Solný květ: Jak se získává a používá údajně nejchutnější sůl na světě?

Hromada soli a nůše plná soli ImpaKPro / Canva

Možná už jste o něm slyšeli. Solný květ, v originále Flor de Sal, Fleur de Sel či Flower of Salt je údajně jedna z nejchutnějších a nejkvalitnějších solí na světě. Jak se tento druh soli získává? Proč je tak drahý? Na co se používá? A vyplatí se jej kupovat?

Přečtěte si také

Proč nedávat horké jídlo do lednice? Tohle jsou důvody, které vás odradí jednou provždy

Jak se získává solný květ

Zatímco za 1 kilogram běžné kuchyňské soli nezaplatíte v obchodě více než 10–30 Kč, za stejné množství solného květu si připlatíte až 100krát. Čím se liší od běžné jedlé soli?

Solný květ se získává podobně jako mořská sůl, odpařováním z mořské vody. Rozdíl je v lokalitě a ve způsobu sbírání. Solný květ se totiž produkuje jen na několika místech na světě, které mají specifické mořské a povětrnostní podmínky, jako jsou například pobřeží Francie či španělská Mallorca.

Tento druh soli se získává postupným vysycháním speciálních solných jezírek, ze kterých se solné krystalky ručně sbírají. Oproti běžné soli solný květ chutná po mořském vzduchu a unikátní je také svou strukturou, která připomíná drobné destičky. Jednotlivé krystalky solného květu jsou křehké, lehké a rozpouští se na jazyku.

Mořská sůl v látkovém sáčku Yingko / Canva

Cena solného květu a kde jej koupit

Solný květ zatím v Česku platí za poměrně exkluzivní komoditu, proto ho příliš často nenajdete v běžných obchodních řetězcích. K dostání je v e-shopech, kde 100 gramů obvykle stojí okolo 100 Kč, podle konkrétního balení a prodejce.

Na internetu seženete jak 100gramová, tak 500gramová balení. Pokud s tímto druhem soli začínáte, doporučujeme nejprve koupit malé balení, a teprve pokud vám zachutná, přikoupit další do zásoby.

Salát Caprese na dřevěném prkénku. Lisovskaya / Canva

Jak používat solný květ v kuchyni

Solný květ zvýrazní přirozenou chuť jídel. Nejlépe si ho vychutnáte ve studené kuchyni. Vyzkoušejte jím jemně posypat například rajčata s mozzarellou neboli italské caprese, posolte míchaná vajíčka nebo ochuťte steak či grilované ryby. Stejně tak úžasně vynikne v kombinaci s karamelem či čokoládou.

Vyzkoušejte si se solným květem připravit domácí slaný karamel či slaný čokoládový dortík. A pokud jej budete přidávat do teplých jídel (polévky, hlavní jídla, omáčky), vždy pokrmy solte až po dovaření. Pokud byste ji nasypali do jídla, které byste dlouze vařili, sůl by přišla o svou jedinečnou chuť a prospěšné látky. A to se za tu cenu nevyplatí!

Solný květ běžně používají nejlepší šéfkuchaři na světě a ve Francii je součástí receptů tamějších hospodyněk už dlouhá léta. Nyní jej můžete objevit i vy.