Výtečný a jednoduchý dip z pečených paprik se skvěle hodí na chleba i k zelenině

Dip z pečených paprik Hungry Panda

Pokud se chystáte připravovat pohoštění pro rodinu či partu kamarádů a chcete barevně i chuťově oživit váš stůl, vyzkoušejte tento dip z pečených paprik. Recept na něj pochází ze syrského města Aleppo. V arabštině se dipu říká muhammara. Jednou z hlavních ingrediencí jsou kromě paprik také vlašské ořechy, které jsou bohaté na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Dip si můžete namazat na pečivo, nebo jej jíst tradičně rukou pomocí arabského chleba.

Přečtěte si také

Neviditelní zabijáci pokojových rostlin. Vyzrajte na smutnice jednou provždy
Neviditelní zabijáci pokojových rostlin. Vyzrajte na smutnice jednou provždy

Ingredience:

  • 3 středně velké červené papriky
  • 50 g strouhanky (lze použít jak klasická, tak i například kukuřičná)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička římského kmínu
  • 2 lžíce olivového oleje (+ trochu na ozdobu)
  • 1 lžíce melasy z granátového jablka
  • 80 g vlašských ořechů
  • hrst semínek z granátového jablka na ozdobu (není nutné)

Dostali jste chuť na papriku?

Dip z pečených paprik je skvělý studený i teplý, na chleba i k zelenině Hungry Panda

Postup:

  1. Papriky rozřízneme vejpůl a očistíme je od semínek. Půlky paprik dáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme cca 20 min (slupka by se měla začít krabatit).
  2. Upečené papriky necháme vychladnout (nemusí být úplně studené, stačí jen, aby se s nimi dalo pracovat) a poté z nich oloupeme slupku.
  3. Oloupané papriky dáme společně se strouhankou, oloupaným česnekem, citronovou šťávou, římským kmínem, olivovým olejem a s melasou z granátového jablka (jinak řečeno se všemi ingrediencemi kromě vlašských ořechů) do stolního mixéru a rozmixujeme na hladkou pastu.
  4. Přidáme vlašské ořechy a opět lehce promixujeme. Mixujeme však jen velmi krátce, aby ořechy nebyly úplně na padrť. Jen tak pak budou v dipu příjemně křupat.
  5. Dip přendáme do mísy a ozdobíme trochou olivového oleje a semínky z granátového jablka.
  6. Servírujeme s arabským chlebem, krekry, zeleninou nebo s čímkoliv jiným, co máte rádi.

Dip chutná výborně teplý i studený.

Dobrou chuť přeje Majda z blogu Hungry Panda.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!