Křen v hlavní roli: Jak ho zpracovat v kuchyni a co vše umí léčit?

Křen v celku i nastrouhaný na dřevěném prkénku Sokor Space / Shutterstock.com

S křenem se většina z nás potkává především na talíři v podobě výborné omáčky nebo ideálního doplňku k uzenému masu. Jedná se ale o potravinu, která obsahuje velkou nálož prospěšných látek a zařadit bychom ji měli nejen do jídelníčku, ale i do své bylinkové lékárničky. Naši předkové používali křen pro utlumení bolesti či jako prevenci kurdějí. Jaké jsou tedy jeho léčivé účinky?

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Co všechno v křenu najdeme a jak pomáhá?

Křen obsahuje velké množství tělu prospěšných látek. Je skvělým zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů. Mluvíme samozřejmě o kořenu této rostliny konzumovaném buď v čerstvém stavu nebo s minimální tepelnou úpravou, která neponičí strukturu obsažených živin. Mimo jiné v křenu najdeme:

  • vitamíny A, B9, C a E
  • omega 3 a 6 mastné kyseliny
  • lutein
  • minerály jako železo, draslík, vápník, zinek, hořčík a měď

Díky vysokému podílu vitamínů podporuje konzumace křenu náš imunitní systém a vede ke zdravější pokožce či vlasům. Lutein a vitamín C patří mezi významné antioxidanty, které dále zlepšují obranyschopnost organismu před tzv. volnými radikály. Jíst křen nebo alespoň vdechovat výpary z něj se vyplatí při dýchacích a močových potížích kvůli jeho antiseptickým účinkům. Vysoký obsah minerálů v křenu pomáhá pročišťovat krev a doplňovat důležité živiny. Někteří lidé doporučují křen při trávicích potížích, ovšem raději buďte obezřetní, protože by mohl zažívací potíže i zhoršit.

Křen se dá pěstovat na každé zahradě Canva

Zdravé křenové recepty

Už víme, že křen tělu prospívá. Jak ho ale do sebe dostat mimo nedělní oběd? Vyzkoušejte některý z našich tipů.

Inhalace

Ideální zejména při potížích s dýchacími cestami. Lžíci nastrouhaného křenu zalijte půllitrem vroucí vody a nechte několik minut louhovat. Přiveďte znova k varu, nalijte do mísy a nahněte se nad ni s ručníkem přes hlavu. Inhalujte páru po dobu cca 10 minut.

Obklad

Při bolestech kloubů nebo páteře si nastrouhejte vrchovatou lžíci křenu a přidejte k němu trochu sádla a mouky. Všechno zabalte do tenkého plátna a přikládejte na postižená místa.

Tinktura

Křenová tinktura funguje jako mazání na bolestivé klouby či natažené svaly. 100 g křenu zalijte 250 ml lihu a nechte 2 týdny louhovat na chladném místě bez přístupu světla. Poté obsah sceďte a uložte zpět na tmavé místo v uzavřené skleněné nádobě.

Křen s medem

Med s nastrouhaným křenem možná nezní dvakrát labužnicky, ale pomůže vám při urputném kašli či rýmě. Konzumujte několikrát denně, dokud potíže neustanou.

Strouhaný křen v akci

Křen v kuchyni trochu jinak

Češi mají křen rádi, občas se ale bojí trochu originálnějších receptů. Pokud vás láká variace na klasiku, pak vyzkoušejte třeba šunkové šátečky s křenem, které nahradí šunkové rolky.

Šátečky s křenem a šunkou

Budete potřebovat:

  • 500 g listového těsta
  • 1 cibuli (nakrájenou nadrobno)
  • 3 papriky (nakrájené na kostičky)
  • 250 g uzené šunky (nakrájené na kostičky)
  • 150 g strouhaného sýra (nejlépe čedaru)
  • 2 lžíce konzervovaného křenu nebo křenové pasty
  • 2 lžíce másla
  • rozšlehané vejce
  • sůl, pepř
Listové těsto v akci

Postup:

Na másle osmažte cibuli a přidejte papriky. Sejměte ve chvíli, kdy se odpaří veškerá voda z paprik. Smíchejte cibuli a papriky se sýrem, šunkou a křenem. Rozválejte listové těsto na tloušťku 2,5 až 3 mm a rozkrájejte na čtverce s hranou přibližně 7 cm. Do každého čtverce vložte 1 lžíci šunkovo-křenové náplně. Naneste vejce na okraje čtverců z těsta a ohnutím vytvořte šátečky. Dejte na plech s pečicím papírem, propíchněte každý šáteček vidličkou a pečte přibližně 15 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.

Zavařený křen

Příprava domácího zavařeného křenu není žádná složitá věda. Nejlépe chutná v kombinaci s jablky. Na 3 kořeny křene vám vystačí 2 jablka. Vše důkladně očistěte, nastrouhejte a smíchejte dohromady (pozor, jablka musejí být bez jádřinců!). Do směsi přidejte půl lžičky soli, 1 lžíci cukru, 1 dl vinného octa a zalijte 2 dl vody. Nalijte křen s jablky do důkladně sterilizované sklenice a zavařte.