Vše o botoxu a výplních. To, co jste chtěli vědět, ale styděli jste se zeptat

Žena si nechává píchnout botox do obličeje Prostock-studio / Shutterstock.com

Botox je stále diskutované téma. Někdo na něj nedá dopustit, jiní jej zavrhují. Využívá jej mnoho žen i mužů. Co botox vlastně je, jak se dá využít a je jeho aplikace bezpečná? Podívejte se, co se nám o něm podařilo zjistit.

Přečtěte si také

Vyzkoušejte japonské lepivé koláčky mochi. Podle receptu jen ze dvou surovin a vody je zvládne každý

Botulotoxin neboli botulin je produktem bakterie Clostridium botulinum. Je to přírodní látka, ale je vyráběná chemicky, pod názvy jako je Dysport nebo Botox. V medicíně se nejprve využíval k léčbě svalových křečí v neurologii, urologii a očním lékařství. Pak se začal používat i v estetické medicíně pro korekci vrásek, které jsou tvořeny stahem mimických svalů. Malá dávka vysoce zředěného roztoku botulotoxinu způsobí jejich ochabnutí a vrásky vyhladí. Látka zabrání přenosu nervového vzruchu na sval a dočasně jej inaktivuje. Podobně funguje u zastavení činnosti potních žlázek při nadměrnému pocení podpaží nebo chodidel.

Bezpečnost botoxu

Při správném dávkování a aplikaci je preparát velmi účinný a také bezpečný. Vzácně se může v oblasti vpichu objevit pocit napětí a otok. Potíže jsou pouze přechodné a po krátkém čase vymizí. Botulin neboli klobásový jed je považován za nejúčinnější toxin. Aplikované množství ale není pro tělo toxické. Při kosmetických aplikacích na vrásky se může výjimečně objevit bolest hlavy, pokles víčka a dvojité vidění. Pokud látka zateče jiným směrem, mohou svaly v místě přechodně ochabnout. Při aplikaci na klinice zkušeným lékařem je to ale opravdu výjimečný jev.

Aplikace a bolestivost

Při aplikaci se používá velmi tenká jehla a jde jen o pár vpichů s mírným štípnutím, které se podobají injekci. Bolesti se tedy bát nemusíte. Při aplikaci pro omezení pocení se před zákrokem nanáší na oblast anestetický krém, protože jde o místo s vyšší citlivostí a větší množství vpichů.

Části obličeje, kam se botox aplikuje

Pro korekci vrásek se botulotoxin aplikuje mezi obočí, do čela a kolem očí. Pro zamezení nadměrnému pocení pak do podpaží, dlaní a plosek nohou, méně často do dekoltu a čela.

Kdy začít s botoxem

Věk je velmi individuální. Někdo má vrásky ve 20 letech, jiný zase až v 50 letech. Zásadní je ovlivnit vrásky, dokud jsou jen mimické a vytvoří se pouze při grimase obličeje a po zklidnění opět zmizí, tedy v období, dokud ještě nejsou zafixované a viditelné v klidu. Hluboké trvalé vrásky je nutné kombinovat s dalšími metodami omlazení, jako je kyselina hyaluronová. Ta se používá i při zvětšování a výplni rtů. Dolní věková hranice se obvykle pohybuje od 25 do 30 let. Většinou jde o ženy po dosažení 40 let věku.

Jak na plné rty?

Je přirozené, že rty s přibývajícím věkem ztrácejí plnost a zmenšují se. Ubývá v nich totiž kolagenu, elastinu a kyseliny hyaluronové. A právě poslední jmenovanou látku tělu vlastní k zvětšení rtů na naší klinice používáme. Aplikace výplní s kyselinou hyaluronovou je rychlá a zajistí vám plné a smyslné rty na dalších 6 – 10 měsíců. Rty se před ošetřením natřou znecitlivujícím krémem, proto ošetření téměř nebolí. Výplň kyselinou hyaluronovou aplikuje lékař pomocí tenoučké jehly nebo kanylkou. A výsledek? Přirozené rozšíření retní červeně, díky čemuž rty vypadají opticky větší a plnější.

Zachování mimiky

Aby se zabránilo po aplikaci botoxu trvalé nehybnosti bez jakékoliv mimiky a nevznikl vhled masky, je třeba aplikovat přiměřenou dávku a nevpichovat ho moc. Pak efekt masky nehrozí. Mírné mimické vrásky jsou přirozené i u mladých lidí.

Rekonvalescence po botoxu

Po zákroku je nutno 4 až 5 hodin setrvat ve vzpřímené poloze. Někdy se uvádí i 8 hodin. To znamená, nelehat si, nepředklánět se a také si nesahat na obličej. Nesmí se provádět kosmetické masáže, neměli byste cvičit a vykonávat těžkou fyzickou práci. Často se doporučuje zachovávat tento klidový režim i 2 až 3 dny po aplikaci. Spěte raději s více podloženou hlavou. V den zákroku je třeba vynechat alkohol kvůli vyššímu prokrvení obličeje, návštěvu solária a opalování na slunci. Masáži obličeje a peelingu byste se měli vyhnout 14 dnů. Občas se objeví mírné zarudnutí kolem vpichu, které do hodiny vymizí. Může se stát, že se napíchne cévka a udělá se malá modřinka, která zmizí asi za 3 dny.

Odličování, líčení a kosmetická péče

Na aplikaci jdete odlíčení a necitlivé odličování se po aplikaci nedoporučuje, protože se může podobat masáži obličeje. Těsně po zákroku není vhodné nanášet na obličej krémy. Pokud vás pleť táhne a je suchá, použijte jen tekutější formy přípravků. Druhý den jej můžete aplikovat bez potíží.

Nástup účinku a délka efektu účinnosti

Efekt po aplikaci se objevuje za 3 až 7 dní, někdy dokonce až za 10 až 14 dnů. Je to velmi individuální. Efekt vydrží průměrně 6, někdy 3 až 10 měsíců. S každou aplikací se délka účinnosti zvyšuje. Někdy se doporučuje první aplikaci zopakovat po 3 měsících a pak po půl roce. Půlroční interval dodržují uživatelé nejčastěji. Opět je to velmi individuální. Časem se můžete stát na botoxu závislí. Vrásky vám budou prostě vadit. Stárnutí je ale přirozený proces.

Botox v těhotenství a při kojení

Jde o aplikaci cizí látky do těla, proto se v těchto obdobích aplikace botoxu nedoporučuje. Mohlo by to být pro těhotenství a kojení škodlivé.

Vlasový botox

Vlasový botox spoléhá na chytré molekuly, které po smíchání s vodou pronikají hluboko do vlasů, regenerují je a vyplňují poškozená místa. Molekuly vyztužují vlasové vlákno zevnitř a pracují na podobném principu jako botulotoxinové injekce. Jedna kúra by měla vystačit na 10 umytí vlasů. Aplikace trvá asi hodinu. Do vlasů je za pomoci stříkačky vpravena molekula. Metodu můžete podstoupit ve specializovaných kadeřnických salonech. Prostředek na domácí použití nabízí například značka L'Oréal.