Objednáváte balíčky z Číny? Příští rok stoupnou jejich ceny

Nákupy přes internet z Číny podraží Canva

Zboží z Číny si Češi objednávají stále častěji. Láká je především jeho cena, která bývá mnohdy výrazně nižší než v tuzemských obchodech. Kvalita produktů přesto často předčí očekávání. Jedinou nevýhodou takových nákupů je dlouhé čekání na doručení. Nyní to vypadá, že se balíčky z Číny prodraží. Je těmto nákupům konec?

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Levné nákupy letos skončí

Kdo nikdy přes čínské e-shopy nenakupoval, určitě najde ve svém okolí známého, který má s nimi zkušenost. Atraktivním cenám lze jen těžko odolat. S letošním rokem bohužel skončí i výhodné nákupy. 

Proč vycházely balíčky tak levně? 

Jedním z důvodů je samozřejmě to, jak ceny nastavují samotní prodejci v Číně. Částku, kterou musíme zaplatit, ovlivňují ovšem i další faktory. Zatím je tomu tak, že zásilky do 22 eur jsou osvobozeny od DPH. Vejít se do této ceny je u zboží z Číny snadné, a tak jsme DPH obvykle neplatili. V roce 2017 byla ovšem Evropskou radou schválena změna, která vstoupí v platnost 1. 1. 2021. Od tohoto dne se bude v celé Evropské unii vztahovat DPH na jakoukoliv zásilku.

DPH není největší problém 

Kdyby šlo jen o DPH, nebyla by to ještě taková tragédie. Za zboží s cenou 270 Kč bychom včetně daně zaplatili 327 Kč, to ještě není takový rozdíl. Je tady však další problém – poplatek za celní deklaraci. I ten se bude vztahovat na každý balíček a činit bude 200 Kč. Cena balíčku za 270 Kč tak stoupne ne na 327 Kč, ale rovnou na téměř 570 Kč. A to už pro nás rozhodně výhodné nebude. 

Balík z Číny od příštího roku vyjde zásadně dráž Canva

Nákupy z Číny: Jaké jsou jejich výhody?

Nakupování přes čínské e-shopy je čím dál oblíbenější. Co nás k objednávkám z Asie vede? Hlavní výhodou je atraktivní cena zboží. Ve srovnání s tuzemskými či evropskými obchody bývá výrazně nižší. Dalšími výhodami jsou bohatá nabídka zboží, levná či bezplatná doprava, možnost sledování zásilky a snadná reklamace. 

Všechno má samozřejmě rub i líc. Největším úskalím je dlouhá doba dodání, obvykle se jedná o měsíc, často se však čeká i déle. Balíčky z Číny navíc bývají tak trochu překvapením, co vlastně dorazí. Ne vždy zboží odpovídá tomu, co si zákazník představoval.

Nákupy z Číny se rovněž kritizují pro uhlíkovou stopu způsobenou dopravou, zde však záleží na úhlu pohledu. Z dovozu je spousta zboží, které běžně nakupujeme v našich obchodech. Stoprocentním řešením je jedině nakupovat přímo od českých výrobců. Ale buďme upřímní: Ne vždy u nich seženeme to, co si přejeme, a když už to seženeme, musíme sáhnout hluboko do kapsy. 

Balíky z Číny se od roku 2021 zdraží Canva

Nejvíce si z Číny objednáváme:

  • bytové doplňky a dekorace
  • elektroniku a příslušenství k ní
  • bižuterii a další módní doplňky

Nabídka je samozřejmě mnohem širší, u některých druhů zboží se nákupy ovšem nevyplácejí. Oblečení mnohdy neodpovídá velikosti a nemusí potěšit kvalitou nebo materiálem. U hraček pro děti zase nelze zaručit zdravotní nezávadnost.

Kde objednávat?

Nejznámější a nejoblíbenější je AliExpress.com. Jedná se o internetovou burzu různých čínských obchodů a výrobců. Výběr produktů je přehledný, nabídka se dá filtrovat a řadit podle různých kritérií. Platba probíhá bez problémů platební kartou. Podobným portálem je také Wish.com nebo Dx.com.

Pro nákup elektroniky a příslušenství:

  • Gearbest.com
  • Banggood.com

Využijte poslední příležitost a objednejte si balíčky z Číny do konce roku, dokud jsou ještě levné.