8 typů vegetariánství. Jíte jen kuřecí maso? Pak jste Pollotarián

Vegetariánství se dělí do podskupin podle toho, co odmítáme jíst. stockcreations / Shutterstock.com

Být vegetariánem znamená vzdát se konzumace masa a z něj připravených výrobků. Ať už je váš důvod jakýkoliv, je třeba důsledně upravit jídelníček tak, aby v něm nechyběly žádné potřebné živiny. Být vegetariánem znamená vzdát se konzumace masa a z něj připravených výrobků. Ať už je váš důvod jakýkoliv, je třeba důsledně upravit jídelníček tak, aby v něm nechyběly žádné potřebné živiny.

Přečtěte si také

Jak uskladnit zimní oblečení a na co nezapomenout, až vytáhnete to jarní?

Vegetariánství je způsob stravování, kdy odmítáme určitou živočišnou potravu. Pojďme si v úvodu říct, co možná málo kdo ví, že se vegetariáni dělí na několik podskupin podle toho, které živočišné produkty odmítají.

Jaké jsou druhy vegetariánství

  1. Lakto-vegetarián - nejí maso a vejce, ale konzumuje mléčné výrobky
  2. Ovo-vegetarián - nejí maso a mléčné výrobky, nevyhýbá se však vejcím
  3. Lakto-ovo-vegetarián - odmítá jak maso a mléčné výrobky, tak vejce
  4. Fruktarián - jí pouze stravu, která je rostlinného původu a nebyla upravena při teplotě vyšší než 48 °C. Někteří frukteriáni jedí pouze to, co přirozeně spadlo z rostliny čili jídlo bez zabíjení
  5. Vegan - odmítá jakékoli produkty živočišného původu, včetně vajec, mléka a mléčných výrobků, želatiny, vajec
  6. Pescetaríán - konzumuje pouze rybí maso a produkty jako mléko, vejce a med
  7. Pollotarián - jí pouze drůbeží maso. Nevyhýbá se mléku, mléčným výrobkům, vejcím a medu
  8. Flexitarián - neboli částečné vegetariánství – převážně vegetariánská strava, která povoluje občasnou konzumaci masa, flexitariáni často nejedí maso zvířat, která jsou chována v továrním prostředí, ale nejsou proti konzumování masa zvířat ulovených v divočině nebo chovaných na ekofarmách

Podívejte se s námi na 7 základních druhů potravin, jež byste si měli jako vegetariáni připsat na svůj nákupní lístek a dle něho se řídit při nakupování.

1. Obiloviny a výrobky z obilí

Víte, že celosvětový podíl obilovin na lidské výživě se odhaduje na 60 až 70 %? Obilné zrno obsahuje hlavně škrob, minerály, vitamíny, oleje a vlákninu. Vegetarián má široké pole působnosti, protože mezi obiloviny můžeme zařadit ovesné vločky, mouku, pšeničné klíčky, celozrnný chléb a housky nebo bagety, bulgur i hnědou rýži.

2. Luštěniny

K základním potravinám vegetariánů patří také luštěniny, jež mají vysoký obsah bílkovin. Tělu dodávají také velké množství vitamínů skupiny B, vápník, železo a fosfor. Hrách, fazole, čočka, cizrna či sója a výrobky z ní (tofu, tempeh) by tedy měly být pravidelnou součástí jídelníčku těch, kteří se zřekli masa, a jež by se na stole měly objevovat minimálně jednou týdně.

3. Ovoce a zelenina

Významným zdrojem vlákniny, vitamínů, antioxidantů i minerálních látek jsou zelenina a ovoce. Jejich bohatý výběr na pultech v supermarketech v kterékoliv roční době poskytuje příležitost pro pestrou skladbu pokrmů. Mezi superpotraviny patří hlavně brokolice, jež patří k významným zdrojům antioxidantů. A připravit z ní lze jak polévku, tak i hlavní jídlo.

4. Semena a ořechy

Chce-li vegetarián mlsat, obvykle sáhne po misce s ořechy nebo nejrůznějšími semínky. Ořechy jsou všeobecně velice výživné, protože obsahují vysoké procento tuků, bohatých na zdravé nenasycené mastné kyseliny. Dále jsou bohaté na vitamíny E, B1 a B6. Jejich konzumace pomáhá regulovat krevní tlak a udržovat nízkou hladinu cholesterolu v krvi.

5. Mléčné výrobky a vajíčka

Také mléko a vejce jsou zdroji bílkovin a tuků, přičemž bílkoviny jsou základem všech známých organismů, člověka nevyjímaje. Mají mimo jiné funkci stavební, regulační, ochrannou a obrannou, zajišťují pohyb. Pro lidský organismus jsou tedy bílkoviny nepostradatelné.

Kromě toho jsou mléčné výrobky a vejce jedinými zdroji vitamínu B12, který je pouze v potravinách živočišného původu. Pokud se vegetarián nechce konzumovat ani mléko a výrobky z něj, ani vejce, musí vitamín B12 dávat tělu ve formě tablet.

6. Tuky a oleje

Pro vegetariána budou prioritní 100% rostlinné oleje, a z nich hlavně extra panenský olivový olej nebo bio řepkový či slunečnicový olej. Za zdravotního hlediska jsou rostlinné tuky zdravější oproti těm živočišným, protože obsahují nenasycené mastné kyseliny, které mají příznivý vliv na organismus člověka. Rostlinné tuky neboli margaríny obsahují zpravidla již od 20 % tuku. Oleje se zpravidla upotřebí ve studené kuchyni a při vaření, margaríny jsou vhodné hlavně při přípravě pomazánek nebo k namazání na pečivo.

7. Bylinky a koření

Každý pokrm, nejen ten vegetariánský, je třeba dochutit. K tomuto účelu lze využívat nejrůznějších bylinek (např. oregano, šalvěj, saturejka, tymián, rozmarýn, majoránka), ať už sušených nebo v čerstvém stavu. Kromě toho, že dodají jídlu dobrou chuť, působí zároveň příznivě na zažívání.