Květen na zahradě: Na co nesmíte zapomenout, aby zahrada prospívala?

Dřeviny vytváření semeníku velmi vysiluje, proto je dobré odkvetlé květy ostříhat Valerii / Canva.com

Květen, kdy dny začínají být stále delší a teplejší, je pro zahrádkáře velmi rušným obdobím. Ačkoli bychom si měli vychutnávat krásu rozkvetlých rostlin, nastává nejvyšší čas připravit zahradu na letní období. Poradíme vám, co všechno je potřeba v květnu na zahrádce udělat, aby prospívala, a vy se tak mohli těšit z jejích plodů a krásy.

Přečtěte si také

Upozornění pro zákazníky: Obchody stahují z prodeje rýži známého výrobce i holandské kakao

Okrasné dřeviny zbavte odkvetlých květů

Spousta okrasných dřevin v druhé polovině května začíná odkvétat a vytváření semeníku tyto rostliny velmi vysiluje. Pokud chcete, aby vám dřeviny příští rok opět bohatě kvetly, postarejte se o jejich řez.

  • Šeříku, zlatici, sakuře, dřínu nebo kručince odstraňte až polovinu odkvetlého výhonu.
  • U zákuly, vajgélie, skalníku a pustorylu zkraťte tříleté dřevo až o dvě třetiny jeho délky.

Další okrasné keře jako levandule, ibišek, hortenzie nebo třezalka kvetou až v létě, tudíž s jejich řezy počkejte do podzimu.

Ten pravý čas pro vysazení všech letniček

V polovině května můžete záhony zkrášlit předpěstovanými letničkami. Začít můžete také s výsevem dvouletek pro podzimní výsadbu. Týká se to například karafiátu, macešky, hvozdíku, chejru, náprstníku, proskurníku, astry, topolovky či pomněnky.

V květnu nastává ten pravý čas na vysazení všech letniček do záhonů Maximkostenko / Canva.com

Živé ploty by měly dostat nový sestřih

Máte-li na zahradě živý plot nebo jiné listnaté či jehličnaté dřeviny, které chcete nějak tvarovat, pusťte se do toho právě v květnu.

  • V případě ptačího zobu, mochny, tisu, habru či meruzalky je dobré provádět střih třikrát do roka. Poprvé na konci května až v červnu, následně v srpnu až září a naposledy před zimou.
  • Dřišťál, zimostráz, růže, cypřišek, buk, zimolez, tavolník a zerav stříháme dvakrát ročně.

Klasické nůžky na živé ploty, dřeviny, růže a další rostliny najdete například na mountfield.cz ve slevě za 569 Kč místo původních 1 100 Kč. Máte-li větší plochu živého plotu, využijete elektrické nůžky PARKSIDE® Aku nůžky na živý plot PHSA 12 B1 z lidl-shop.cz za 999 Kč. 

Veškeré stromky a keře, které chcete tvarovat, je potřeba v květnu zastřihnout Canva.com

Sekejte trávník

V květnu se trávníku daří opravdu dobře a roste doslova před očima. Proto se důležité, abyste ho pravidelně sekali a vyhnuli se tomu, že přeroste. Ideální doba na posečení je tehdy, jakmile výška porostu přesáhne třetinu požadované výšky. Seč provádějte na výšku tři až pět centimetrů.

Tip: Pokud chcete dopřát trávníku intenzivní péči, použijte tzv. mulčovací sekačku. Na trávníku zůstává na kousíčky posečená tráva, která zamezí rychlému vysychání plochy, a do trávníku vrátí některé živiny.

Osázejte truhlíky na balkoně

Jakmile již nehrozí noční mrazíky, můžete za okno, na terasu či balkon umístit osázené nádoby a truhlíky. Nevystavujte je však hned z počátku přímému slunci, ale pomalu je na něj zvykejte.

Ozdobit truhlíky vám mohou například:

  • Na slunných místech – petunie, pelargonie, lobelky či různé bylinky a doplňková zeleň
  • Na polostinných místech – begonie, fuchsie či netýkavky

Skvěle řešené truhlíky a květináče na balkonové zábradlí najdete na benco.cz od 39 Kč. Na eshop-kvetinace.cz jsou k dostání luxusní vláknocementové, sklolaminátové a další truhlíky od 1 290 Kč. Na alza.cz najdete výběr samozavlažovacích truhlíků od 259 Kč.

Balkony a parapety mohou v květnu začít zdobit osázené truhlíky mstudeny / Canva.com

Vodní rostliny mohou začít zdobit jezírka

Pokud jste lekníny a další vodní rostliny na zimu přemístili na místo, kam k nim nemohl mráz, nyní je můžete dát zpátky do jezírka. Také je ideální doba na vysazení nových rostlin.

Jak na to?

  • Na výsadbu je nejjednodušší použít speciální děrované plastové koše
  • Jejich stěny i dno vyložte jutovinou a naplňte substrátem určeným pro vodní rostliny
  • Po vysazení rostlin vše zasypte štěrkem, aby se z košů nic nevyplavilo, a zalijte
  • Lekníny nejprve umístěte na mělčinu, a až se rostlina zakoření a začne vytvářet nové listy, přemístěte ji do hloubky

Držíme palce, ať se vaší zahrádce, balkonu i terase daří!