Levně a chutně! Kuře na paprice podle pana Cuketky zvládne každý

Kuře na paprice v České republice patří mezi oblíbená jídla. Řadí se mezi klasiku, ale v restauracích se s ním moc často nesetkáte. Musíte si tak tuto dobrotu přichystat doma. Podle jakého receptu? U pana Cuketky nikdy nešlápnete vedle. Ten kuře na paprice začlenil do pořadu Skromná kuchyně, ve kterém názorně ukazuje, jak se dané jídlo vaří. Pan Cuketka dokázal, že chutná jídla nemusí stát moc peněz.

Přečtěte si také

Sýry jako camembert, hermelín a brie možná brzy zmizí z obchodů. Na vině je bílá plíseň

Co všechno je třeba nakoupit?

Tohle jídlo vám udělá zaručeně dobře! Česká klasika, při které se dá využít buď celé kuře, případně jen kuřecí stehna. Na videu je podáváno s rýží, ale i s houskovým knedlíkem to bude velká paráda.

Obtížnost: Nízká

Čas přípravy: 1 hodina 30 minut

Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1 kg kuřecích stehen (59 Kč)
  • 2 cibule (4,90 Kč)
  • 500 ml vývaru (15 Kč)
  • 250 ml smetany (30 % tuku, 21,90 Kč)
  • 2 lžíce oleje (0,80 Kč)
  • 2 lžíce mouky (0,40 Kč)
  • 1 lžíce másla (3 Kč)
  • 1 lžíce sladké mleté papriky (2,50 Kč)
  • sůl, pepř

Cena surovin celkem: 107,50 Kč

Cena na porci: 26,90 Kč

Tip z Kupi.cz:

Rozpočet počítá s cenami potravin v listopadu 2019. Můžete jej výrazně snížit použitím méně tučné smetany (10–12%) a vynecháním vývaru (stačí použít vodu).

Postup

  1. Kuřecí stehna rozdělte v kloubu na poloviny. Dobře osolte ze všech stran a nechte odležet v lednici (klidně i přes noc). Maso po odležení dobře osušte papírovým ubrouskem. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno.
  2. V kastrolu rozehřejte olej. Vložte díly kuřete kůží dolů a zprudka je orestujte dozlatova. Otočte a to samé proveďte i z druhé strany. Pokud se vám stehna nevejdou do hrnce najednou, rozdělte je klidně na dvě nebo tři várky.
  3. Kuře vyjměte a dejte stranou. Přidejte lžíci másla a nasekanou cibuli. Zmírněte trochu plamen a pomalu nechte cibuli zesklovatět (8 až 10 minut). Přidejte mouku s mletou paprikou a krátce osmahněte.
  4. Zalijte horkým vývarem a promíchejte. Vložte všechny díly kuřete a dejte na mírný plamen pomalu táhnout (asi 45 až 60 minut). Měkké maso vyjměte – podle preferencí jej už můžete obrat. Přidejte smetanu a rozmixujte dohladka. Maso vraťte a nechte ještě chvíli v omáčce dojít.
Kupi Magazín má skromnou kuchni pana Cuketky Kupi.cz / Skromná kuchyně

Rady k nezaplacení

  • S kůží, nebo bez ní? – V průběhu vaření doporučujeme ponechat maso s kůží (kolagen z kůže zlepší vlastnosti omáčky). Při podávání se ale snažte vyhovět preferencím hostů a podávat maso již obrané a případně i zbavené kůže.
  • Celé kuře – nejvýhodnější varianta kuřete na paprice je z celého kuřete, které vám poskytne potřebných osm dílů masa. Navíc získáte skelet, ze kterého si připravíte vývar.
  • Kuřecí prsa – nejfajnovější verzi můžete uvařit z kuřecích prsou. Není pravda, že by prsa neměla dostatek chuti – opak je pravdou! A nemusíte je mít ani s kůží. Je potřeba jen přiměřeně zkrátit dobu dušení.