Německo už má na půl roku levnější nákupy. Kdo brzdí snížení DPH u potravin v Česku?

Německo snížilo DPH na potraviny, v Česku se o tom zatím jen uvažuje Canva

Příjmy byly v době karantény nižší než obvykle. Spousta lidí má teď hluboko do kapsy. Život pro ně není zrovna jednoduchý, protože i potraviny, bez kterých se nikdo neobejde, jsou drahé. Je možné, že se jejich ceny v dohledné době sníží? Proč v Německu už mají nižší DPH, ale u nás se o tom stále jen hovoří? O dění v obchodech informoval Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

I zaměstnanci obchodů stáli v první linii

Březen a duben byly náročné měsíce. Řada lidí zůstala kvůli pandemii doma, zatímco jiní stáli v první linii a starali se o zdraví a pohodlí ostatních. Zapomíná se, že mezi ně patřili i zaměstnanci obchodů. 

Denně čelili možné nákaze, protože zákazníci nakupovali bez ohledu na to, jak se cítili nebo jestli se zrovna vrátili z dovolené v Itálii. Dokud vláda nenařídila povinné nošení roušek, nedbala většina zákazníků na doporučení a ústa i nos si ničím nezakrývala.

Zkušenosti naštěstí ukázaly, že obchody nejsou tak rizikovým místem, jak se zprvu zdálo. Nakažených zaměstnanců obchodů bylo v celé České republice jen pár desítek. Pravděpodobně tomu tak bylo proto, že jejich kontakt se zákazníkem je příliš krátký na to, aby došlo k nákaze.

Obchody se navíc o zdraví svých zaměstnanců vzorně staraly. Tomáš Prouza v rozhovoru pro Seznam uvedl: „Je to, myslím, tím, že obchody velmi rychle rozdaly všem pracovníkům na pokladnách dezinfekci rukou. Většina obchodů nabízela svým zaměstnancům, a dělá to vlastně i každou chřipkovou sezonu, to nebylo nic výjimečného, vitamíny, ovoce, tak aby posílili svou imunitu."

Zaslouží si peněžitou odměnu od státu? 

Přestože nebyli zaměstnanci obchodů ve vysokém ohrožení nákazy, jejich práce byla na jaře náročnější než obvykle, především po psychické stránce. Neměl by jim stát udělit peněžitou odměnu, podobně jako zdravotnickému personálu? Podle Tomáše Prouzy s tím nemá stát co dělat, neboť jsou obchody soukromé firmy. „U soukromých firem, jako jsou třeba obchody, bych očekával, že se stát bude nějakým způsobem podílet na odměnách, které lidé dostali, třeba tím, že u nich odpustí zdravotní a sociální pojištění," dodává. Návrh byl ovšem zamítnut, a tak odměňování zůstalo čistě na zaměstnavatelích.

Ceny stoupají, citelně zdražily zelenina i ovoce Canva

České potraviny v obchodech? Nesmysl! 

Poslanci ANO a SPD podali návrh, dle kterého by už příští rok měl 55 % nabídky potravin tvořit český sortiment. V roce 2027 by se pak mělo jednat dokonce o 85 % tuzemských potravin. Podle Tomáše Prouzy je to momentálně nezrealizovatelné. „Při tom nastavení dotačního systému, který dneska je, to o moc lepší nebude. Pokud by ministr zemědělství našel odvahu říznout do nefunkčního špatně nastaveného dotačního systému, tak bychom v řadě komodit na tom mohli být lépe."

Pokud by měl návrh vejít v platnost, muselo by dojít k úplné změně podmínek, které dnes naši zemědělci mají. Pak by bylo možné zvýšit domácí produkci potravin tak, abychom s ní stačili.

Budou potraviny levnější? 

Ceny potravin stále stoupají, což zákazníky vede k nákupu méně kvalitních výrobků, které neprospívají zdraví a správné životosprávě. Obzvlášť po karanténě přitom dost lidí přemýšlí o každé koruně. Aby byly ceny příznivější, navrhuje Svaz obchodu snížit DPH z 15 % na 10 %. Nyní, kdy se lidé potýkají s finančními problémy, je to vítaný krok. Ministryně financí Alena Schillerová se ale bojí, že obchody ceny ve skutečnosti nesníží a uspořené peníze si nechají. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu s ní nesouhlasí: „Bezpochyby funguje veřejný tlak. Myslím, že by všechna média velmi pečlivě srovnávala ceny den předem a den poté. Navíc je český trh s potravinami nejkonkurenčnější v celé Evropě. Nikdo by si nemohl dovolit těch 5 procent nesnížit."

Věřme tedy, že ke snížení DPH u potravin skutečně dojde a že k nám obchodní řetězce budou férové. Pokud chcete ušetřit už dnes, stáhněte si do mobilu aplikaci Kupi.cz, kde najdete všechny akční letáky a můžete si nechat zasílat vybrané produkty na e-mail, jakmile se objeví v akci. 

Německo snížilo DPH na půl roku

Jak jsme psali v článku: Německo snížilo na 6 měsíců DPH, nákupy u našich sousedů se vyplatí více než kdy jindy, u našich sousedů až do konce roku 2020 platí snížené sazby DPH. 

Aby německá vláda podpořila chuť Němců utrácet a roztočila kola ekonomiky, schválila od 1. července do konce roku 2020 snížení DPH. 

Až do 31. 12. 2020 tak platí v Německu:

  • Základní sazba DPH je nově 16 % 
  • Snížená daň z přidané hodnoty 5 % platí do konce roku například na léky a potraviny

Německé rodiny navíc získaly od vlády jednorázovou dávku ve výši 300 eur (8 000 Kč) na každého potomka a rodičům samoživitelům se zvýší daňové odpočty.