Jak si doma vyrobit ochucený popcorn? Je to jednoduché

Jak připravit ochucený popcorn Canva

Do kina nás současná situace asi jen tak nepustí, ale to nám přece nebrání udělat si promítací sál přímo v obýváku, kde už často funguje kancelář, školka a fitko zároveň. Kromě velké obrazovky a nějakého trháku potřebujeme ještě jedno – to správné filmové občerstvení. Nejoblíbenější pochoutkou pro tuto příležitost je samozřejmě popcorn. Doma si jej lze připravit celkem snadno v mikrovlnce, pokud ovšem chcete zažít opravdovou chuť domácího popcornu, máme pro vás pár tipů.

Přečtěte si také

Přírodní antihistaminika: Pomozte si od alergie bez léků

Absolutní klasika, která pomůže i při dietě

Pukání kukuřice poprvé objevili původní obyvatelé amerického kontinentu, odkud tato plodina pochází. Samotná výroba pukané kukuřice byla považována za magický proces a hrála roli v rituálech pro uctívání bohů. Božský popcorn skutečně je, alespoň z hlediska prospěšnosti pro zdraví. I když máme tuto pochoutku spojenou s pojídáním v kině nebo u televize, jeho špatný vliv má na svědomí především přemíra soli, tuku a dochucovadel. Sám o sobě je popcorn zdrojem důležitých vitamínů (A, B, E, K) a minerálů (draslík, zinek, železo). Jedná se navíc o relativně dietní jídlo – v jedné normální porci se nachází jenom cca 30 kalorií.

Jak tedy na klasický popcorn bez ochucení?

Budete potřebovat:

  • kukuřici určenou k pukání
  • 1 lžičku oleje
  • kousek másla

Postup:

Olej s máslem dejte do rozehřátého kastrolu nebo na pánev. Po ohřátí tuku přidejte kukuřici. Pozor na to, aby se zrna na sebe nevršila a byla vedle sebe pouze v jedné vrstvě. Zakryjte kastrol či pánev poklicí a při občasném pohybu čekejte, než se začne ozývat pukání. Jakmile pukání přestane na 5 vteřin, odstavte pánev a pořádně jí ještě jednou zatřeste. Pak sejměte pokličku a nechte ještě chvilku kukuřici pražit. Hotovo!

Je libo trochu koření?

Základním dochucovadlem popcornu je samozřejmě sůl. Fantazii se však při výběru koření meze nekladou. Pro vynikající slaný popcorn zvolte třeba italské bylinky (bazalka, oregano, petrželka) a nastrouhaný parmezán, který nasypte ještě k horké rozpukané kukuřici. Velmi dobře funguje také kombinace čerstvé pažitky, sušené cibule a sušeného česneku. Pravda, vašemu dechu to na vábivosti nepřidá, ale koneckonců je to domácí popcorn a venku stejně všichni nosí roušky. Kopr je trochu kontroverzní přísadou, zaručujeme ale, že ten sušený si s popcornem opravdu dobře rozumí. Naším favoritem je však rozhodně indický popcorn, který připravíte smícháním horké vypukané kukuřice se lžičkou kari směsi, pálivé papriky a trošky drceného římského kmínu. Nejlepší svačinka pro sledování bollywoodských filmů.

Jak si doma vyrobit sladký popcorn Canva

Sladké variace

Sladký popcorn známe především z poutí, kde bývá také barvený. A proč nepřivézt alespoň kousek poutě k vám domů?

Na ochucení a obarvení budete potřebovat:

  • čtvrtku másla
  • 3 lžíce medu
  • půl hrnku cukru
  • pár balíčků potravinářského barviva
  • 85 g želatiny

Postup:

V hrnci rozpusťte máslo s medem, přidejte cukr a nakonec želatinu. Počkejte, až se všechny ingredience propojí a pak přidejte potravinářské barvivo. Nechte pár minut povařit a nalijte směs na vypukanou kukuřici. Tu pak ještě dejte na plech a 10 minut zapékejte v troubě rozehřáté na 120 stupňů.

Kromě této sladké barevné bomby můžete popcorn ještě jednoduše polít rozpuštěnou čokoládou anebo smíchat s troškou skořice, hnědého cukru a špetkou soli. Popcorn zkrátka láká k chuťovým experimentům.