Pečte si jednoduše pečivo doma. Poradíme, jak vybrat domácí pekárnu

Domácí pekárna na chleba vám ušetří spoustu práce i času Canva

Najít v dnešní době dobrý chléb, který není vyrobený ze zmrazeného polotovaru a má krásně křupavou kůrku, není snadný úkol. Zkuste si raději pečivo upéct doma sami, není to nic těžkého.

Přečtěte si také

Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Vůni a chuť čerstvého chleba si rozhodně zamilujete. Se správnou domácí pekárnou to zvládne opravdu každý. Jakou si tedy pořídit?

Výhody domácí pekárny

Velkou výhodou domácího pečení je, že si můžete připravit různé druhy chleba podle chuti a potřeb. Zkusit můžete klasický kváskový chléb, ale i třeba bezlepkový či banánový. Jediné, co pro to musíte udělat, je sehnat si podle receptu správné ingredience, o zbytek už se postará domácí pekárna. Suroviny promíchá, uhněte těsto, nechá ho vykynout a nakonec upeče výborný chléb či jiné pečivo.

Domácí pekárna je navíc velmi praktický kuchyňský spotřebič. Přijde vhod i v případě, že chleba nebudete péct často. Existují totiž modely, které mají řadu dodatečných programů. Od přípravy jogurtů, marmelád, různých zavařenin až po pečení masa. Zvládnete tak připravit skvělou snídani i sekanou k obědu v jednom přístroji.

Pořád váháte, zda je domácí pekárna správná investice a nebude jen lapač prachu? Zamyslete se nad tím, kolik času a námahy vám zabere příprava těsta, ruční hnětení, hlídání kynutí těsta a samotné pečení. Do pekárny jen nasypete suroviny, zapnete ji a můžete se jít věnovat jiným činnostem.

Není nad čerstvě upečený chléb z domácí pekárny Canva

Čím se pří výběru domácí pekárny řídit?

Při výběru je potřeba zvážit mnoho faktorů:

Cena

Ceny domácích pekáren jsou velmi rozmanité. Na trhu najdete modely pod 2 000 Kč (například domácí pekárna z e-shopu Tchibo za 1 590 Kč či pekárna Sencor SBR 930SS za 1 699 Kč), ale i za 8 000 Kč a více (Sage BBM800 SMART za 7 989 Kč).

Materiál

Důležitou roli při výběru hraje materiál, ze kterého je vyrobená pečicí forma. Nejčastěji se setkáte s těmito druhy:

  • Teflon – velmi snadno se udržuje a chléb se z něj dobře vyklápí. Je však velmi náchylný na poškrábání.
  • Nerez – má dlouhou životnost a je hodně odolný. U levnějších modelů však hrozí, že se chléb k formě připeče.
  • Keramika – má také dobrou odolnost a delší životnost než nerez. Budete si však muset připlatit.

Objem

Při výběru je důležité zvážit, pro kolik lidí budete chleba péct. Maximální kapacita pekáren se pohybuje v rozmezí od 500 po 1 800 g. Pro čtyřčlennou domácnost se určitě vyplatí koupit pekárnu na 1 200–1 800 gramový chléb.

Sháníte-li větší pekárnu, poohlédněte se například po modelu Domoclip Livoo DOP205W, který zvládne upéct chléb o váze až 1 600 g. Chcete-li naopak menší, pak můžete zvolit domácí pekárnu WMF KULT X 415140011 nerez (Datart) na 450/750g chleba.

Domácí pekárny se liší především ve svém objemu D Zheleva / Canva.com

Příslušenství

U pekáren můžete vybírat mezi jedním a dvěma hnětači. Žádný zásadní rozdíl mezi nimi není. Modely s jedním hnětačem jsou určené spíše ke zpracování menšího objemu těsta a pečou chléb do tvaru krychle, zatímco dva hnětače slibují dobré zpracování i velkého objemu těsta a bochník má tvar kvádru. Záleží tedy především na objemu nádoby.

Některé modely nabízí různé druhy nádob na různá pečiva. Například pekárna Imetec 7470 Zero Glu Pro BM1 1500 (5 499 Kč) má v příslušenství navíc nádoby na pečení dvou menších bochníků nebo tří baget.

Programy

Nabídka programů bývá jedním z nejdůležitějších aspektů při rozhodování. Některé druhy pekáren disponují opravdu širokou nabídkou. Zamyslete se ale nad tím, zda všechny programy opravdu využijete a investice nepřijde nazmar. Setkat se můžete s těmito speciálními programy:

  • Příprava těsta – pekárna vám těsto pouze uhněte a nechá kynout
  • Rychlé pečení – ideální pro všechny, kdo jsou v časovém presu
  • Samotné pečení – díky tomuto programu můžete v pekárně upéct třeba i kuře či sekanou
  • Džemy a marmelády – speciální program, který vám vykouzlí úžasnou domácí marmeládu
  • Program na přípravu jogurtu či kvásku – i takovými programy může pekárna disponovat

Džemy, marmelády i jogurty a kvásek vám připraví například Tefal Bread of the World PF611838 (Datart – v akci za 4 499 Kč) s programy také na bagety a těstoviny.

Příkon a spotřeba

Příkon těchto přístrojů se pohybuje cca v rozmezí 400–900 W. Zásadní rozdíl mezi nimi však není. Průměrná spotřeba se pohybuje v rozmezí 0,2–0,5 kwH, což vychází na cca 2 Kč (spotřeba energie při pečení v domácí pekárně je daleko nižší než v elektrické troubě).

To znamená, že vás s domácí pekárnou ve výsledku cena za upečený chleba vyjde včetně surovin na cca 15 Kč. Ušetříte a zároveň si náramně pochutnáte!