Trendy pro letošní grilování: Obchody sázejí na privátní značky i skvělé vychytávky

Jaké trendy budou letos vládnout grilování? Obchody sázejí na privátní značky i skvělé vychytávky Canva

Jaký je nejoblíbenější český letní „sport“? Bezesporu grilování! Podle průzkumu se během letní sezóny věnuje grilování alespoň jednou za týden 61 % Čechů, uvedl online magazín RetailNews.cz. Ať už proto grilujete pravidelně, nebo jste úplným začátečníkem, podívali jsme se na to, na jaké výrobky stojí za to si letos posvítit, i na zajímavosti ohledně toho, jak a kde čeští zákazníci nejčastěji potraviny na gril kupují.

Přečtěte si také

Velikonoční dny: Znáte jejich význam a s nimi spojené pověry?

Více než třetina lidí už má touto dobou výbavu nakoupenou

Nejvíce potravin určených na grilování se nakupuje právě během letních měsíců. Jak odhalily výsledky výše zmíněného průzkumu, 37 % veškerých výdajů za potraviny na gril utratí lidé na začátku sezóny, tedy v květnu a v červnu. Téměř polovina zákazníků potom vyráží za těmito nákupy do hypermarketů. Nejvíce peněz ale stejně utratí v diskontech, které lákají především nízkou cenou zboží. Jak totiž dokazují údaje podle Spotřebitelského panelu GfK, téměř polovinu všech výdajů za potraviny na grilování dají zákazníci za zboží v akci.

Na vlastní „grilovací“ privátní značky sázejí Lidl, Penny, Kaufland a nově i Tesco

Zkrátka, jako Češi milujeme grilování i levné nákupy. Také proto čím dál více obchodních řetězců sází na vlastní privátní značky potravin určených na gril, které slibují výhodné ceny i vysokou kvalitu. V jejich sortimentu většinou najdete marinovaná masa, uzeniny, masné výrobky na gril (např. grilovací tyčinky, burgery, špízy atd.), sýry vhodné na gril i koření, marinády, omáčky a další nezbytné vybavení.

Například v Penny Marketu najdete toto privátní zboží pod značkou „Na Gril“, v Lidlu pod značkou „Gril&Fun”. Kaufland má svou značku „Let‘s BBQ” a letos nově přišlo se svou vlastní řadou produktů „Grill Master” i Tesco.

Tyto produkty jsou pravidelně součástí akčních letáků zmíněných supermarketů a hypermarketů, stačí tedy jen listovat (třeba pohodlně na jednom místě na Kupi.cz) a vybírat, na co máte chuť.

Vedou marinované vepřové plátky, zájem roste i o veganské alternativy

Podle tiskové mluvčí společnosti Lidl je u masa tradičně největší poptávka po vepřovém, konkrétně po krkovici, přičemž v obchodech velmi často nakupujeme již připravené marinované plátky masa, jak prozradila časopisu Zboží&Prodej.

Zájem každoročně roste také o oblíbené burgery, nejrůznější sýry na gril i tradiční kvalitní špekáčky. V poptávce se potom projevují i současné výživové trendy, kterým vévodí dietnější a lehčí pokrmy i alternativní výrobky veganské stravy (např. veganské burgery nebo špekáčky, rostlinné sýry apod.).

Sýr na gril v akci

Zkontrolujte výbavu. Užitečné vychytávky vám ušetří spoustu času a jídlu dodají lepší chuť

Než ovšem vyrazíte na nákup jídla, zkontrolujte, že máte gril na novou sezónu řádně připravený a po ruce přichystané vše potřebné vybavení. Vždy nezapomeňte gril po zimě pořádně vyčistit. Nezbytností jsou speciální čisticí kartáče, stěrky a další přípravky speciálně určené na grily, kvalitní rukavice i zástěra.

Chcete-li mít letos sezónu opravdu vychytanou, v obchodech se poohlédněte po užitečných pomocnících, se kterými bude grilování snazší a pohodlnější. Přípravu masa a zeleniny mohou usnadnit například tvořítka na hamburgery, vstřikovače marinády, teploměry na steaky, jehlice na špízy i kukuřici nebo speciální stojany a koše na přípravu grilovaných kuřat nebo ryb, které zajistí jejich rovnoměrnou a šetrnou přípravu.

Udící prkénka budou hitem každé vaší grilovačky

Máte-li rádi grilované lahůdky s typickou uzenou chutí, doporučujeme pořízení speciálních udících prkének z cedrového nebo olšového dřeva. Jejich použití je snadné – necháte je nasáknout vodou, poté na ně dáte maso, ryby nebo sýry, kterým chcete propůjčit jedinečnou uzenou chuť, a to vše položíte na rozpálený gril. Udící prkénka seženete např. od značky Weber (cena na internetu 649 Kč / 2 ks v balení) nebo Outdoorchef (cena od 540 Kč/ks) a o něco levnější variantu nabízí značka Big Green Egg (od 399 Kč / 2 ks v balení).

Posviťte si na všechny lahůdky

A pokud máte s přáteli nebo rodinou rádi dlouhé posezení až do noci, skvělou vychytávkou jsou LED lampičky na gril, které se snadno přichytí pomocí magnetu nebo svorky. Cena těchto lampiček se na internetu pohybuje kolem 250–500 Kč, v e-shopu Tchibo je nyní můžete v balení po 2 kusech koupit v akci za 149 Kč.