Jak rychle rozmrazit maso? Vsaďte na studenou vodu

Zmrzlé maso na dřevěném prkénku Ahanov Michael / Shutterstock.com

Znáte ten moment, kdy se výjimečně probudíte do klidného rána, protáhnete se a uprostřed pohybu zmrznete? Přesně jako to maso, které jste večer před tím zapomněla vyndat z mrazáku. Co teď? Existuje několik metod, jak jej šetrně rozmrazit. A vězte, že tyto techniky se budou hodit i v případě, kdy vás na oběd či večeři bude víc než jste čekala. Jak se liší od klasického rozmrazování? Porovnejte s námi a inspirujte se, kdy jakou metodu zvolit.

Přečtěte si také

Jak nejlépe bojovat s jarní alergií? Příčiny a prevence v pylové sezóně

Lednice i vzduch jsou riskantní

Většina z nás používá dva z klasických přístupů - lednice nebo vzduch. Obě varianty jsou samozřejmě možné, avšak obě nesou určitá rizika. Protože maso povoluje poměrně dlouhou dobu (v lednici i přes noc) je zde velká šance, že se na jeho povrchu přemnoží nechtěné mikroorganismy, které nám mohou způsobit nepříjemné zažívací potíže. Proto maso rozmražené tímto způsobem musí být vždy pečlivě tepelně upravené. Další nevýhodou je, že spolu s tímto typem rozmrazování maso relativně dlouhou dobu leží v rozmražené „vodě“ a šťávě. Existuje tedy vysoká pravděpodobnost, že maso po úpravě bude tužší.

Rozmrazení do 5 minut? Možné, ale...

Velmi efektivním způsobem rozmrazení je mikrovlnná trouba. Stala se pomocníkem nejen při rychlém ohřátí jídla, hotovek, ale i grilem a právě rozmrazovacím nástrojem. Většina z moderních přístrojů už má speciální režim na rozmrazení. Výhodou je, že je to rychlé. Velkou nevýhodou tohoto způsobu však je, že je pro maso nepřirozený a jeho reakcí je ztvrdnutí. Dalším rizikem je, že některé části masa se mohou začít vařit, čímž se změní i struktura masa a jeho další úprava se může komplikovat. Doporučuje se tedy využívat jen pro mletá masa nebo v případě, když chcete maso dlouho dusit. Minutky budou vysušené. Každopádně maso vždy zabalte do nepropustného obalu, jinak oschne.

Moderní trouba s rozmrazovací funkcí

I moderní trouby mají již speciální rozmrazovací režim. Pokud ne, nastavte teplotu 40-50 ˚C. Výhodou tohoto způsobu je, že maso je rozmrazováno teplým vzduchem, proto je pro něj přirozenější. V tomto případě je však potřeba maso předem zabalit do nepropustného obalu (jinak se jeho povrch vysuší) a zároveň pravidelně kontrolovat. Rozmrazení zpravidla trvá 30 minut až 1 hodinu. Ihned po rozmrazení maso zpracujte (již ho nedávejte do ledničky), jinak ztuhne.

Zmrzlé maso, které vytahuje ruka z mrazáku ven Ahanov Michael / Shutterstock.com

Vsaďte na studenou vodu

Nejšetrnějším způsobem, jak maso rozmrazit, uchovat jeho šťavnatost a zároveň zabránit přemnožení mikroorganismů je ponořit jej v nepropustném obalu do studené vody. Zároveň je to i relativně rychlý způsob, neboť zabere - dle druhu a velikosti masa - od jedné (např. ryby) do tří hodin. Důvodem, proč dojde k rychlejšímu rozmrazení než položením mimo lednici je prostý. Voda vede teplo mnohem lépe než vzduch, čímž masu umožní i rychlejší a přirozenější povolení do požadované teploty.

Na co si dát při rozmrazování pozor?

  • pokud maso nasaje vodu - tvrdne
  • maso, které budete grilovat při kontaktu s vodou nasládne
  • při rozmrazování v mikrovlnné troubě se mohou začít některé části masa již vařit (pak dojde k rozdílné tuhosti masa)
  • rybí maso je vodnatější, rozmrazuje se tedy výrazně rychleji - pozor na přemnožení nevhodných bakterií
  • při rozmrazování v troubě (i mikrovlnné) dejte maso do nepropustného obalu, jinak oschne

Základem úspěchu je samozřejmě i kvalita masa a čerstvost v okamžiku, kdy jej dáváte zmrazit. Pokud chcete vybrat kvalitní kousky a zároveň za dobrou cenu, sledujte nabídku na Kupi.cz. Teď už víte, jak na to, aby po rozmrazení maso bylo jako čerstvé!