Záhada, proč tak milujeme brambůrky, odhalena! Tuto touhu máme uloženu hluboko v genech

Jsme nenapravitelní milovníci brambůrků a slaných dobrot Canva

Už jste někdy přemýšleli nad tím, proč nám chutnají potraviny, které při skousnutí křupou? Tento zážitek máme prostě rádi, a ani ve skutečnosti nevíme, proč tomu tak je. Pravda je však taková, že lásku ke křupavým potravinám máme uloženu hluboko v genech.

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Některé potraviny musejí být křehké a křupavé, jinak jsme zklamaní

Už jsme si zvykli na to, že každé jídlo má nejen nějakou typickou chuť, ale také konzistenci.

U některých potravin očekáváme, že budou gumové a chvíli nám bude trvat, než je „zdoláme“ – jako například gumoví medvídci. Od žvýkaček zase požadujeme, aby nebyly příliš tvrdé (to, aby nám nevytahaly plomby ze zubů), ale zároveň ani příliš měkké a také aby jejich chuť vydržela co možná nejdéle. Od brambůrků vyžadujeme, aby na skus pořádně zakřupaly, ale abychom si o ně zároveň nevylomili zuby. Musí být zkrátka křehké a křupavé, rozhodně ne gumové.

Je to to správné křupnutí, které u určitých potravin vyhledáváme. To potom není většího zklamání, než když si do úst dáte oplatek ze sáčku, který byl už delší dobu otevřený. Tehdy již předem víte, do čeho jdete, a zase se jen přesvědčíte o tom, že navlhlý oplatek není to, po čem toužíte.

Oplatek musí křupat Canva

Konzistence je stejně důležitá jako chuť

Z tohoto nám tedy vyplývá, že konzistence je stejně důležitá jako chuť samotná. Možná bude tato informace pro vás nová a překvapivá, ale lidé křupavé jídlo milují. Tomuto tématu se dokonce ve své knize věnoval výzkumník kalifornské univerzity John S. Allen, který popsal, že lidská vášeň jíst křupavá jídla sahá hluboko do historie.

Podle něj totiž naši předchůdci někdy před dvěma miliony lety, kdy začali zpracovávat jídlo na ohni, zjistili, že takto připravené maso může chutnat úplně jinak, respektive přinést jim jiný zážitek z jídla – křupavou krustu. Delikatesou pro naše předchůdce byl také pražený hmyz, který v dnešní době opět zažívá renesanci.

Není tedy žádných pochyb o tom, že milujeme ten zvuk, kdy jídlo křupe, vždyť to máme dáno i v genech.

Trošku toho křupání v akci
Čím víc opečené kraje, tím lepší. O to křupavější. Souhlasíte? Canva

Pro výrobce potravin je křupavost velice důležitá

Tohoto faktu si jsou ostatně vědomi i výrobci potravin, kteří na to správné křupnutí kladou patřičný důraz.

Hodně jim v uspokojení zákaznických potřeb a tužeb, co se zážitku z jídla týče, jistě pomůže nový vynález studentů brněnské Mendelovy univerzity, kteří vyvinuli přístroj určený ke sledování míry akustické odezvy při mechanickém narušení určitých typů potravin.

Díky tomuto přístroji jde srovnávat a měřit takové zvuky při destrukci potraviny, které jsou pro lidské ucho běžně slyšitelné, ale také ty na výrazně vyšších frekvencích, které naše smysly již nedokážou rozeznat. Tento přístroj tak nejvíce pomůže těm výrobcům potravin, kteří potřebují křupavost potravin sledovat – tedy nejen u potravin, jako jsou brambůrky, oplatky či sušenky, ale rovněž například i u masných výrobků, jako jsou párky.

Výrobce si tak s pomocí tohoto přístroje bude moci upravit recepturu, a to mimo jiné také proto, že s postupem času se křupavost výrobku změní, přičemž výrobce potřebuje znát časový úsek, během kterého k tomu dojde.