Zajímavosti, které byste měli o rýži a luštěninách vědět

Různé druhy rýže Canva

Rýže a luštěniny patří mezi kvalitní potraviny, které jsou součástí jídelníčku po celém světě již tisíce let. Údajně se ročně sní přes 740 milionů tun rýže, která pokrývá celkově asi dvacet procent kalorické spotřeby lidské populace. Existují desetitisíce druhů rýže a luštěnin a my o nich často moc nevíme – pojďme se tedy společně podívat na největší zajímavosti ze světa rýže a luštěnin.

Přečtěte si také

Konec oblíbeného e-shopu Kasa.cz: Nahradí ho DATART. Stejný osud potkal i další značky

Tyto rostlinné a zdraví prospěšné potraviny jsou oblíbené zejména pro své kvalitní složení – obsahují totiž hodně bílkovin a málo tuku. Navíc pomohou doplnit vitamíny, minerály a vlákninu, které jsou důležité pro zdravé tělo. I proto jsou tyto potraviny doporučovány nejedním výživovým specialistou a často se spojují se zdravým životním stylem. Není divu, že jejich spotřeba stále roste – v ČR se spotřebuje 2,6 kg luštěnin na obyvatele za rok. U rýže to v roce 2017 bylo celých 6,5 kg na osobu.

Rýže pomáhá snížit krevní tlak

Věděli jste, že…? 

  • Díky nízkému glykemickému indexu, nízkému obsahu tuku a vysokému podílu vlákniny jsou luštěniny vhodné i pro diabetiky?
  • Jeden hrnek rýže obsahuje pouze 150 kalorií?
  • Rýže je prevencí proti rakovině, zejména rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty?
  • Rýže pomáhá snížit vysoký krevní tlak?
  • V českém jídelníčku je rýže již od 16. století? První zmínky jsou však již z dob 10 000 let před Kristem!
  • Z luštěnin Češi nejvíce konzumují hrách, fazole a čočku?
  • Luštěniny mohou nahradit maso?
  • Je pro naše tělo lepší konzumovat rýži basmati místo jasmínové? Ta má totiž vysoký glykemický index a budete mít po ní brzy hlad.
Na světě existuje velké množství druhů rýže Canva

Podle čeho se vybírá rýže?

Ve výběru rýže hraje roli mnoho faktorů – přeci jen existuje na světě přes 40 000 druhů. Nejprve se začíná senzorickým měřením, během kterého se posuzuje vůně, vzhled a chuť. Následuje posouzení míry zlomkovitosti. Obecně se říká, že čím méně zlomků, tím vyšší kvalita rýže. Nejmenší zlomkovitost (tedy nejvyšší kvalita rýže) je 5 %.

Objevte různorodé chutě a vůně z celého světa

Jelikož pořekadlo „sto lidí, sto chutí“ je více než pravdivé, například značka Vitana nabízí 23 druhů rýže, luštěnin a racio příloh, a tak si vybere opravdu každý. Rýži sklízí z několika zemí, aby mohla svým zákazníkům poskytnout tu nejlepší chuť a kvalitu. V jejich nabídce tedy naleznete rýži ze Spojených států, Thajska, Indie, Pakistánu či Španělska a Itálie.

Rýži bychom mohli rozdělit do 6 hlavních druhů, jen málokdo však dokáže říct, jaký je mezi nimi rozdíl Canva

Rýži bychom mohli rozdělit do 6 hlavních druhů, jen málokdo však dokáže říct, jaký je mezi nimi rozdíl: 

  1. Přírodní/natural – rýže světle hnědé barvy s výraznou chutí, zdravější než bílá rýže, protože obsahuje více vlákniny
  2. Bílá – rýže, která je bělená, může být krátkozrnná i dlouhozrnná, nejběžněji používaný druh rýže 
  3. Arborio – krátkozrnná bílá lepivá rýže, která je ideální pro přípravu pravého italské rizota, specifická je pro tuto rýži krémová textura
  4. Basmati – rýže bílé barvy, která je lepkavá a hodí se ke smaženým či grilovaným jídlům, nejvíce se používá v indické kuchyni
  5. Jasmínová – rýže bílé barvy, která lepí a nejvíce se hodí k jídlům s omáčkou, nejčastěji se používá v čínské kuchyni
  6. Černá – rýže černé barvy s velmi zajímavou chutí, dříve se jí říkalo „zakázaná“, protože byla určena jen pro vládce, dnes se používá pro přípravu všelijakých receptů, dobře chutná se zeleninou či zakysanou smetanou