Jak vyměnit mince za bankovky zdarma a bez poplatků

Muž hází minci do prasátka Tiko Aramyan / Shutterstock.com

Plné naspořené prasátko už praská ve švech a říká si o to, abyste jej rozbili? Ať už jste si šetřili na dovolenou, novou pračku nebo lyže, platit za ně v drobných je dost nepraktické. Víte, jak a kde mince vyměnit za bankovky? A nejlépe tak, aby vám poplatky za směnu nesebraly část úspor?

Přečtěte si také

Na čokoládě už si jen tak nepochutnáme. Ceny kakaa jdou prudce nahoru, výrobci snižují gramáž

Češi spoří do prasátek

Spořit si na horší časy je třeba. Pomineme-li běžné a spořicí účty, kam si posíláme část příjmů, oblíbenou formou šetření si je právě sbíraní mincí. Věřili byste, že až tři pětiny Čechů si spoří do prasátka? Pokud denně vysypáváte drobné z kapsy do kasičky nebo máte rodinný pakt, že za každé sprosté slovo se platí tzv. mincová pokuta, dříve nebo později přijde čas, kdy bude třeba všechny tyto kovové mince nějak směnit. Ale pozor! Vkládání mincí na bankovní účet nebo jejich výměna za papírové bankovky se v některých situacích může prodražit. Jaké máte možnosti, chcete-li se poplatkům vyhnout a nepřicházet tak o pracně naspořené peníze?

Třídit se vyplatí

Vhazujete do kasičky mince různé hodnoty? Než vyrazíte do banky, raději si je doma roztřiďte podle jejich hodnoty. Na výměnu v bance či na poště byste je měli mít připravené zvlášť v sáčcích, které seženete např. na pobočkách České pošty. Pokud mince doma sami roztřídíte, ušetříte tím i několik stokorun. Banky za tuto službu obecně požadují extra poplatek, který se liší podle instituce. Např. Česká spořitelna si účtuje 75 Kč za 15 minut třídění, Moneta Money Bank požaduje poplatek ve výši 5 % z částky vložené na účet. U kovových padesátikorun se tak může jednat o poplatek i více než 200 Kč!

Mince naskládané do hromádek Jsnow my wolrd / Shutterstock.com

Zdarma jen do 100 ks

Řádně roztříděné mince se můžete vydat vyměnit do banky. Kterákoliv pobočka jakékoliv banky je povinna vám drobné ke směně přijmout, nicméně platí, že bezplatně lze tuto službu využít jen do maximálního počtu 100 ks. Překročíte-li tento zákonem stanovený počet, v bankách se nevyhnete poplatku. Všechny velké banky působící na našem území, jako např. Česká spořitelna, Raiffeisenbank nebo ČSOB, si účtují poplatek ve výši 3 % z vložené částky. Výjimkou je Komerční banka, která bezplatně přijme jen 50 ks vašich mincí, poté si opět naúčtuje 3% poplatek.

Na poště ušetříte

Máte mincí opravdu hodně a nechcete je do banky nosit po sto kusech? Levné řešení hledejte na poště. Ta si totiž za jejich vklad neúčtuje ani korunu! Zcela zadarmo to tedy nebude, ale stačí, uhradíte-li poplatek za vklad prostřednictvím poštovní poukázky typu A. Je-li celková částka do 5 000 Kč, jedná se o poplatek 39 Kč. Pokud jste nasbírali 5 000 Kč až 50 000 Kč, za vklad zaplatíte 47 Kč. Nezapomeňte ale na to, že i toto levné řešení počítá s dopředu roztříděnými mincemi, a to nejlépe v sáčcích po 50 kusech.

Nepleťte si mincomaty

Před několika lety přišla Česká spořitelna s automatem na výměnu mincí, tzv. mincomatem. Do přístroje můžete vhodit mince, počkat si na stvrzenku a s tou se vydat na pokladnu. Zde je možné peníze vložit na účet nebo směnit za bankovky. I u mincomatu je transakce do 100 ks mincí zdarma, u vyššího počtu vás ale opět čeká 3% poplatek. Stejnou službu později začala nabízet i ČSOB, ale obecně je výskyt těchto automatů dost ojedinělou záležitostí.

Pod stejným názvem můžete narazit i na speciální inzertní portál, kde lidé vkládají poptávky a nabídky směn drobných mincí zcela bez poplatku. Máte-li např. živnost, která při svém provozu drobné mince vyžaduje, nebo se u vás naopak shromažďují, tento server by pro vás mohl být řešením.