Tyto krémové kuřecí plátky se žampiony jsou sázkou na jistotu a chutnají neskutečně!

Nemáte moc času, ale potřebujete uvařit něco opravdu dobrého? Konec stresování a hledání inspirace všude možně po internetových kuchařkách! Máme pro vás záchranu – krémové kuřecí plátky se žampiony ze Skromné kuchyně pana Cuketky.

Přečtěte si také

Online tržiště mají problém s padělanými výrobky. V boji pomáhá umělá inteligence, Amazon jich loni zabavil 7 milionů

Rychlé, jednoduché, výborné!

Jde o opravdu rychlé a jednoduché jídlo, na kterém nemáte co pokazit! Smetana je prostě zázrak, který posune jakoukoli surovinu hned o několik příček výš. Uspokojí nejen chuťové pohárky, ale také pozvedne tělo i ducha, jak sám pan Cuketka říká. Ale pozor, jedná se o velmi návykovou gastronomickou záležitost.

Výborné díky 4 vrstvám chuti

Kuřecí plátky se smetanou jsou tak našlápnuté chutí nejen díky smetaně, ale svůj podíl na tom má také vrstvení chutí. V tomto pokrmu najdete celkem 4 vrstvy chuti.

První vrstvou je opečené maso, po němž v pánvi zůstanou žádoucí připečeniny, o druhou vrstvu se postará máslo a opečené žampiony. Třetí je pak pomalu restovaná cibulka, která zde rozhodně nemohla chybět. A čtvrtou vrstvou je vývar, který se nechá zčásti odpařit.

A smetana? Její funkcí v tomto receptu je snoubení všech chutí dohromady, které se rozpustí v její sametové konzistenci.

A ještě jedna důležitá věc – zapomeňte chvíli na to, že existují nějaké kalorie, ať si nezkazíte chuť, dietní jídlo to zrovna není.

Co budete potřebovat?

  • 800 g kuřecích prsou (116 Kč)
  • 250 ml kuřecího vývaru (7 Kč)
  • 200 ml smetany na vaření 12% (14 Kč)
  • 150 g žampionů (12,33 Kč)
  • 1 cibuli (3,10 Kč)
  • 2 lžíce oleje (0,40 Kč)
  • 1 lžíci másla, cca 15 g (1,80 Kč)
  • sůl, pepř

Cena surovin celkem: 155 Kč

Cena na porci: 38,80 Kč

Rozpočet počítá s cenami potravin v lednu 2020.

Když kuřecí prsa v lahodné smetaně takhle vidíte, neříkejte, že byste si nedali! Kupi.cz / Skromná kuchyně

Jak na to?

  1. Nejdříve si připravte maso. Kuřecí prsa podélně rozkrojte, naklepejte z obou stran, posolte a opepřete. Žampiony nakrájejte také na plátky, cibuli posekejte najemno.
  2. Olej v pánvi rozehřejte a pak na něm opečte plátky kuřecího masa pěkně do zlatavé barvy. Dopřejte jim čas, ať jsou opravdu vydatně opečené (samozřejmě ne spálené). Jakmile budou z jedné strany zlatavé, jen je otočte a opečte i z druhé strany.
  3. Opečené plátky dejte na stranu a do šťávy po mase přidejte máslo, které nechte rozpustit. Přidejte žampiony, osolte a restujte dozlatova.
  4. Uberte plamen a přidejte jemně nakrájenou cibulku, kterou nechte na pánvi zesklovatět.
  5. Nyní přichází na řadu vývar. Do pánve vraťte opečené plátky masa, zalijte je vývarem a na mírném plamenu duste, dokud se většina vývaru nevypaří.
  6. Přilejte smetanu, i s ní chvíli maso duste, dokud nezhoustne.
  7. Nakonec pokrm ještě dochuťte podle vlastních chutí, ať už bylinkami anebo kořením. A můžete servírovat!

Nějaká light verze by nebyla?

Nechcete být tlustí na tři prsty a raději byste odlehčenější verzi? Potom můžete smetanu nahradit mlékem. Neobejde se to ale bez jednoho dodatečného kroku. Jakmile dorestujete cibulku, vmíchejte trochu mouky a celé to zalijte vývarem a mlékem.

Konzistencí se tato omáčka bude skutečně hodně podobat té smetanové, jen bude o fous méně vydatná a tučná.

Tak dobrou chuť!