Pylová sezóna začala. Alergici pod rouškou trpí!

Alergici to venku s rouškou nemají jednoduché Canva

Pylová sezóna je v plném proudu, a zatímco se jedni radují z rozkvetlé přírody, druzí trpí alergiemi. Kýchání, rýma, pálení a slzení očí – s tím vším se dnes alergici potýkají. Celou situaci letos navíc komplikuje pandemie Covid-19 a s ní spojené nošení roušek.

Přečtěte si také

Velké otřesy v Unileveru: Co přinese oddělení zmrzlinové divize a rušení tisíců pracovních míst?

Jaro je tady. Venku příroda hýří barvami, a v ovzduší se tak začíná zvyšovat koncentrace pylových zrn. Pro alergiky to znamená několik nepříjemných týdnů s kapesníky a spreji do nosu po ruce.

Jak rozeznáte alergii od nemoci Covid-19?

Pylová alergie se může projevit kdykoliv v průběhu života. Pokud jí tedy netrpíte od dětství, ani tak nejste z obliga a může se u vás projevit v podstatě kdykoli. Zvláště nyní během pylové sezóny.

Zatímco nejčastějším projevem onemocnění Covid-19 jsou kašel, dušnost, vysoké horečky a bolesti hlavy a těla, alergie se projevuje kýcháním, zarudnutím v obličeji, vodnatou rýmou a slzením a pálením očí. Dušnost a kašel se u alergie projeví až poté, co ji neřešíte delší dobu.

Pokud se s možnými projevy alergie setkáváte letos poprvé, sledujte několik dní svůj stav, zapisujte si ho a poté konzultujte například po telefonu s alergologem, ať máte jistotu, že se nejedná o jiné onemocnění.

Vodnatá rýma při alergii nutí lidi neustále smrkat mkrberlin / Canva

Rouška jako pomocník, nebo nepřítel?

Patříte mezi lidi trpící alergiemi? Díky roušce sice částečně ochráníte dýchací cesty před agresivními pyly, zcela se jim ale neubráníte. Pyl může proniknout přes oční spojivku, čímž způsobuje podráždění očí.

Zároveň je jedním z hlavních preventivních opatření proti nákaze koronavirem vedle řádného mytí rukou také nedotýkání se obličeje. Což může být pro lidi trpící alergiemi při pálení a slzení očí obzvlášť namáhavé. Snažte se tedy sahat na oči pouze čistýma rukama, nebo si je můžete promnout přes látkový kapesník.

Nejčastějším projevem alergie také bývá vodnatá rýma. Ta nutí lidi téměř neustále smrkat, což rouška přes nos značně komplikuje. Alergici si ji tak musí neustále sundávat a nandávat, čímž mohou při případné nákaze koronavirem ohrozit lidi v bezprostřední blízkosti.

Rouška vás před pylem v ovzduší ochrání pouze částečně Leung Cho Pan / Canva

Jak se co nejlépe bránit pylové alergii?

Pokud mezi alergiky patříte, s největší pravděpodobností jí úplně nezabráníte, i kdybyste vůbec nevyšli z domu. Pyl se k vám může snadno dostat i otevřeným oknem nebo ho přinese jiný člen domácnosti na oděvu. Poradíme vám ale několik tipů, jak proti tomuto trápení bojovat.

  • Pokud máte předepsané léky, poctivě je berte. Případně si můžete koupit jako záchranu v lékárně léky na alergii bez předpisu. Mezi takové patří například Analergin, který seženete v lékárně i na internetu za 66 Kč za 10 tablet.
  • Společně s rouškou noste také sluneční brýle. Lépe tak zamezíte přímému kontaktu očí s těmito alergeny.
  • Snažte se ven nechodit ráno ani dopoledne. V tuto dobu bývá koncentrace pylu v ovzduší nejvyšší.
  • Proplachujte nos solnými roztoky, čímž eliminujte alergeny a zároveň si tím ulevíte od rýmy. Na Benu.cz seženete například RESPIMER – sadu pro výplach nosu a dutin za 283 Kč, na Pilulka.cz je Vincentka Nasalis startovací sada s tzv. proplachovací konvičkou.
  • Po příchodu domů se převlékněte a oblečení ideálně dejte prát. Pyl si totiž nosíte přilepený na oděvu.
  • Sledujte pravidelně pylová zpravodajství a podle množství alergenu v ovzduší si můžete naplánovat pobyt venku.
  • V autě dejte přednost klimatizaci před otevřenými okýnky.
  • Kromě rukou si po příchodu z venku umyjte také obličej. Stačí opláchnutí vodou, aby pylová zrnka neulpívala na sliznicích.
  • Pokud chodíte ven, častěji si myjte vlasy. Na nich zůstane pylových zrnek nejvíce.
  • I během pobytu na vlastní zahradě noste raději roušku a brýle. Zvláště pokud se pustíte do práce na zahradě jako je například sekání trávy.

Nezapomeňte se také nadále pečlivě starat o roušky, které nosíte. Vyvařujte je a žehlete. Na ně se zachytává pyl, ale také viry a bakterie, údržba po každém nošení je tedy nezbytná.