Křen v hlavní roli: Jak ho zpracovat v kuchyni a co vše umí léčit?

Křen v celku i nastrouhaný na dřevěném prkénku Sokor Space / Shutterstock.com

S křenem se většina z nás potkává především na talíři v podobě výborné omáčky nebo ideálního doplňku k uzenému masu. Jedná se ale o potravinu, která obsahuje velkou nálož prospěšných látek a zařadit bychom ji měli nejen do jídelníčku, ale i do své bylinkové lékárničky. Naši předkové používali křen pro utlumení bolesti či jako prevenci kurdějí. Jaké jsou tedy jeho léčivé účinky?

Přečtěte si také

Znáte asijské vodní kaštany? Obsahují plno draslíku, krásně křupou a skvěle chutnají v dezertech
Znáte asijské vodní kaštany? Obsahují plno draslíku, krásně křupou a skvěle chutnají v dezertech

Co všechno v křenu najdeme a jak pomáhá?

Křen obsahuje velké množství tělu prospěšných látek. Je skvělým zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů. Mluvíme samozřejmě o kořenu této rostliny konzumovaném buď v čerstvém stavu nebo s minimální tepelnou úpravou, která neponičí strukturu obsažených živin. Mimo jiné v křenu najdeme:

  • vitamíny A, B9, C a E
  • omega 3 a 6 mastné kyseliny
  • lutein
  • minerály jako železo, draslík, vápník, zinek, hořčík a měď

Díky vysokému podílu vitamínů podporuje konzumace křenu náš imunitní systém a vede ke zdravější pokožce či vlasům. Lutein a vitamín C patří mezi významné antioxidanty, které dále zlepšují obranyschopnost organismu před tzv. volnými radikály. Jíst křen nebo alespoň vdechovat výpary z něj se vyplatí při dýchacích a močových potížích kvůli jeho antiseptickým účinkům. Vysoký obsah minerálů v křenu pomáhá pročišťovat krev a doplňovat důležité živiny. Někteří lidé doporučují křen při trávicích potížích, ovšem raději buďte obezřetní, protože by mohl zažívací potíže i zhoršit.

Křen se dá pěstovat na každé zahradě Canva

Zdravé křenové recepty

Už víme, že křen tělu prospívá. Jak ho ale do sebe dostat mimo nedělní oběd? Vyzkoušejte některý z našich tipů.

Inhalace

Ideální zejména při potížích s dýchacími cestami. Lžíci nastrouhaného křenu zalijte půllitrem vroucí vody a nechte několik minut louhovat. Přiveďte znova k varu, nalijte do mísy a nahněte se nad ni s ručníkem přes hlavu. Inhalujte páru po dobu cca 10 minut.

Obklad

Při bolestech kloubů nebo páteře si nastrouhejte vrchovatou lžíci křenu a přidejte k němu trochu sádla a mouky. Všechno zabalte do tenkého plátna a přikládejte na postižená místa.

Tinktura

Křenová tinktura funguje jako mazání na bolestivé klouby či natažené svaly. 100 g křenu zalijte 250 ml lihu a nechte 2 týdny louhovat na chladném místě bez přístupu světla. Poté obsah sceďte a uložte zpět na tmavé místo v uzavřené skleněné nádobě.

Křen s medem

Med s nastrouhaným křenem možná nezní dvakrát labužnicky, ale pomůže vám při urputném kašli či rýmě. Konzumujte několikrát denně, dokud potíže neustanou.

Strouhaný křen v akci

Křen v kuchyni trochu jinak

Češi mají křen rádi, občas se ale bojí trochu originálnějších receptů. Pokud vás láká variace na klasiku, pak vyzkoušejte třeba šunkové šátečky s křenem, které nahradí šunkové rolky.

Šátečky s křenem a šunkou

Budete potřebovat:

  • 500 g listového těsta
  • 1 cibuli (nakrájenou nadrobno)
  • 3 papriky (nakrájené na kostičky)
  • 250 g uzené šunky (nakrájené na kostičky)
  • 150 g strouhaného sýra (nejlépe čedaru)
  • 2 lžíce konzervovaného křenu nebo křenové pasty
  • 2 lžíce másla
  • rozšlehané vejce
  • sůl, pepř

Listové těsto v akci

Postup:

Na másle osmažte cibuli a přidejte papriky. Sejměte ve chvíli, kdy se odpaří veškerá voda z paprik. Smíchejte cibuli a papriky se sýrem, šunkou a křenem. Rozválejte listové těsto na tloušťku 2,5 až 3 mm a rozkrájejte na čtverce s hranou přibližně 7 cm. Do každého čtverce vložte 1 lžíci šunkovo-křenové náplně. Naneste vejce na okraje čtverců z těsta a ohnutím vytvořte šátečky. Dejte na plech s pečicím papírem, propíchněte každý šáteček vidličkou a pečte přibližně 15 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.

Zavařený křen

Příprava domácího zavařeného křenu není žádná složitá věda. Nejlépe chutná v kombinaci s jablky. Na 3 kořeny křene vám vystačí 2 jablka. Vše důkladně očistěte, nastrouhejte a smíchejte dohromady (pozor, jablka musejí být bez jádřinců!). Do směsi přidejte půl lžičky soli, 1 lžíci cukru, 1 dl vinného octa a zalijte 2 dl vody. Nalijte křen s jablky do důkladně sterilizované sklenice a zavařte.