Jak vypěstovat řeřichu? Zvládnete to doma za 6 dní

Vypěstovaná řeřicha v květináčku zia_shusha / Canva

Ukrojit si plátek křupavého chleba, namazat na něj pořádnou vrstvu másla, posolit a posypat čerstvou řeřichou. Že se vám sbíhají sliny? Vypěstujte si doma vlastní, je to snadné. Budou vám na to stačit semínka, vatové tamponky a obyčejné víčko.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Výborný snack z listového těsta: Oblíbené pizza šneky chutnají všem

Řeřicha setá (Lepidium sativum), jinak také řeřicha zahradní, je velmi nenáročná bylinka plná vitamínů C, E a K a minerálních látek. Nejlepší je čerstvá, tepelnou úpravou řeřicha ztrácí vitamíny.

Doporučujeme ji přidávat do pomazánek, míchaných vajíček, salátů, jako ozdobu polévek nebo posypat jen tak na chleba. Pěstování řeřichy není nic složitého. Pusťme se do toho!

Jak pěstovat řeřichu?

1. Připravte si vatu nebo vatové tamponky

Řeřicha je velmi nenáročná a na vzejití klíčků v pohodě stačí vatové tamponky nebo obyčejná vata. Kousek vaty nebo tamponků si připravte a umístěte do víčka od zavařovačky, do truhlíku nebo plytké misky. Čím více řeřichy chcete mít, tím větší plochu na osev budete potřebovat.

Nachystejte si semínka a vatové tamponky Anna Kolásková

2. Nasypte semínka na vatu

Jak zasadit řeřichu? Jakmile máte připravenou nádobu s vatou, rovnoměrně na ni nasypejte semínka řeřichy. Můžete jich použít více, aby byla řeřicha bohatá, pokuste se je ale umístit rovnoměrně. Jak vidíte na obrázku, více semínek je v okrajových částech, což není ideální. Proto je prstem nebo vidličkou rozprostřete po celé ploše.

Semínka zalijte vodou Anna Kolásková

3. Zalijte semínka a vytvořte skleník

Nyní si vezměte na pomoc rozprašovač a semínka pokropte vodou, aby byla vlhká. Nesmějí ale ve vodě plavat, mohly by plesnivět, a klíčky by nevzešly. Pokud nemáte rozprašovač, přidávejte vodu lžící. Nakonec ještě semínka znovu rozmístěte po celé ploše tamponku, pokud vám při zalévání utekla.

Aby vám semínka rychleji narostla, můžete si vytvořit improvizovaný domácí skleník. Víčko nebo jinou nádobu zakryjte mikrotenovou fólií a lehce propíchejte vidličkou. Semínka tak rychleji naklíčí. Nádobu s řeřichou postavte na parapet a průběžně sledujte. Řeřicha potřebuje světlo. Do 2 dní by měly vzejít klíčky, poté můžete fólii odstranit a nechat řeřichu volně růst. Průběžně ji zalévejte, aby byla vata neustále vlhká.

Vytvořte improvizovaný skleník Anna Kolásková

4. Počkejte, až bude mít řeřicha alespoň 7 cm

Zhruba 3. až 4. den by měla mít řeřicha 2 až 3 cm, jak vidíte na obrázku. Rychlost růstu závisí na teplotě, slunci a dalších faktorech. Samozřejmě už teď můžete řeřichu sklidit, lepší ale je počkat, až bude mít alespoň 7 cm, což bude ještě trvat 2 až 3 dny. Poté řeřichu stříhejte nůžkami a používejte dle chuti.

Nová řeřicha vám už ze stávajících semínek nenaroste, musíte zasadit nová.

Tak s chutí do toho!

Počkejte, až bude řeřicha vzrostlá Anna Kolásková

Kde koupit řeřichu?

Pokud nechcete čekat 6 dní, až vám domácí řeřicha naroste, nezoufejte. Čerstvou ji seženete i v obchodě. Naklíčenou řeřichu prodává například řetězec Tesco, cena za 1 vaničku se pohybuje kolem 20 Kč.