Tyto krémové kuřecí plátky se žampiony jsou sázkou na jistotu a chutnají neskutečně!

Nemáte moc času, ale potřebujete uvařit něco opravdu dobrého? Konec stresování a hledání inspirace všude možně po internetových kuchařkách! Máme pro vás záchranu – krémové kuřecí plátky se žampiony ze Skromné kuchyně pana Cuketky.

Přečtěte si také

Proč dát pozor na nákup vonných tyčinek? Představují riziko pro vaše zdraví
Proč dát pozor na nákup vonných tyčinek? Představují riziko pro vaše zdraví

Rychlé, jednoduché, výborné!

Jde o opravdu rychlé a jednoduché jídlo, na kterém nemáte co pokazit! Smetana je prostě zázrak, který posune jakoukoli surovinu hned o několik příček výš. Uspokojí nejen chuťové pohárky, ale také pozvedne tělo i ducha, jak sám pan Cuketka říká. Ale pozor, jedná se o velmi návykovou gastronomickou záležitost.

Výborné díky 4 vrstvám chuti

Kuřecí plátky se smetanou jsou tak našlápnuté chutí nejen díky smetaně, ale svůj podíl na tom má také vrstvení chutí. V tomto pokrmu najdete celkem 4 vrstvy chuti.

První vrstvou je opečené maso, po němž v pánvi zůstanou žádoucí připečeniny, o druhou vrstvu se postará máslo a opečené žampiony. Třetí je pak pomalu restovaná cibulka, která zde rozhodně nemohla chybět. A čtvrtou vrstvou je vývar, který se nechá zčásti odpařit.

A smetana? Její funkcí v tomto receptu je snoubení všech chutí dohromady, které se rozpustí v její sametové konzistenci.

A ještě jedna důležitá věc – zapomeňte chvíli na to, že existují nějaké kalorie, ať si nezkazíte chuť, dietní jídlo to zrovna není.

Co budete potřebovat?

  • 800 g kuřecích prsou (116 Kč)
  • 250 ml kuřecího vývaru (7 Kč)
  • 200 ml smetany na vaření 12% (14 Kč)
  • 150 g žampionů (12,33 Kč)
  • 1 cibuli (3,10 Kč)
  • 2 lžíce oleje (0,40 Kč)
  • 1 lžíci másla, cca 15 g (1,80 Kč)
  • sůl, pepř

Cena surovin celkem: 155 Kč

Cena na porci: 38,80 Kč

Rozpočet počítá s cenami potravin v lednu 2020. 

Když kuřecí prsa v lahodné smetaně takhle vidíte, neříkejte, že byste si nedali!

Jak na to?

  1. Nejdříve si připravte maso. Kuřecí prsa podélně rozkrojte, naklepejte z obou stran, posolte a opepřete. Žampiony nakrájejte také na plátky, cibuli posekejte najemno.
  2. Olej v pánvi rozehřejte a pak na něm opečte plátky kuřecího masa pěkně do zlatavé barvy. Dopřejte jim čas, ať jsou opravdu vydatně opečené (samozřejmě ne spálené). Jakmile budou z jedné strany zlatavé, jen je otočte a opečte i z druhé strany.
  3. Opečené plátky dejte na stranu a do šťávy po mase přidejte máslo, které nechte rozpustit. Přidejte žampiony, osolte a restujte dozlatova.
  4. Uberte plamen a přidejte jemně nakrájenou cibulku, kterou nechte na pánvi zesklovatět.
  5. Nyní přichází na řadu vývar. Do pánve vraťte opečené plátky masa, zalijte je vývarem a na mírném plamenu duste, dokud se většina vývaru nevypaří.
  6. Přilejte smetanu, i s ní chvíli maso duste, dokud nezhoustne.
  7. Nakonec pokrm ještě dochuťte podle vlastních chutí, ať už bylinkami anebo kořením. A můžete servírovat!

Nějaká light verze by nebyla?

Nechcete být tlustí na tři prsty a raději byste odlehčenější verzi? Potom můžete smetanu nahradit mlékem. Neobejde se to ale bez jednoho dodatečného kroku. Jakmile dorestujete cibulku, vmíchejte trochu mouky a celé to zalijte vývarem a mlékem.

Konzistencí se tato omáčka bude skutečně hodně podobat té smetanové, jen bude o fous méně vydatná a tučná.

Tak dobrou chuť!

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz