Letní výprodeje v obchodech začaly letos dříve a s vyššími slevami, než jsme zvyklí

Letní výprodeje začaly letos dříve Canva

Dobrá zpráva pro všechny, kdo si chtějí pořídit nové kousky do svého šatníku. Většina prodejců právě spouští letní výprodeje, a to skoro měsíc dříve, než jsme byli zvyklí z předchozích let. Na vině je pandemie koronaviru, a tak z jarních výprodejů plynule přecházejí obchody do těch letních. Největší slevy jsou v centrech měst, která jsou zvyklá na přísun zahraničních turistů a právě ti teď prodejcům chybějí, proto jsou nuceni slevy navýšit až na 70 %.

Přečtěte si také

11. března je Evropský den mozku. Které potraviny zlepšují soustředění a paměť?

Z ankety, kterou Česká tisková kancelář udělala mezi prodejci, vyplývá, že zboží za výhodnější ceny mohou lidé pořídit především ve velkých městech, závislých na zahraničním cestovním ruchu, kterým kvůli koronavirovým opatřením chybí turisté.  

Ukázkou za všechny je oblíbený Freeport Fashion Outlet v Hatích u Znojma, který je nákupním cílem především rakouských občanů. Podle ředitele Freeportu Jana Procházky je zboží podle něj v Hatích nyní zlevněno až o 70 procent. „Vzhledem ke koronaviru a situaci s ním spojené prodejci hledí nabídnout zákazníkům ještě atraktivnější ceny než loni. Poprvé v historii Freeportu se do slevové akce zapojil například Tommy Hilfiger,“ řekl Procházka. 

Podle ředitele e-shopu Zoot Milana Poláka startovala letní slevy většina prodejců koncem června, ale letos se podle něj výprodeje objevují už od poloviny měsíce. „Zamrzlý cestovní ruch a přísná vládní opatření způsobila to, že mnoho obchodníků má plné sklady, které potřebuje vyprázdnit,“ vysvětluje situaci kolem slevové politiky pro ČTK Polák a dodává, že Zoot spustil slevy až 70 procent.

Jak šel čas s vládními nařízeními v obchodech:

  • Od 14. března byla většina obchodů vládním nařízením uzavřena 
  • 27. dubna se mohly prodejny do 2 500 metrů čtverečních otevřít 
  • 11. května mohla obnovit provoz obchodní centra 

Podle předsedy českého výboru Asociace nákupních center Jana Kubíčka se návštěvnost center kontinuálně zlepšuje a někde dosahuje již 90 procent původní hodnoty, uvedl pro ČTK.

Letní slevy jsou i na nábytek, některé řetězce rozdávají speciální kupóny na nákup se slevou v letácích Canva

Akční letáky s letními výprodeji 

Nejen oblečení se dá pořídit už dnes levněji, akční letáky s letním výprodejem mají i řetězce s nábytkem. 

Z akčních letáků vybíráme slevy: 

  • XXXLutz: 75% sleva na zahradní nábytek, 50% sleva na jídelny a koupelny a na titulní straně akčního letáku najdete kupón na slevu 25 %
  • Asko: 70% sleva až do 9. 7. a navíc k nákupu nad 10 000 Kč dostanete zdarma sportovní hodinky 
  • Möbelix: V akčním letáku s platností do 5. 7. uvádí slevy až 66 %
  • Jysk: slevy až 65 % platí do 8. 7.