Výtečný a jednoduchý dip z pečených paprik se skvěle hodí na chleba i k zelenině

Dip z pečených paprik Hungry Panda

Pokud se chystáte připravovat pohoštění pro rodinu či partu kamarádů a chcete barevně i chuťově oživit váš stůl, vyzkoušejte tento dip z pečených paprik. Recept na něj pochází ze syrského města Aleppo. V arabštině se dipu říká muhammara. Jednou z hlavních ingrediencí jsou kromě paprik také vlašské ořechy, které jsou bohaté na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Dip si můžete namazat na pečivo, nebo jej jíst tradičně rukou pomocí arabského chleba.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Vyberte si správné turistické boty, aby vás nebolely nohy. Tohle byste měli vědět, než nějaké koupíte

Ingredience:

  • 3 středně velké červené papriky
  • 50 g strouhanky (lze použít jak klasická, tak i například kukuřičná)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička římského kmínu
  • 2 lžíce olivového oleje (+ trochu na ozdobu)
  • 1 lžíce melasy z granátového jablka
  • 80 g vlašských ořechů
  • hrst semínek z granátového jablka na ozdobu (není nutné)
Dostali jste chuť na papriku?
Dip z pečených paprik je skvělý studený i teplý, na chleba i k zelenině Hungry Panda

Postup:

  1. Papriky rozřízneme vejpůl a očistíme je od semínek. Půlky paprik dáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme cca 20 min (slupka by se měla začít krabatit).
  2. Upečené papriky necháme vychladnout (nemusí být úplně studené, stačí jen, aby se s nimi dalo pracovat) a poté z nich oloupeme slupku.
  3. Oloupané papriky dáme společně se strouhankou, oloupaným česnekem, citronovou šťávou, římským kmínem, olivovým olejem a s melasou z granátového jablka (jinak řečeno se všemi ingrediencemi kromě vlašských ořechů) do stolního mixéru a rozmixujeme na hladkou pastu.
  4. Přidáme vlašské ořechy a opět lehce promixujeme. Mixujeme však jen velmi krátce, aby ořechy nebyly úplně na padrť. Jen tak pak budou v dipu příjemně křupat.
  5. Dip přendáme do mísy a ozdobíme trochou olivového oleje a semínky z granátového jablka.
  6. Servírujeme s arabským chlebem, krekry, zeleninou nebo s čímkoliv jiným, co máte rádi.

Dip chutná výborně teplý i studený.

Dobrou chuť přeje Majda z blogu Hungry Panda.