi a nedávají tělu klid pro adekvátní zásobování inzulinem. Vzniká tak tzv. inzulinová rezistence, která může vyústit až v cukrovku.

Ovesné vločky obsahují také řadu minerálů a stopových prvků. Významný je obsah draslíku (100 g pokryje asi 1/5 DDD), hořčíku (100 g pokryje asi 1/3 DDD) a fosforu (100 g pokryje asi 1/2 DDD). Ovesné vločky obsahují i vysoký obsah lehce stravitelných bílkovin. Na 100 g se jejich množství pohybuje mezi 11–15 g.

Ovesné vločky krom toho, že přinášejí řadu pozitiv pro naše zdraví, mají snadné možnosti využití v kuchyni, jednoduše si z nich tak připravíte biologicky hodnotné, lehce stravitelné pokrmy, jako je tento vynikající crumble.

Potěšte se zdravou a chutnou snídaní – upečte si crumble s ovesnými vločkami Martina Lancingerová

Zdravý jahodový crumble

Na dvě porce vám vystačí zapékací miska o rozměrech cca 20 x 15 cm.

Ingredience:

  • 500 g jahod, případně jiného ovoce
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 30 g strouhaného kokosu
  • 30 g celozrnné krupice (případně celozrnné mouky)
  • 2–3 lžíce datlového sirupu
  • 50 g rozehřátého kokosového tuku

Ovesné vločky v akci

Postup:

  1. Očištěné ovoce dejte do zapékací mísy ve vrstvě alespoň 5 cm. Větší kusy překrájejte.
  2. V míse smíchejte vločky s kokosem a krupicí. Přidejte sirup a kokosový tuk. Promíchejte, nejlépe rukama.
  3. Drobenkou zakryjte ovoce v míse.
  4. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzduch) a pečte 15 minut.
  5. Podávejte se zakysanou smetanou nebo jogurtem.