Osvědčený návod, jak se rychle zbavit vší

Přinést si ze školky nebo školy vši, to není nic příjemného New Africa / Shutterstock.com

Víte, že dítě by při nálezu vší v hlavě nemělo jít do školy až do chvíle, než bude na sto procent jisté, že žádné nemá? Nemožné! Vždyť boj s vší dětskou je záležitostí 1–2 týdnů! A to je možná důvod, proč se vším ve školách tolik daří. Jak boj urychlit?

Přečtěte si také

Toužíte po poctivém domácím pečivu? Začněte s přípravou žitného kvásku

S touto hmyzí nadílkou v hlavě můžeme zatočit několika účinnými způsoby, ale vždy platí, že tyto dva týdny musíme být ve střehu a odvšivit celou rodinu.

Dva týdny je totiž čas, kdy případné přeživší hnidy, tedy vajíčka vší, čekají na příležitost se vylíhnout.

Jak se projevuje nákaza?

Zkraje můžete mít pocit, že vám nesedl šampon. Svědění je pálivé a neústupné a lokalizuje se typicky do oblasti za ušima a na přechodu vlasové pokožky a krku. Často pálí i kůže na krku a může dojít ke zvětšení lymfatických uzlin na krku a v týlu, protože tělo bojuje s látkami, jež vši při sání vylučují do krevního oběhu. Ve vlasech potom najdete drobné vešky a hnidy přilepené na vlasech v délce zhruba jeden centimetr od pokožky hlavy.

Zatímco veš můžete najít po celé ploše hlavy, hnidy, někdy i celé kolonie, se vyskytují v prvních fázích nejčastěji za ušima.

První pomoc: Odvšivovací přípravky – jak se v nich vyznat?

V první fázi je třeba použít chemický přípravek proti vším, který je spolehlivě zahubí. V lékárně najdete několik druhů, většinou jsou dnes již založeny na bázi silikonového oleje. Jen chemické hubení, například veterinárními přípravky, není pro lidi vhodné, ač kdysi účinné bylo – není zde zaručena zdravotní nezávadnost pro člověka, stejně jako účinnost, protože právě proti všem historicky používaným chemikáliím jsou již vši odolné.

Silikonový olej vši udusí a vysuší i hnidy. Účinnost je téměř stoprocentní, přesto se doporučuje za několik dnů znovu přípravek použít stejným způsobem, aby se zahubily případné přeživší hnidy či nymfy, které se z nich vylíhly. A za dalších několik dnů znovu.

Které přípravky použít:

  • Parasidose, přípravek na odvšivení s hřebínkem, cena cca 209 Kč
  • Liquido Duo, šampon na vši, cena cca 349 Kč
  • Nyda Plus, přípravek při napadení vší dětskou, cena cca 360 Kč
  • Nyda Express, přípravek na odvšivení, cena cca 250 Kč
  • LiQuido Radical, přípravek na odvšivení, cena cca 340 Kč
  • Predator Parazit Serum, cena cca 175 Kč
  • Všiven, balzám a šampon, cena cca 260 Kč

Vyčesat vši! Před i poté...

Určitě je vhodné se co nejvíce vší zbavit mechanicky již před použitím odvšivovacího přípravku. Snížíte tak riziko přežití odolnějších jedinců. Navíc hnidy lze POUZE vyčesat hřebínkem, ať už suché, nebo aktivní (ty poznáte tak, že když je stisknete mezi nehty, hlasitě lupnou).

Ideální na to je hustý hřebínek, (tzv. „všiváček“), který běžně koupíte v drogerii, lékárně a mnohdy je i součástí odvšivovacího přípravku. Vlasy pročešeme před aplikací přípravku a posléze i poté, kdy si ověříme, že vyčesávané vši jsou mrtvé.

Vše vyprat? Ano i ne: Kritických 24 hodin

A na řadu přichází vyprání všeho, co přišlo se zavšivenou hlavou do styku. Čepice a povlečení bývá postiženo nejvíc, tady určitě doporučujeme vyprání. Co nutně nepotřebujete, můžete na dobu min. 24 hodin vyvěsit ven či sbalit do igelitového pytle. Živé vši takto dlouho bez krve nepřežijí, o dospělce je tedy postaráno. Je tu ovšem nízké riziko, že by veš mohla na například takto uloženou bundu naklást hnidu a za dva týdny se vám zde vylíhne nový jedinec, ač je pravdou, že vši preferují kladení vajíček na vlákno vlasu.

Domácí doplňkové tipy:

  • Žehlička – starším dětem můžete vlasy žehlit, hnidy se spálí
  • Tea tree oil – kapička za uchem vši odpuzuje, je vhodný jako prevence, když ve škole řádí vši
  • Elektronický kartáč na vši – hřebínek, který malým elektrickým výbojem zabije vši, na něž při pročesávání narazí. Vhodný jako prevence, když vaše dítě navštěvuje kolektiv, kde se vší ne a ne zbavit.

Je to mnohdy tvrdý boj, maminky školkových dětí by mohly povídat. Ve školních kolektivech je situace už většinou lepší, vši se tam dostávají maximálně zásluhou dětí, jež mají sourozence ve školkách, případně díky nedůsledným rodičům, kteří posílají děti do školy nedoléčené, zavšivené.