Vláda chce už před Velikonocemi otevřít prodejny obuvi, elektroniky nebo papírnictví

Elektro prodejny by se mohly otevřít už brzy Canva

Opatření proti koronaviru trvají v České republice už třetí týden a počet nakažených se nezvyšuje nijak dramaticky. Podle dostupných informací je to asi 300 nových případů denně. Vláda tedy zvažuje zrušení některých zákazů už před Velikonocemi, další by podle vývoje měla následovat koncem dubna. Jaký bude postup uvolňování a kdy se podle prognóz budeme moci vrátit k normálnímu životu?

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Rozvoz nákupů je na vzestupu. Rohlík.cz je ziskový již ve třech zemích, Košík.cz nechává výběr slev na zákaznících

Jednání vlády v pondělí 6. 4. by mohlo přinést uvolnění některých opatření. Už delší dobu se mluví o kadeřnictvích a dalších kosmetických službách, nově se premiér Andrej Babiš zmínil i o prodejnách obuvi, elektroniky nebo papírnictvích. Zákaz by se už nemusel vztahovat ani na některá venkovní sportoviště.„Možná už v pondělí na vládě přijdeme s otevřením určitých obchodů jako elektra, papírnictví či obuvi. Přemýšlíme o tom, že bychom uvolnili venkovní sportoviště určená pro cyklistiku, běh, in-line brusle, skateboarding, tenis, sportovní střelbu, letectví, kanoistiku a další,“ komentuje situaci Babiš.

Pokud bude pandemie v ČR pod kontrolou, po Velikonocích můžeme očekávat další rušení zákazů. Na řadu by mělo přijít otevření škol, restaurací nebo kulturních zařízení. Běžný režim alespoň v rámci ČR by se mohl obnovit od června. To znamená, že na začátku léta už bychom mohli vyrazit i na hromadné akce jako koncerty nebo sportovní závody. Vláda ale zdůrazňuje, že všechno záleží na dalším vývoji situace.

Složitější je otázka otevření hranic. V tomto případě totiž záleží na tom, jak bude boj s koronavirem probíhat v sousedních státech, v Evropě i v celém světě. S katastrofickým scénářem Romana Prymuly a uzavřením hranic na více než rok se ale nepočítá. Možnost dovolené s následnou povinnou karanténou vláda také nepovažuje za rozumnou.„Věřím, že virus zvládneme tak, abychom se mohli v Česku zase volně pohybovat. Potíž je, že nežijeme ve vzduchoprázdnu, je důležité, aby virus porazily i ostatní státy v Evropě. Opatření tedy budeme muset přizpůsobovat podle toho, co se bude dít kolem nás. Myslím ale, že celá planeta konečně pochopila, že virus musíme porazit společně,“ dodává premiér.